Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen depremler sonrasında bölgedeki tarım ve hayvancılık da zarar gördü. Tarlalar, hayvan barınakları, traktör,, tarım alet ve makineleri zarar gördü. Yaşanan sorunlardan ötürü meyve ve sebze fiyatlarının yükselişe geçtiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar, bölgede bir an önce tarımsal kalkınma için çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

ÜRETİM SEKTEYE UĞRADI
Özbunar, bölgedeki üretimin sekteye uğramasından dolayı zeytin, zeytinyağı ve narenciye ürünlerinde ciddi bir azalma olacağını belirterek, 'Ürünlerin pazara ulaştırılması ve ülkenin ihtiyaç duyulan bölgelerine nakliyeyle ilgili bir takım sıkıntılar var. Depolarda olan ürünlerin değerlendirilmesi ve depolardaki zayiatların tespit edilmesi gerekiyor' dedi. Bölgede ayrıca hayvancılıkta da sorun yaşandığını söyleyen Özbunar, 'Depremden, köyler şehirler gibi zarar gördü. Oradaki insanlar ciddi anlamda hayvancılık yapıyorlardı. Hayvanların bir kısmı telef oldu. O bölge bitkisel üretimimizin yaklaşık yüzde 20'sini, hayvan üretimimizin ise yüzde 15'ini oluşturuyordu' diyerek acilen çadırlardan hayvan barınakları yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMELİ
Ayrıca bölgedeki üreticinin tarım dışına çıkmasının engellenmesi için destek verilmesi gerektiğini söyleyen Levent Özbunar, insanların depremde aileleri, traktörleri, alet ekipmanları yok oldu. Şu anda kışlık ekinlerin ürünlerinde tam ilaçlama ve gübreleme zamanı. Bu zamanı kaçırmadan bunların yapılması gerekiyor. Bir kısım çiftçi hayatını kaybetti, bir kısmı alet ekipmanını kaybetti. Bunları yapabilmek için de orada ki bu alet ekipman desteği, gübre ilaç desteği ile bir an önce ekipler kurulup ekilmiş olan bu bitkilerin gübrelenmesi lazım' şeklinde konuştu.