'CEZAİ VE HUKUKİ BOYUTLARI VAR'
Sürecin cezai ve hukuki boyutlarına ilişkin konuşan Elagöz, 'Vefat edenlerde savcılık soruşturma dosyaları açılacak, alınan karot numunelerine göre binanın yönetmelik şartlarına uygun yapılıp yapılmadığına yönünde raporlamalar yapılacak. Sonuçlar çıkacak. Teknik şartlara uygun yapılmadığı yönünde raporlar çıktıktan sonra savcılık bu binaların yapım müteahhitlerine karşı taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan dolayı ceza davaları açılacak.Hukuki boyut da şöyle: Bina hasar görmüş. Ağır ve hafif hasar diye tespitler yapılıyor. Vefat olayı gerçekleşmeyen hasarlı binalarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri kapsamında bu tespitlerin yapılması gerekiyor. Burada da tazminat boyutu devreye giriyor. Teknik şartlara uygun yapılmayan binalarda bu tür raporlamalar sonucunda yapı müteahhitlerine karşı tazminat yolu açılacak. Süreç böyle ilerleyecek' şeklinde konuştu.

'SUÇU ATIP SIYRILMAMAK LAZIM'
'Bana göre müteahhitler günah keçisi ilan ediliyor. Sadece müteahhitler değil burada sorumlu olanlar' diyen Elagöz, 'Hatay bölgesi için benim orada aldığım bilgide depreme dayanıklılığına ilişkin ikinin üzerinde bir dayanıma, mukavemete sahip yapıların yapılması gerekirken, çıkartılan yönetmelikte bunun bir küsür olarak belirlenmesi yapılmış. Yapılar da bu yönetmelik doğrultusunda teşekkül ettirilmişti. Bana göre burada birden fazla sorumluluk var. Bir; bu yönetmeliği çıkaran sorumlu, iki; mühendisler sorumlu, üç; yapı denetim şirketleri sorumlu, belediyeler sorumlu yani sadece müteahhitler sorumlu değil. Burada bu sistemin içinde olan herkesin yargılanması lazım.Sadece müteahhitlerin üzerine bu suçu atıp da bu işten sıyrılmamak gerektiğini düşünüyorum. Birden fazla sorumlu var' ifadelerini kullandı.

'BİR KİŞİ ÜZERİNDEN KAPATILDI'
1999 depreminde tüm sorumluluğun bir kişi üzerine yıkıldığını hatırlatan Elagöz, '1999 depreminden sonra Veli Göçer yargılandı. 1999 depreminin bütün sorumlusu Veli Göçer'miş gibi konu bir kişi üzerinden kapatıldımüteahhitler anlamında. Burada bunun yapılmaması gerektiğini düşünüyorum ben. Birden fazla sorumlunun olması gerekiyor. İnşallah sağlıklı bir yargılama neticesinde sorumluluğunu yerine getirmeyenherkes, bütün kamu bürokrasileri dahil burada yargılamalar neticesinde gerekli cezaların verilmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi. HM