Odunpazarı Belediye Meclisi Nisan ayı ilk toplantısı Başkan Kazım Kurt başkanlığında gerçekleştirildi. Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda 11 gündem maddesi görüşüldü. Gündemin ilk 10 maddesi oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edilirken, 11'inci maddede 2021 yılı faaliyet raporu yer aldı.
CHP'li Meclis Üyelerinin Odunpazarı Belediyesi'nin faaaliyetleri hakkında bilgi vermesinin ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, faaliyet raporu ile ilgili bilgi vererek, '2021 yılı performans programında yer alan 63 performans göstergesinin 20 tanesinde hedefe ulaşılmış, geri kalan 43 performans göstergesi hedeflenen yerlere ulaşmamıştır' dedi ve raporda tezatlıkların olduğunu öne sürdü. Faaliyet raporunda tamamlanmamış olan noktalara değinen Özcan, 'Hizmet binası bakımı kısmen yapılmış, Gündoğdu'da Cemevi yapılmamış öyle yazıyor, yaşlı bakım merkezi yapımı inşaat aşamasında denmiş, Yunus Emre Kültür Merkezi 7 yıldan beri giriyor strateji planı içine maalesef faaliyet raporları içerisinde almıyor. Olimpik havuz yapamayacağını deklare etmiş Sayın Başkan, belediye polikliniği yapılmamış, ambalaj atığı toplama tesisi yapılmamış, el sanatları lisesi yapılmamış, kapalı Pazar yeri yapılmamış. Bir saat burada açıklama yapacaksınız, ama bu memlekette eser anlamında vatandaşın önüne ne koydunuz diye sorduklarında iş adamlarına ricaen yaptırdığınız kreşleri anlatacaksınız, halk merkezlerini anlatacaksınız ama bu memlekette asıl ihtiyaç olan hiç bir şeyin de altına imza atmayacaksınız' ifadelerini kullandı.

DEVLETİN HİZMETİ AKSAMADI
Pandemi, ekonomi gibi problemlerden dolayı devletin hizmetlerinin aksamadığını belirten Özcan, 'Ama biz aynı şeyleri aynı ekonomi içerisinde bütçesi olan belediyeden kendi çapı kadar bir şey istediğimiz zaman yok kardeşim kriz var, pandemi var, genelge var, şu var bu var. Ama maaşallah istenildiği zaman istenilen yere kaynaklar üretilmiş' dedi. Odunpazarı Belediyesi'nin 2014 yılına kadar geri dönüşüm konusunda örnek işler çıkardığını ancak şimdi bu konuda belediyenin eksik kaldığını söyleyen Özcan, AK Parti döneminde düzenlenen Motofest etkinliğinin devam ettirilmemesi konusunda eleştirilerde bulundu. Özcan, 'Bakın demirbaşlardan, hayati emanetlerden bahsediyoruz. Şu oturduğumuz binayı daha önce bize daha önceki belediye başkanları dönemlerinden emanet edildi. Eskişehir'e 2 tane nadide otel yaptık AK Parti döneminde belediyemizin kayıtlarının altına koyduk, bugün parayla yaptıramazsınız. Ne zaman Allah nasip edecek de Kazım Kurt Başkanlığında CHP'li bir belediye kendinden sonraki belediye başkanlarına ve belediye yönetimlerine bu tarz demirbaşlar emanet edecek?' şeklinde konuştu. Özcan, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nin Burhan Sakallı döneminde yapıldığını ve emanet edildiğini kaydederek bu anlamda daha değişik konferans ve sanat galerine ihtiyaç olduğunu belirtti.

SATMADINIZ BURAYI, DOLAYISIYLA BİZE KALDI
Özcan'ın eleştirilerine cevap veren Başkan Kazım Kurt, 'Geçen ay enflasyonun yüzde 49,5, bu ayki enflasyonun da yüzde 61 gibi resmi rakamlarla açıklanan bir ortamda tartışmaların yapıldığını herkes biliyor. Kim niçin yaptı, niçin yapamadı gibi bir tartışmanın içinde değiliz. Ama bir ayda enflasyon yüzde 49'dan yüzde 61'e geliyorsa burada herkes önce kendine bakacak, aynaya bakacak, sonra diğer suçlamaları yada eleştirileri yapacak' dedi. Türkiye'nin istese parmakla gösterilen bir ülke haline gelebileceğini vurgulayan Kurt, 'Sıkıntı şu; Biz ülke olarak doğru ve yönetilebilir bir pozisyonda olursak belediyelerin eli rahatlar, yapacağı işler daha kolaylaşır. Şunu demek belediyelere karşı haksızlıktır; efendim madem bunalım var siz bizden bir şey istemeyin. Belediye en büyük gelir kaynağı devletin nüfus ve kentin büyüklüğüne göre vergi gelirleri tahsilatından ayırdığı paydır. Yasa uyulmak için yapılır. Adaleti burada arıyoruz. Muhalefet belediyelerine yapılan devlet yardımıyla iktidar belediyelerine yapılan devlet yardımı aynı değil. Murat Bey dedi ki; biz size içinde bulunduğumuz binayı, Hasan Polatkan Kültür Merkezi'ni, Yunus Emre Kültür Merkezi'ni bıraktık. Nasıl bıraktınız? Bu bina Odunpazarı Belediyesi'nin kurucu Başkanı Ayhan Boyer döneminde yapıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi de İl Özel idaresi tarafından yapıldı. He, şu belki bırakmaktan anlayacağımız; satmadınız burayı. Dolayısıyla bize kaldı. Türk Dünyası Vakfı, Hasan Polatkan Kültür Merkezi'ne kaç lira harcadı? Kimse bilmiyor. Hesabını veremediler, vermediler' şeklinde konuştu.

GEREKİRSE KELLEYİ KOYMAYA HAZIRIZ
Gerçekleşemeyen faaliyetlerin nedenlerini sıralayan Kurt, 'Paramız var, bütün işlerimiz hazır. Teknik olarak proje olarak hazırız ama gerçekten karar vermekten korkuyoruz. Bize hükümetimiz fiyat stabilizasyonu sağlayacak, bundan sonra bir şey olmayacak, çok rahat o işi gerçekleştiririz' ifadelerini kullandı. Kurt, 'Değerli arkadaşlar Odunpazarı Belediyesi'ni izleyin. Etkinliklerin tüm davetleri sizlere geliyor. Afyon'a bir tek Motofest'i kaptırsak iyi, Afyon'a bir sürü şey kaptırdık. Daha dün havaalanını kaptırdık. Öyle bir derdimiz yok. Bizden sonrakilere ne bırakacağız? El insaf. Şu listedeki Odunpazarı Belediyesi'nin kullandığı binaları bir bakın. Ya ikisi, ya üçü kiralıktır. Geri kalanın mülkiyeti Odunpazarı Belediyesi'nin mülkiyetine aittir. Biz öyle eşten dosttan yer kiralayıp, 5 liralık yere 25 lira kira verip, hadi gelin burada el sanatları öğrenin demiyoruz. Biz bütün kenar mahallelerde vatandaşın merkeze gelemediği yerlere halk merkezlerini açıyoruz ve hizmeti ayağına götürüyoruz' şeklinde konuştu. TOKİ'nin kentsel dönüşüm projelerinde ya kendisinin yapmasını ya da Odunpazarı Belediyesi'ne bırakması gerektiğini belirten Kurt, 'Biz bu işin organizasyonunu yaparız. Odunpazarı Belediyesi halkçı bir belediyedir, gerekirse kelleyi koymaya da hazırdır' dedi. Faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi. HM