2020 yılı ihracat rakamları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) tarafından açıklanan ihracat verilerine baktığımız zaman Eskişehir ihracatının %18 azalarak 935,3 milyon dolara düştüğünü gördük. 2019 yılında 1.15 milyar dolar olan Eskişehir ihracatının bu denli keskin düşüş göstermesinde hiç şüphesiz pandemi koşullarının yarattığı olumsuz tablonun etkisi var.

Ancak ne olursa olsun bu durumun Eskişehir açısından detaylı şekilde incelenmesi ve analiz edilmesi gerekiyor. Çünkü pandemi bize çok daha önemli bir durum gösterdi ki Eskişehir ekonomisi şu an tamamen sanayi ve dış ticaret sayesinde ayakta duruyor. Tarımın tamamen yok edildiği, hizmetler sektörünün kan ağladığı, hiçbir esnaf ve işletmenin tam anlamıyla iş yapamadığı, okulların kapanıp öğrencilerin kente gelememesi gibi iktisadi faaliyete konu olan tüm etkenleri düşündüğümüzde ihracatın ve sanayi üretiminin önemi bana göre çok daha net şekilde ortaya çıkmıştır.

Buradan hareketle ihracatın artması kentin sahip olduğu değerlerin korunması ve ileriye taşınması için hayati bir yere oturmuştur. Eskişehirli sanayiciler artık sadece kendi firmaları ve sektörleri için değil tüm kent için üretip satmaktadır.

Nitekim 2020 yılı dış ticaret verilerini değerlendiren Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sinan Özeçoğlu da ihracatta ki bu azalışı iki önemli faktöre bağlıyor.

Özeçoğlu, 'İhracatımızda dünya genelindeki salgın nedeniyle geçen yılın ihracat performansına göre yaklaşık yüzde 18'lik bir kayıp söz konusu. Bu gerilemede salgının etkileriyle birlikte özellikle havacılık sektöründe yaşanan gelişmelerde de önemli bir rol oynamakta' diye konuştu.

Havacılık deyince durup düşünmek lazım. 2020 yılında havacılık sektöründe neler yaşandı? Bu yaşananlar ne kadar Eskişehir ihracatını etkiledi? Tartışmak lazım. Pandemi nedeniyle havacılık sektörü elbette ki sekteye uğradı ama dış politikada yaşanan tartışmalar, çekişmeler ve uzlaşmazlıklar Eskişehir'e ihracat düşüşü olarak yansıdı.

Dış politikada yaşanan her gelişmenin doğrudan Eskişehir ihracatını etkileyeceğini ilk yazan gazetecilerden biri de bendim. 11 Haziran 2019 tarihinde 'F-35 Krizinde Eskişehir'i Bekleyen Açık Tehlike'başlıklı yazımda bu tehlikeye işaret etmeye çalışmıştım.

Okumak isteyenler için
http://esyenigun.com/makale/f35-krizinde-eskisehir-i-bekleyen-acik-tehlike/

F-35 krizinden tutun havacılık ve savunma alanında dış politik gelişmelerin Eskişehir'e olası yansımalarını ön görmeye çalışmıştım. Nitekim bugün ESO Başkan Yardımcısı Özeçoğlu'nun ihracattaki düşüşü pandemi ile birlikte havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere bağlaması önemlidir.

Burada daha önemli bir soru karşımıza çıkmaktadır: Eskişehir'in bu tip krizlere karşı geliştirdiği bir B planı var mı? Olacak mı?