Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre Eskişehir, yüz binde 1359,54 oranla ülkenin en fazla Covid-19 vakasının görüldüğü il oldu. Vaka artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Doktor Nesrin Aksoy Ekici, yerele yönelik önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Eskişehir'in vaka sayılarında birinci olmasının nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekici, 'Bunun birinci nedeni aslında Eskişehir çok dışarda gezen bir şehir. Biz hep yerellere özel önlemler alınması gerektiğini söyledik. Canlı müziği gece 12'den sonra yasakladılar. Bu virüs 12'den önce bulaşmıyor da gece 12'den sonra mı bulaşıyor? Böyle bir şey söz konusu değil. Daha ciddi, daha güzel önlemler almak gerekiyor. Eskişehir'de yapılan test sayısı diğer illere göre daha fazla aslında. Onun için de pozitif vaka sayısı da fazla. Biraz da buna bağlı. Çevre iller sağlık için Eskişehir'i kullanıyorlar. Bunun için de Eskişehir'de pozitiflik daha fazla gözüküyor. Ama gene de yerele özel çok kesin kalıcı önlemlerin alınması gerekiyor. maske, mesafe, hijyen artık tek başına yeterli değil. Çok ciddi bir aşılama kampanyasının başlatılması lazım. Gece 12'den sonra müzik yayınını yasaklamak yerine yerele yönelik daha sıkı önlemler alınmalı' diye konuştu.

BU BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ
'Omicron varyantının altında ezilmiş durumdayız' diyen Ekici, 'Çok kalabalık mekanların kısa bir süreliğine kapatılması düşünülebilir ama tabi buarada da çalışan esnafın ekonomik zararlarının karşılanması için bir tedbir alınması gerekiyor. Küçük esnafı kapatıp, açlığa mahkum edilmemeli. Onların da geçimleri düşünülerek bazı önlemler alınmalı kısa süreliğine de olsa. Omicron varyantının altında ezilmiş durumdayız. Gerçekten çok fazla vaka var. Bu buzdağının görünen yüzü. Hastaneye başvurmamış, bulaştırıcılığı devam eden, PCR testi ile tespit edilmeyen vakalar da var' şeklinde konuştu.

KESİN ÖNLEMLER ALINMALI
Vakaların daha da artacağına dikkat çeken Ekici, 'Çünkü sağlık otoritelerinin açıkladığı önlemler, önlem değil. Temaslılarda aşılılarda PCR testi, karantina kaldırıldı. Ama insanlar ikinci, üçüncü defa pozitif oluyorlar. Temaslı kontrollerini, PCR testlerini kontrol etmemiz gerekiyor. Omicron çok bulaşıcı bir varyant. Onun için çok hızlı yayılıyor. Ne kadar çok insana bulaşırsa Covid, o kadar çok varyant çıkma ihtimali var. Omicron için daha öldürücü deniyor fakat bundan sonra varyantın daha ölümcül daha çok hastaneye yatışı sağlayıcı bir varyant olup olmadığını bilemeyiz. Bu yüzden kesin önlemlerin alınması gerekiyor' dedi.

HIZLI TANI KİTLERİ ALINMALI
Hızlı tanı kitlerinin alınması gerektiğini vurgulayan Ekici, 'Şu an canı isteyen aşı yaptırsın, istemeyen aşı yaptırmasın,PCR testi zaten yapılmasın, temaslı takibi yapılmasın, karantinaya alınmasın. İngiltere'nin ilk açıkladığı sürü bağışıklığı noktasına gelmiş durumundayız. PCR testini ne kadar az yaparsanız vakayı o kadar az tespit edersiniz. Biz tabip odaları olarak diyoruz ki, hızlı tanı kitleri alınmalı, bunlar toplu çalışılan yerlerde, fabrikalarda okullarda uygulanmalı. Daha çok vaka tespit edilip o vakalara izole edilerek bulaşı engellemenin yöntemlerine bakmamız gerekiyor yada çok büyük aşı kampanyaları düzenlemek gerekiyor' ifadelerini kullandı. HM