Ülkemiz tarım sektörü birçok sorunla mücadele ederken BEBKA tarafından hazırlanan Orta Sakarya Vadisi (OSV) Raporu'nda özellikle Mihalgazi ve Sarıcakaya hakkında dikkat çekici bilgiler paylaşılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Eskişehir tarım şehridir' açıklamasının ardından o raporda yer alan bazı dikkat çekici satır başlarını bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
1. 2013 yılı Türkiye roka üretiminin %29,5'i tek başına Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde gerçekleşti. Yani ülkedeki her 3 rokadan neredeyse 1'i Mihalgazi ve Sarıcakaya'dandı.
2. Roka gibi, bölgedeki semizotu üretiminin de tamamı Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde yapıldı.
3. Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Söğüt, Yenipazar, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerini kapsayan Orta Sakarya Vadisinde 2013 yılı TÜİK verilerine göre 90.021 Dekar alanda sebze üretimi gerçekleşti. Sebze üretim alanlarının % 42,5'i Osmaneli ilçesinde, % 20,9'u Sarıcakaya ilçesindeydi.
4. 13.795 ton kıvırcık marul üretimi ile OSV bölgesi ülke üretiminde önemli bir paya sahip. Bölgedeki kıvırcık marul üretiminin % 70'i Söğüt ilçesinde ve %21,2'si Sarıcakaya ilçesinde yapılıyor.
5. Ülke genelindeki taze soğan üretiminde de bölge, 12.991 ton ile %8,5 paya sahip olup bölgedeki üretim alanları Söğüt ve Sarıcakaya'da yoğunlaşmış.
Eskişehir'in tarım şehri olmasının elbette ki Orta Sakarya Vadisi içinde kalan Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinden kaynaklı değil. Alpu Ovasının da Eskişehir sınırları içinde kalması tarım ve Eskişehir sözcüklerinin yan yana geçmesini sağlıyor.

ALPU OVASI KORUNAN OVALAR ARASINDAYDI
Çünkü Alpu Ovası; buğday, arpa, nohut, yulaf, şekerpancarı üretiminin yapıldığı, hayvancılığın geliştiği verimli ovalardan birisi. Hükümet, doğru bir kararla ülke genelinde 192 büyük ovayı koruma altına almıştı. Alpu Ovası koruma altına alınan ilk ovalardan biriydi.
Resmi Gazete'nin 21 Ocak 2017 tarihli mükerrer sayısında Bakanlar Kurulu Kararı ile 49 ilde 141 ova büyük ova koruma alanı olarak ilan edilmişti. Bu ovalardan birisi de Eskişehir Alpu Ovasıydı.

Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre;

1. Alpu İlçesi'nin toplam tarım arazisi 447 bin 170 dekar. Bunun 328 bin 999 dekarı ekiliyor, 110 bin 575 dekarı nadasa bırakılıyor.
2. Ayrıca 6 bin 130 dekar alanda sebzecilik, 1466 dekarda meyvecilik yapılıyor.
3. Devlet, Alpu İlçesi Bozan Mahallesi'nde 16 bin dekar alanda kapalı sistem sulama projesi uyguluyor. Proje ile 35 derin kuyunun rehabilitasyonu yapılarak kapalı sisteme çevrilecek. Proje bedeli 1,9 milyon lira.
4. Alpu'da 2016 verileri ile Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 1908 çiftçi var.
5. İlçe'de 1084 büyükbaş ve 400 küçükbaş hayvancılık, 70 kanatlı işletmesi var.
6. Ayrıca 10 adet arıcılık ve 3 adet su ürünleri işletmesi var.
7. Yaklaşık 50 bin sağmal hayvana sahip ve 813 ton kırmızı, 177 ton beyaz et, 300 ton süt üretimi yapıyor.

Cumhurbaşkanı 'Eskişehir tarım şehridir' derken önemli bir gerçeği gündeme getirdi. Ama bu potansiyel bugün büyük risk altında. Çünkü Eskişehir'in tarım şehri olarak anılmasını sağlayan ve Bakanlar Kurulu kararı ile çivi bile çakılamayacak olan Alpu Ovasına bugün termik santral yapılmak isteniyor.

Eskişehirli AK Partililer inşallah Cumhurbaşkanına termik santralin yapılacağı alan hakkında detaylı bilgilendirme yapmışlardır, diye düşünüyorum.