Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova Enerji Forumu'nun açılışında konuştu.

Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıları 'uluslararası terör eylemi' olarak nitelendiren Putin, eylemi, Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkileri bozmak isteyenlerin yaptığını savundu.

Kuzey Akım arzını Karadeniz'e yönlendirebileceklerini söyleyen Rusya lideri, TürkAkım'dan Türkiye ve Avrupa'ya gaz sevkiyatının devam edeceğini belirtti. Putin, bunun için Türkiye'de büyük bir gaz merkezi oluşturabileceklerini açıkladı.

'Türkiye hayati bir öneme sahip'

SETA Dış Politika Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, Putin'in doğal gaz açıklamalarını değerlendirdi.

Bilgehan Öztürk, 'Türkiye hayati bir öneme sahip. Tıpkı tahıl anlaşmasında, barış görüşmelerinde olduğu gibi. Rusya, Türkiye'den yardım alma ve Türkiye'ye rol verme eğilimi içerisinde. Türkiye gibi denge sağlayan ülkelere ihtiyacı bulunuyor. Türkiye üzerinden açılım yapmaya çalışıyor Putin. Türkiye üzerinden gaz sevkiyatının kapasitesinde sorun yok.' değerlendirmesinde bulundu.

Hedefinde ABD de vardı

'Rusya, kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında.' açıklamasını yapan Putin'in hedefinde ABD de vardı.

Avrupa'yı kendi sattığı sıvılaştırılmış gazı (LNG) satın almaya zorlayabileceğini öne süren Putin, 'ABD Artık daha yüksek fiyatlarla enerji tedarik edebilir.' dedi.

Vladimir Putin, Rus gazına tavan fiyat uygulamasının küresel enerji sektöründeki durumu kötüleştireceğine işaret etti ve 'Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez.' ifadelerini kullandı.