Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı son toplantısı dün Opera binasında koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce İstiklal Marşının kabulünün 100'üncü yıldönümü nedeniyle Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler ansına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının akabinde İstiklal Marşı okundu.

28 GÜNDEM MADDESİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplanan mecliste 28 komisyon kararı görüşüldü. Meclise görüşülmek üzere gelen mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait Hamam ve Hamam Müzesi binası içerisindeki hediyelik eşya satış büfesinin işletme hakkının belediye şirketi Belde Kent Hizmetleri İnşaat Turizm Taşımacılık Ticari işletmecilik İletişim Sanayi ve Ticaret AŞ'ye verilmesi ile ilgili komisyon raporu AK Partili meclis üyelerinin red oyu vermesiyle oyçokluğuyla kabul edildi. Red gerekçesini okuyan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, 'Belediyeye ait olan mülkiyetin belediye şirketine devredilmesine karşıyız. Belediye şirketleri meclis denetiminde açık değil, rekabet şartlarına uygun değil ve emsal bedelinin belirtilmediğinden red oyu veriyoruz' dedi.

PRENSİP OLARAK KARŞIYIM
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kendisinin de prensip olarak şirketlere karşı olduğunu belirten Büyükerşen, 'Emsal bedelini belirlemek bugünkü ekonomik koşullarda değişen fiyatlar karşısında oldukça zor. Her baba yiğidin becerisine sığacak bir konu değil. Ben büyükşehir belediye başkanı olarak ben de belediyemizin şirketlerle uğraşmasına prensipte karşıyım ama neden yaptık hatırlayın geçmiş yıllarda. Bir ihaleye çıkıyorsunuz. İhaleye genellikle girenlerin büyük bir bölümünde mafya ilişkileri tespit ediyorsunuz. Mecbursunuz yasal olarak, kazanmış, şartları da tercih sebebi olmuş. Ama gelin görün ki bunlar bir müddet sonra kirayı ödememeye başlıyorlar. Kirayı ödemeyince yapacağınız yasal işlem belli. Diyorsunuz ki öde. Ödemediklerinde faiziyle birlikte öde aksi takdirde tahliye et, etmiyor. Aylarca kirayı alamıyorsunuz. Bakım deseniz bakım yok. Şartlarda her türlü bakıma ilişkin kalitesine ilişkin şartlar olmasına rağmen yapmıyorlar. Onlara da dayanarak bir şey yaptıramıyorsunuz. Sonunda mahkemeye veriyorsunuz. Mahkemeye de karşı dava açıyorlar. Yıllarca da o sürüyor. Tesisiniz bu sürede rezil oluyor. Ama şirketlerinize verirseniz ki meclis kararıyla veriyorsunuz. Fiyatını da süresini de mecliste belirliyorsunuz. Belediye şirketine veriyorsunuz. Ben özellikle karşı olmama rağmen verilmesini istiyorum. Çünkü belediye şirketleri fiilen orada ön görülen hizmeti vermiyor. Hep muhakkak ihaleye çıkarıyor veya kendisi bir tane işletici buluyor anlaşmasını yapıyor. İkinci kiracı olarak devrediyor. İkinci kiracı olarak devrettiğinde avantajımız ne bizim? Aylıklarını ödemediklerinde, iyi bakmadıklarında hemen diyoruz ki boşaltın burayı, biz belediye olarak vazgeçtik, şu kadar ay ödemediniz kiranızı diye belediye şirketlerine gerekçe buluyoruz. Yasalar öyle düzenlemiş ki birinci kiracı yani belediye şirketine çık diyorsunuz. Yazı yazıyorsunuz. O çıkınca öbürü otomatikman boşaltmak ve tahliye etmek zorunda kalıyor. Şirket ona sonra dava açıyor. Ayları yılları buluyor. Bu sistemde bu kolaylığımız var. İkincisi idare mahkemesi genellikle vatandaşın menfaatini kamuya karşı korumak felsefesi üzerine kurulduğu için ne kadar direnirseniz direnin, ne kadar sağlam itiraz ederseniz belediye şirketinizle onun arasında cereyan ediyor. Belediye şirketi kazanıyor sonunda. Parayı alıyor almıyor o da ayrı mesele. Bunun için bu usul ihdas edildi. Yani mafya düzenine karşı bulunulmuş bir yol olduğu için belediye olarak belediye şirketine veriyorsunuz. Tabi bunu bir kere daha hatırlatmak istedim' diye konuştu.

PLAN DÜZELTİLSİN
Çevreyolunda bulunan eski garaj ile ilgili çıkan mahkeme kararının görüşüldüğü komisyon raporuyla ilgili red gerekçelerini açıklayan Mustafa Birsen, mahkemenin ticaret alanı olarak düzenlenen imar planının önceki hali yani hizmet binası olarak düzeltilmesini istediğini söyledi. Birsen, 'Bugün mecliste çoğunluğu bulunan CHP'li arkadaşlar eksikliklerin giderilmesiyle ilgili olduğunu söylese de mahkemenin kararı nettir. İmar planının önceki haline yani hizmet alanı olarak değiştirilmesi istenmektedir' dedi.

TEKRAR MECLİSE GELECEK
Birsen'e yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Erdoğan Aydoğmuş, mahkemenin kararı iptal etmesinin nedeninin eksikliler olduğunu ve bunların giderilmesi gerektiğini söyleyerek, 'Söz konusu mahkeme kararı incelendiğinde teknik analizler yapılmadan, bu konuyla ilgili kapsamlı rapor hazırlanmadığı gerekçesiyle plan iptal edilmiştir. Biz de komisyon olarak bu konuda yeterli analiz çalışmalarını tamamladıktan sonra tekrar meclise gelecek' diye konuştu.

TİCARET NEDİR?
Başkan Büyükerşen ise AK Partili Mustafa Birsen'e 'Ticaret nedir?' diye sordu. Birsen ise, 'Alım satımın yapıldığı, esnafımızın evine ekmek götürmek sonunda verdiği mücadele sonunda devlete ve belediyeye vergi vererek ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine katkı sağlamak adına yapılan işlerin adıdır. Burası geçen yıl 12'nci ayda şahsınızın ve CHP grubunun oyları ticaret alanına çevrilen. Bölge. Mahkemeye veriliş sebebi hizmet alanı olarak kalması noktasındaydı. Burayı ticaret fonksiyonu yüklediniz. Mahkeme de bu kararınızı bozdu. Belediye hizmet alanı olarak kalsın dedi. Bu komisyonda önceki haline getirilmek zorunda. Komisyon da kendine yetki aşımı yaptı. Üstüne vazife olmayan bir karar verdi diye düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BİR DE PAZARCILIK MI YAPSIN?
Büyükerşen ise, 'Peki kapalı pazar yerlerinde ne yapılıyor? Belediyelerin kapalı yerlerinde' şeklinde soru yöneltti. Birsen, 'Büyükşehir böyle bir hizmet yapsın' demesi üzerine Büyükerşen, 'Bir de pazarcılık mı yasın belediye. Pazar ticaret değil mi' diye sordu. Birsen ise evet diyerek cevap verdi. Büyükerşen ise şöyle devam etti: 'Yani mahkemenin o kararını ben yazsaydık farklı yazardım. Ticaret bir şeyi alırsın satarsın. Pazar yeri yaparsan ticaret sayılmıyor da bir binanın içerisinde alışveriş kitap olur, kırtasiye olabilir, lokanta olabilir... Ticaret bir malın alınıp satılması. Tarif budur. Mahkemede o kararı veren hakimle de tartışmak isterim. Otobüslerde de yolcu taşımak ticarettir. Tabi diyorsun. Sadece bu kararın verilmesinde ticaretten ziyade bir takım başka gerekçeler öne sürüyor mahkeme. Onun için tersinden bakmayalım bazı şeylere.'

Daha sonra komisyon raporu oylanarak oy çokluğuyla geçti.