Bir ramazan ayını ibadet ve salihamellerle tamamlayarakRamazan Bayramına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Hamd olsun Rabbimize.Bayramımız mübarek olsun.

Bayramlar; aynı inanç, aynı duygu, aynı düşünceleri paylaşan insanların birlikte sevindiği ve birlikte neşelendiği müstesna günlerdir.
Bayramlar; neşe, sevinç, mutluluk günleridir.
Bayramlar; Cenab-ı Hakkın Müminlere manevi ziyafetidir. Fakir-zengin, çocuk-genç-ihtiyar, kadın-erkek birlikte sevindiği, birlikte gönüllerini sevinçle doldurdukları müstesna günlerdir.

Bayramlar; Küslerin barıştığı, kardeşlik, milli birlik ve beraberlik duygularının zirveye çıktığı müstesnagünlerdir.Bayramlar; sıla-i rahim günleridir.
Bayramlar; Sevgi, saygı ve hasretle muhabbetleşme günleridir.
Bayramlar; Çocukları sevindirme günleridir.Bayramlar; Anne-babayı, büyükleri onurlandırma günleridir.Bayramlar; Yeme, içme ve paylaşma günleridirBayramlar; Allah'a manen daha çok yaklaşma, takvaya ulaşma günleridir.

Bayramda görevlerimiz vardır. Öncelikle Rabbimize kulluk ve anne-babaya iyilik görevimiz vardır.

Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; ''Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.
Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. 'Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster' diyerek dua et. (İsra/23-24)

Ramazan ayı bitti ama Allah'a kulluk görevimiz yaşadığımız müddetçe devam etmektedir. Namazlarımızı düzenli olarak kılmaya, Allah'ı zikretmeye ve duaya, Kur'an ile buluşmaya, helal dairesinde yaşamaya, günahlardan uzak durmaya, salih ameller işlemeye devam etmeliyiz.

Allah'a kulluktan sonra başta gelen görevimiz Anne-babamıza iyilik etmektir. Bayramlarda onları ziyaret etmek, ihtiyaçlarını gidermek, hayır dualarını almak ve sevindirmek yapmamız gereken en önemli görevlerimizdendir. Ziyaret imkanımız bulunmuyor ise en azından onlarıtelefon ile arayarak hoş sohbet etmek, hatırlarını sormak, muhabbet etmek, ihtiyaçları varsa en kısa zamanda gidermek, dua etmek ve dualarını almak gerekir.

Şunu unutmayalım ki Peygamberimiz (s.a.v) bizlere, anne-babanın cennetin iki kapısı olduğunu ve Rabbimizinhoşnutluğunun anne-babanın hoşnutluğuna bağlı olduğunu bildiriyor.(Tirmizi, Birr,3)

Eğer anne-babamız vefat etmiş iseler; mezarlarını ziyaret etmeli, onların ruhlarına ithafen Kur'an okumalı, dua etmelive onlar için hayır yapmalıyız.

Bayramlarda bir başka görevimiz ise eşimiz ve çocuklarımıza bu günde daha mutlu ve sevinçli davranmalı ve sevindirmeliyiz. Her günden farklı sofra hazırlayarak, güzelce muhabbetler yaparak, çocuğumuza güzel hediye ve harçlık vererek, birlikte akrabaları telefon ile arayarak bayramı farklı bir gün olarak geçirelim.

Yine sılayı rahim dediğimiz akraba ziyaretlerini deihmal etmemeliyiz. En azından telefon ile arayarakbayramlarını tebrik etmeliyiz, gönüllerini almalıyız. Peygamberimiz; 'güzel söz sadakadır' (Müslim, zekat, 16) ' Kim ömrünün uzun ve rızkının bol olmasını isterse sıla-i rahim yapsın' (Buhari Edeb, 12) buyurmuştur.

Ayrıca komşuları, hastaları, dul ve yetimleri görüp gözetmek, ziyaret etmek, varsa ihtiyaçlarını gidermek,hatırlarını sormak ve dua etmek, şehitlerimizi rahmetle anmak yine bayramdaki görevlerimiz arasındadır.

Bayramlarda küskünlükler giderilmeli, kardeşlik duyguları pekiştirilmelidir. Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; 'Şüphesiz müminler birbiri ile kardeştirler; öyle ise dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin; Allah'tan sakının ki merhamet olunasınız' (Hucurat/10)
Peygamberimiz ise şöyle buyurmaktadır; 'Mü'minin din kardeşine üç günden daha fazla dargın durması helal olmaz' (Müslim, Birr,8)
Bayramları da vesile kılarak küslükler giderilmeli, dargınlıklar sonlandırılmalı, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz.

Bu duygularla başta Eskişehirli hemşehrilerim olmak üzere tüm vatandaşlarımızın ve Müslüman kardeşlerimizin Ramazan bayramınızı tebrik ediyorum.

Rabbimiz ailece ve milletçe sağlık ve afiyetle, huzur, neşe, kardeşlik, milli birlik ve beraberlik içerisindedaha nice bayramlar yapmayı nasip etsin. Amin!

GÜNÜN DUASI

'Rabbim! Bana ve anne babama lutfettiğin nimete şükretmeye, razı olacağın işleri yapmaya beni muvaffak kıl. Benden gelecek nesli hayırlı eyle. Dönüp kapına başvurdum ve ben şüphesiz sana boyun eğenlerdenim!' (Ahkaf 46/15)