Öte yandan yaşanan kuraklıkla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında da ciddi bir artış bekleniyor.
Kurak giden mevsimlerden dolayı toprakta ot bitmiyor. Barajların doluluk oranları her geçen gün daha da azalırken, buna bağlı olarak rekoltede de düşüş gözlemleniyor. Yağış olmayışından dolayı üretici büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalırken yeterli ürün olmamasının da fiyatlara etki edeceği belirtiliyor.
Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç kuraklığa dikkat çekerek, 'Önümüzde süreçte beklenen yağışlar olmazsa daha az su ile günü savuşturmaya çalışacağız. Buna bağlı olarak rekolte düşüklüğü olacak. Verim düşüklüğü olursa fiyatlara yansıyacaktır. Üreticilerin girdileri çok fazla, akaryakıt, tohum, gübre gibi ürünlerde çok fazla artış oldu. Bir de verim düşük olursa Eskişehir'deki vatandaşlarımız hissedecektir' dedi.
Geçen yıla göre sebze fiyatlarının yüzde 70 arttığını aktaran Çınar, Kuraklığın tam anlamıyla yaşandığında sıkıntının çok büyük olacağına dikkat çekti. Çınar, 'Sebze üretme şansımız olmayacak. Örneğin Antalya'da sel olduğunda her taraf da sebze fiyatları oynar. Şu anda hububatta çok büyük sıkıntı var. Çimlenme problemi yaşanıyor. Bugün Konya'da yer altı suları çekildi. Hububatın yüzde 60'ının 70'nin çimlenmediği söyleniyor. Çok büyük felakettir' diye konuştu. HM