'GİDERLERİMİZ YÜZDE 93 ARTTI'
ESKİ Genel Kurulu temmuz ayında olağanüstü toplandı. Toplantıda 2022 yılı su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesi ile ilgili değişiklik yapılması planlanan madde tartışmalara neden oldu. İlk olarak ESKİ'nin 6 aylık maliyet analizleri hakkında bilgi veren ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, '2022 Ocak ayında elektrik giderimiz 4 milyon 975 bin lira iken, Temmuzda 15 milyon liraya yükselmiştir. 6 aylık artış oranımız ocak ile temmuz arasındaki elektrik giderlerimiz yüzde 202'dir. Akaryakıt giderlerimiz 2022 Ocak ayında 12,96 lira olan motorin fiyatı, 2022 Temmuz ayında 25,42 liraya yükselmişti. 6 aylık artış oranı yüzde 96'dır. 2021 yılında kimyasal maddeye harcadığımız miktar 14 milyon iken, 2022'de gerçekleşen rakamımız 102 milyon liradır. Yıllık artış oranımız yüzde 130'dur kimyasal maddede. Personel giderleri Ocak 2022'de 12 milyon iken, temmuz ayında 16 milyon liraya yükselmiştir. Buna temmuz ayındaki zam dahil değildir. Geçen seneye oranla gelirlerimizde yüzde 49 artış var iken, giderlerimiz yüzde 93 artış ile karşı karşıyadır' dedi.

KAZIM KURT ÖNERGE SUNDU
Sevinç, Ağapınar, Çavlum ve Kireç köylerinde su faturası tarifelerinde adaletsizlik olduğunu söyleyerek bunların düzeltilmesi için önerge veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, '2021 yılı ocak ayında bazı bölgelerde kırsal yerleşim alanları ilan ettik. Bunun gerekçesi şu idi: Tarım Bakanlığı'nın kredi verebilmesi için kırsal mahalle kavramını getirdi. Biz de bu çerçevede meclislerimizden geçirerek Büyükşehir Meclisi'nde onayladık. Ancak su tarifesini belirlerken bana göre doğru olmayan bir yorumlamayla kırsal yerleşim bölgesinde kalan eski yerleşim alanları içerisindeki evle daha sonra yapılan evler arasında bir farklılık ortaya çıktı. Özellikle Sevinç,Ağapınar, Çavlum ve Kireç köylerinde zaten var olan yani 10 yıldır, 20 yıldır mevcut olan konutların su paraları D tarifesinin dışına merkezdeki tarifeye alınır hale geldi. Dolayısıyla iki komşu arasında adaletsiz bir su faturası gelmeye başladı. Bir önerge vererek bunun düzeltilmesini istiyorum. Komisyon bunu değerlendirirse kırsal yerdeki yerleşimlerin de D grubuna alınması halinde bu işin çözülebileceğini düşünüyorum' diye konuştu.

HUKUKSAL BOŞLUKLAR VAR
Başkan Kurt'un verdiği önergenin ardından toplantıya ara veren meclis üyeleri, bir süre görüştükten sonra tekrar meclis salonuna geldiler. Başkan Kurt, sunduğu önergeye ilişkin komisyon üyelerinin bir açıklama yapmamasına tepki gösterdi. CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, konuyla ilgili hukuki boşluklar olduğunu söyleyerek, 'Hukuksal açıdan bütünüyle bu kırsal mahallerin taranması ve ilgili ilçe belediyelerimiz bu çalışmayı tamamladıktan sonra varsa Kazım Bey'in haklı kaygısını ve önerisini taşıyan başka hatalı kısal mahallelerimiz hepsiyle birlikte bir karar vermek açısından daha sağlıklı ve daha doğru bir karar verileceği noktasında komisyon önergeye böyle baktı. İlçe belediyesi bu kararı almadan eski hukuk dışı bir uygulamaya yönelmiş olur' şeklinde konuştu.

KAZIM KURT RET OYU VERDİ
İlgili maddeye ret oyu vereceğini söyleyen Kazım Kurt, 'Bu işin faturası Odunpazarı Belediyesi'nin değil. Bu köylerdeki hemşerilerimiz 1,5 yıldır fazla su parası ödüyor. ESKİ uygulamasını yanlış yapıyor. Yönetmelikte kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan diye ikisini de yazmış. Ben kanuna aykırı bir şey demiyorum. Adalet sağlayacaksak belediye meclisi kararını verir. Ben komisyonun kararına muhalefet ediyorum, yanlış olduğunu söylüyorum ve ret oyu veriyorum' dedi.

MEVZUATTA PROBLEM VAR
Mevzuatta problem olduğunu belirten ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, 'Kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan olarak belirlenen mahalleler içinde kalan mahalle, yerleşik alan sınırları köy yerleşim planları ve onaylı 1/5000 veya1/1000 ölçekli imar planları bulunan alanlar kırsal mahalle ve kırsal yerleşik kapsamı dışındadır. Buradan ne anlayacağız? Sevin Ağapınar köyünde yerleşik alan sınır çizgisi var. Mevzuatta problem var. Çünkü Odunpazarı meclisinin kararı var. Burada çok büyük münazara yaratmış olacağız' diye konuştu.

ÖNCESİNDE MUTABAKATA VARSAYDINIZ
Meclisteki gergin ortamı sakinleştirmeye çalışan Başkan Yılmaz Büyükerşen, 'İş büyümeden evvel öncesinde oturup kendi aranızda bir mutabakata varsaydınız. Gerekirse Danıştay'a sorunuz. Nereye sormasınız gerekiyorsa sorun. Görüşmeleri yapın. Farklı bir meclis toplantısı yapalım bu maddeyi görüşelim' şeklinde konuştu.

3 CHP'Lİ DEN RET OYU
Yapılan tartışmaların ardından şebeke suyuna yapılması planlanan yüzde 40'lık zam 22'e 19 şeklinde oy çokluğuyla reddedildi. Karara AK Partililer ve CHP'li meclis üyeleri Kazım Kurt, Nihat Çuhadar ve Murat Erginbaş ret oyu verdi. ESKİ Genel Kurulu'nun Perşembe günü tekrar toplanmasına karar verildi. HM