Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bilecik'in Söğüt İlçesinde Altın Maden Tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan Gübretaş'a ait maden tesisisin açılışında ilk külçe altını döktü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bilecik'in Söğüt İlçesindeydi. Gübretaş'a ait Altın madeni tesisinin açılış ve ilk Altın Dökümü Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Gübretaş Maden Yatırımları AŞ Söğüt Altın Madeni'nin ilk kısmının bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek tamamlandığını kaydetti. Katılımcıları selamlayarak kendilerini bir araya getiren Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ile yönetimine teşekkür eden Erdoğan, Söğüt Altın Madeni'nin tüm ülke için hayırlı olmasını diledi.

EKONOMİYE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDIK
Erdoğan, 'Gübretaş Maden Yatırımları uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni'yle ilgili yatırım sürecini 2021 yılı Ocak ayı itibarıyla başlatmıştık. Maden sahasında yapılan çalışmalar neticesinde 109 ton altın kaynağı ile 60 ton altın rezervi tespit edildi. Bir başka ifadeyle 3,5 milyon ons kaynağı 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden bu altının bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdık.

EN ÇOK ÜRETİM YAPAN İLK ÜÇ MADENDEN BİRİ OLACAK
Maden sahasındaki yatırım faaliyetleri üç ayrı faz olarak toplam 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandı. Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı. Daha önce söz verdiğimiz gibi tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hale getirildi. Bu tesis, ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesiyle çalışacak. Kalan iki fazın yatırımlarını da üç yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz. Böylece yıllık üretim miktarını inşallah yaklaşık 6,5 tona yükselteceğiz. Ülkemizin ortalama yıllık altın üretiminin 35 ton civarında olduğu dikkate alındığında söğüt altın madeninin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk üç madenden birisi olacaktır.' diye konuştu.Söğüt Altın Madeni sahasında yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Erdoğan, ilerleyen dönemlerde bu sayının 1300'ü bulmasını beklediklerini vurguladı.

EN BÜYÜK KALKINMA HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılından itibaren tarihinin en büyük kalkınma ve demokrasi hamlelerini gerçekleştirdiğine işaret ederek son 20 yılda gerçekten büyük bir gayret ve samimiyetle çalışarak ülkeyi bölgesinin üretim ve ticaret merkezi haline getirdiklerini aktardı. Nerede bir eksik, sıkıntı veya geliştirilmeye muhtaç bir alan varsa hiçbirini ihmal etmeden hepsini çözüme kavuşturduklarını anlatan Erdoğan, 'Göreve geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiye'si arasındaki o devasa farkı meselelere, ideolojilerinin penceresinden bakmayan herkes görebiliyor. Bilhassa yaşı 35-40'ın üzerinde olan ve Ülkemizin eski sorunlarını bilen hatırlayan vatandaşlarımız iktidarlarımız döneminde yapılan hizmetlerin büyüklüğünün ne manaya geldiğini biliyor. Kalkınmanın temel alt yapısını oluşturan eğitim, sağlık, ulaştırma, enerji gibi alanlarda sadece 20 yılda kat ettiğimiz mesafe gerçekten takdire şayandır. Eğitimde binadan personele pek çok sorunu çözdük. Hastanelerimiz sağlık hizmetlerinde örnek gösteriliyor. Yollarımızın standardı birçok Avrupa Ülkesinin üzerinde…' dedi.

SÖĞÜT YOLU İLE İGİLİ TALİMAT VERDİ
Söğüt ile ilgili yaşanan yol sıkıntısı konusunda Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya'da bilgi alan Erdoğan yolun yarın değil hemen şimdi yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Adil Karaismailoğlu'na talimat verdi.

KENDİ HİKAYEMİZİ YAZIYORUZ
İktidara geldiklerinden bu yana birçok yatırımı hayata geçirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Havalimanlarımız dünyanın en iyisi arasında yer alıyor. Enerjide yeni boru hatları, arama sondaj hatları, yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi hikayemizi yazıyoruz. Hükümete geldiğimizde sadece 5 İl'deki 57 yerleşim yerinde bulunan doğalgazı bugün 81 İlimizdeki 703 yerleşim yerimize yaygınlaştırdık. Böylece nüfusumuzun yüzde 85'e yakını doğalgaza kavuştu. Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni yeni keşfede dursu, biz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5. Dünya'da 12. Sıraya yükselttik. Filomuza kattığımız sondaj ve sismik araştırma gemilerimizle dünyanın en geniş filosunu kurduk. Milli imkanlarımızla yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde Karadeniz'de 710 milyar metreküplük ülkemizin en byük doğalgaz rezerv keşfini yaptık. Değeri 1 trilyon dolara ulaşan bu doğalgazı milli şebekemize bağlamak için 50'in üzerinde gemi ve 10 binin üzerinde personel şu an da harıl harıl çalışıyor. İnşallah milletimize taahhüt ettiğimiz şekliyle Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz. Adana ve Cizre'de yaptığımız keşiflerle petrol üretimimizi artırdık. Akkuyu Nükleer Güç Santralinin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu sene içerisinde Nükleer güç santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimimize başlıyoruz. Rabbimizin bize lütfettiği hangi kaynağı varsa bir yolunu bulup Ülkemiz ekonomisine kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. Petrol, doğalgaz ve madencilik gibi alanlarda karşılaştığımız onca engele ve sabotaja rağmen başarılı ve değerli buluyoruz. Nitekim temel göstergelere bakmak bile Türkiye'nin bu başlıklarda nereden nereye geldiğini görmek için kafi… Son 10 yılda ortalama yıllık 742 milyon ton maden üretimi yaptık. Toplam madencilik üretimimiz 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı. Geçtiğimiz yıl maden ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 9,1 artışla 6 buçuk milyar dolara ulaştı. Ve bu alanda cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı' ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR ETİ MADEN YÜZDE 95 KAPASİTEYE ULAŞTI
Bor üretiminde ve ihracatında da dünya tarihinin en yüksek seviyesini yakaladıklarını işaret eden Erdoğan, 'Eskişehir Eti maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaptı. Böylece yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar gelir elde ettik. Tüm bu hamleler sayesinde madencilik sektörümüzün gayri safi yurt içi katkısının son 14 yılda 11 milyar liradan burası çok önemli, 93 milyar liraya çıkardık. Aynı şekilde son sekiz yılda binde 8 olan madenciliğin milli gelir içindeki payı, her yıl kademeli olarak artarken geçen yıl itibariyle yüzde 1,4'e yükseldi' diye konuştu.

ALTIN'DA CUMHURİYETİNİN TARİHİNİN REKORU KIRILDI
Altın madenciliği konusunda cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını belirten Erdoğan, 'Altın, petrol ile birlikte ithal ettiğimiz ürünlerin başında geliyor. Bu alanda talebimizin en az yarısını karşılayabilecek bir rezerve sahibiz. Ancak Türkiye, çok uzun yıllar boyunca kıymetli maden sektöründe kendi potansiyelini harekete geçirememiştir. Bunda teknolojik imkanların yetersizliğinin yanı sıra ülkemiz aleyhine yürütülen lobi çalışmalarının etkisi de vardır. Çevrecilik bahanesi ile ülkemize çekilen yabancı destekli operasyonların sayısı bir hayli fazladır. Sivil Toplum görünüşü ile kamuoyunun hassasiyeti istismar edilmesi başta olmak üzere pek çok araç bu doğrultu da kullanılmıştır. Kıymetli maden sektörümüzün gelişmemesi için her yol denenmiştir. Tüm dünyada maden çıkarma yöntemlerine ses çıkarmayanların ülkemiz söz konusu olunca ortalığı nasıl ayağa kaldırdığını, milletimizi nasıl galeyana getirdiğini hatırlıyoruz. Türkiye'nin yer altı kaynaklarını gün yüzüne çıkarma ve ekonomimize kazandırma mücadelemizde biz de pek çok sabotajla karşılaştık. Gezi olaylarında sokak teröründe bizi yolumuzdan alı koymasına müsaade etmedik. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek kıymetli maden sektörümüzün önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalıştık. Böylece 2000 yılında nerdeyse sıfır olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı' dedi. HM