ARALIK AYI TOPLANTISI
Odunpazarı Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıda gündeme gelen 7 madde ilgili komisyonlara gönderildi. Ayrıca Odunpazarı Belediyesinde çalışan 657 sayılı kanuna tabi olanla en yüksek memura yüzde 120 tavan tutarını geçmemek üzere sosyal ve denge tazminatı ödenmesi konusunda en çok üyeye sahip sendika ile anlaşma yapılması konusunda Başkan Kazım Kurt'a yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

İNSANLAR GERÇEKTEN MAĞDUR
Gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Emre Genç, çocukların sabah karanlıkta okula gittiğine dikkat çekerek, 'Oğlum sabah saat 7:30'da uyandığında hala akşam diyor. Sabah karanlık saatte gidiyorlar, akşam karanlık saatte geliyorlar. Bunun bir an önce AK Partili meclis üyeleri bu saat uygulamasını iletsinler. İnsanlar gerçekten mağdur. Belediyeye son zamanlarda gelen sokak aydınlatmaları ile ilgili telefonlara geliyor. Sokak aydınlatmaları OEDAŞ'a, Zorlu'ya ait. Sokak aydınlatmaları yetersiz olunca çocuklar için de tehlikeli oluyor. Sokak aydınlatmaları ile ilgili de eksik olan uygulamaların çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Emek mahallesindeki lise eksiğini dile getirmiştik. Bu konuyla ilgili hala bilgi gelmedi. Bu konuyla ilgili net olurlarsa seviniriz' diye konuştu.

ANALİZLER TASARRUFU GÖSTERİYOR
AK Partili Meclis Üyesi ise'Verilen bir analiz bundan bir tasarruf sağlandığı konusunda. Bunun karşıtı ispatlanırsa biz de değişiklik yapılmasını isteriz. Bu enerji tasarrufu adına alınan bir karardır. Emek mahallesi sorunla ilgili her zaman söylüyoruz ortaokul ve lise bazında mahalle adres bazlı öğrenim hayatı vardır. Lisede puan bazındadır. Aynı mahallede okuyan öğrenci popülasyonu yüzde 30'u geçmemektedir. Lise yapılması için gerekli çalışmalar yapılıyor. Alan aranıyor' şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANI SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
Odunpazarı Belediyesi'nin hayvan barınağında ölen köpeklerle ilgili konuşan AK Parti Meclis Üyesi, 'Hayvan barınağında kimsenin kabul edemeyeceği görüntüler ortaya çıktı. 10 tane ağaç için Gezi Eylemleri başlar Hamamyolu'nda onun 3 katı kadar ağaç katledilir. Ama bu güzelleştirme adına yapılır ve birçok STK orada gösteriş olduğu tepkiyi göstermez. Bu konuyla ilgili de açıklamaları, STK'ları dinliyorum. Cicili bicili hanımefendilerin yapmış olduğu açıklamalara bakıyorum. Bu konu metanetli bir konudur. Bu zor bir konudur. Belediye başkanının yerine koyuyorum kendime eleştiri yaparken de. Odunpazarı Belediyesi'nde hayvan barınağı Burhan Bey zamanında yapılmış. Burada hükümet, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, hayvanseverler, halk, veteriner bir araya gelmeliyiz ve bu sorunu çözmeliyiz. Sokaklarda gruplaşmış köpek sürülerinin olduğunu görüyoruz. Bunu ileri dönemlere atmanın insanlığa kazandıracak bir durumu yok. 2022 yılında 100'den fazla ölüm tespit edilmiş Odunpazarı'nın geçici hayvan barınağına. Bu köpeklerin sahipleri hayvanları teslim ederken hastalığı var mıydı yok muydu belediyenin bunu açıklaması gerekiyor' dedi.

HER SIKINTIDA YARDIM EDERİZ
'Meclis her türlü konuyu konuşabildiğimiz bir meclis' diyerek konuşmasına başlayan Başkan Kurt, 'Enflasyon yüzde 180 olmuş, asgari ücret açlık sınırının altında kalmış. Bunların tamamı devletin resmi rakamlarına göre ama biz uçuyoruz. İnşallah biz uygun ortamlarda halkımıza anlatacağız diye düşünüyorum. Alpu Belediyesi'nden alınması sonucunda Alpu Belediyesi'ne vermiş olduğumuzu yüzde 35'i kar ve parasal anlamda değerlendirmiyoruz. Bu birlikte çalışmanın vermiş olduğu bir karşılıktır. Alpu Belediyesi bizim kardeşimizdir. Her türlü sıkıntıda yardım eden bir belediyeyiz.

İLÇELERDEN ODUNPAZARI'NA BIRAKILIYOR
Hayvan barınağında ölen hayvanlar hakkında konuşan Başkan Kurt, 'Hayvan barınağımızla ilgili çıkan haberlerin herkesin kafasına göre bir yorum yaptığı bir ortamdayız. Benden olan benden olmayan. Konya'dakine ses yok,Eskişehir'dekine ses var, Mamak'takine ses yok. Bu işin özü 5199 sayılı hayvanları koruma kanunudur. Odunpazarı Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışlı gereği geçmiş yıllardan beri hayvan barınağını yapmış. İyileştirme çalışmalarını yapan bir belediye. Biz geldikten sonra bunu sürdürmeye devam ettik. Diğer ilçelerin hiçbirinde hayvan barınağının olmaması ve o ilçe halkının getirip Odunpazarı sınırlarına atması sonucunda bu bölgede farklı bir popülasyon çoğalması ortaya çıktı. Bizde kanundaaldığın yere bırak ilkesi gereği, topladığımız hayvanları 15 gün barınakta tutmak, bakmak suretiyle aldığımız yere geri götürdük. İlçelerden gelen hayvanı Odunpazarı sınırlarında bulduğumuz için Odunpazarı sınırlarına bıraktık. İlçelerle protokol yaptık. Büyükşehirde katkı sundu. Ancak 2021 yılında 5199 sayılı kanunda değişiklik yapıldı. Bu kanuna şu eklendi:Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, beslemek, takas etmek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini yapmak, satışını, reklamını yapmak yasaktır. Elinde bu tür yasaklı ırk dediğimiz canları olanları belli bir süre içinde kendi üstüne kayıtlanmasını sağladıktan sonra ancak evinde besleyebileceğine dair hüküm çıktı. Ama bu süre içinde işlemi tamamlamayanların elindeki canlar yasaklı hale geldi. İnsanlar 30 bin lira olan para cezasını ödememek için bu hayvanları saldırlar. Salındığı için barınağa gelirken hasta ve bitmiş halde geldi. Bize tutanak karşılığında sahipleri tarafından getirilen hayvanlar değil' diye konuştu.

GİZLİ SAKLI OLMADAN GÖRÜLEBİLİR
Herkesi belediyenin hayvan barınağını gezmeye davet eden Başkan Kurt, 'Biz şehrin farklı yerlerinde bulup getirdiğimiz hayvanlar. Tedaviye uğraştık. Ama pek çoğu Tarım İlMüdürlüğü'nün ve veterinerlerin tespitlerinde olduğu gibi mevcut ortamdan dolayı, bunlar tek başına yaşamaya alışmış, kalabalık ortama gelince psikolojisi bozulan canlar kötüleşti. Bize 2022 yılında teslim edilen hayvanlardan 134'ü normal ölümle öldü. Şu andaorada çok fazla hayvan var. Sahiplendiremiyoruz. Orada bakmak zorundayız. Burada bir yanlışlık var. Eksiklik var. Hayvansever dernekleriyle ilişkilerimiz var. Ortak kararlar alıyoruz. Hayvan barınağı her gün 13:00-17:00 arasında açık. Dernekçiler, halk, hayvanseverler geliyor, görüyor. Gizli saklı olmadan görebiliyor' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ BARINAKLARINDAN
'Gazetede fotoğrafı çıkan birisi 13 Ocak 2022'de, birisi 24 Ocak 2022'de, 16 Mayıs 2022'de ölmüş' diyen Başkan Kurt,'Bir günlük bir şey değil. Ama bu fotoğrafların başkaları tarafından çekilmesi de söz konusu. Veterinerlerin ölüm sebebini raporlayıp Tarım İl Müdürlüğü'ne verdiği raporlar. Tarım İlMüdürlüğü ve Milli Parklar veDoğa Koruma Kurulu Müdürlüğü barınaklarımızda periyodik incelemeler yapıyor. Barınağımız Türkiye'nin en iyi barınaklarından bir tanesi. Oradaki arkadaşlarımızın sürgün sayılması çok yanlış. 5 tane veterinerimiz var' ifadelerini kullandı.

TUTANAKLARI TEK TEK AÇIKLADI
Barınakla ilgili tutulan tutanakları açıklayan Başkan Kurt, '29 kasımda bu haber çıktıktan sonra Doğa Koruma ve milli parklar müdürlüğü ilgileri geldi. Yapılan Kontrol ve denetimde hayvan bakım evindeki kedi ve köpeklerin genel sağlık durumlarında herhangi bir problem olmadığı görülmüş, bakım, besleme ve temizlikte olumsuz bir duruma rastlanmamıştır diye tutanak tuttular. Biz soruşturma başlattık. Valilik soruşturmabaşlattı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından tutulan tutanakta da 30 Kasım 2022 de barınağımızın hiçbir biçimde olumsuzluğu olmadığı, yemsiz, gıdasız, ilaçsız kalmanın söz konusu olmadığı, bu ölümlerin de eskiölüm olup, raporların taraflarından görüldüğü ve buna göre işlem yapıldığına dair bir tutanak da tutuldu.1 Aralık'ta da bir tutanak tutuldu. Aynı geçici bakım evimizde Herhangi bir ihmalinin olmadığı bir tutanaktır. Yani barınakta çalışan dostlarımızın herhangi bir ihmalinin olmadığı ve bunun böyle değerlendirilmesi gerekeceği ile ilgili bir tutanaktır' dedi.

POPÜLİZM YAPMADAN YASA DÜZENLENMELİ
Yasanın popülizm yapmadan yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, 'Toplumun tümünün bunu iyi bilmesi gerekir. Bu işe başka bir gözle bakılması gerekir. Bunlar elbette candır. Bunları koruyup, kollamak bizim görevimizdir. Bunu yaparken yasayı aşamayız. Yasa sokak hayvanlarının nasıl sahipleneceğini, nasıl bakılacağını düzgün bir biçimde popülizm yapmadan düzenlemelidir. Avrupa'da, gelişmiş ülkelerde ne ise bu konuda hayvan koruma derneklerinin de görüşleri alınmak suretiyle bir yasa yapılmalıdır. Aksi durumda bu yasaklı ırk dediğimiz hayvanların sonu barınakta ölmektir. Bu hiç birimizim istediği bir şey değildir. Soruşturmamamız bitince kamuoyunu yeniden bilgilendiririz. İsteyenler barınağımızı gezip görebilir' diye konuştu.

BİZE ÖZÜR BORÇLARI VAR
'Bu çalınan karalar bize yapışmaz. Sürmeye kalkanların elinde kalır' diyen Başkan Kurt, 'İnternetmedyasının ve gazetelerin doğru bilgileri bizden alarak yayınlamasının temel insan hakkı olduğunu düşünmekteyim. Biz şunu beklerdik: Bu fotoğrafı elinde bulunduran dostumuz, gazeteci arkadaşımız, sosyal medyacı kardeşimiz zamanı gelince kullanırız Konya, Mamak patlayınca buyurun CHP'lilerde de böyle dememeliydi. Bize gelmeliydi. Bize sormalıydı. Biz ilgili belgeleri verirdik. Birbirimizi suçlamak yerine daha insaniolmalıyız. Böyle gazetecilik, böyle anlayış olmaz. Arkadaşlarımızın bundan dönmesini beklerim. Bize karşı böyle gazetecilik yapmasınlar. Bizimle ilgili bir tereddüt varsa bütün birimlerimiz istenilen belgeleri vermeye hazırdır. Biz bu konuda oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu çalınan karalar bize yapışmaz. Sürmeye kalkanların elinde kalır. Yanlış işten dönmek erdemdir. Bu arkadaşlarımızın bize özür borcu olduğunu düşünüyorum. Barınağımızda çalışan 5 veterinerimizin, müdürümüzün ve oradaki emekçi kardeşlerimizin hakkını yememek lazım, ahını almamak lazım. Aynı bu can dostlarımızın ahını almamak gibi. Orada çalışan insanlarımızın da hakkına saygı göstermek lazım' şeklinde konuştu. HM