Eğitim Sen üyeleri 'Kariyer değil, güvenceli eğitim, birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı. Ardından yapılan açıklamada Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliği, seminer ve sınavların iptal edilmesi, eğitim-öğretim ödeneğinin tüm eğitim emekçilerine ödenmesi ve banka promosyonlarının yenilenmesi talep edildi.

ÖĞRETMENLER AYAKTA
Açıklamayı yapan Eğitim Sen Şube sekreteri Tuncer Çor ilk olarak öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili konuştu. Çor, 'Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir. Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır' dedi.

KANUN DÜZENLENMELİDİR
Söz konusu kanunun tüm eğitimcilerin özlük haklarını güvenceye akmak zorunda olduğunu dile getiren Çor, 'Kapsamlı ve bütüncül bir öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966'da kabul edilen 'Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı'na uygun şekilde düzenlenmelidir' ifadelerini kullandı.
Çor ayrıca, Öğretmenlik Meslek Kanununun İptal Edilmesi gerektiğini, öğretmenlerin seminer-sınav süreçlerinin durdurulması gerektiğin ve ekonomik ve özlük hak kazanımlarının ayrımsız olarak uygulanmasını istedi. HM