KADINLAR ALANLARDA
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP) tarafında yürüyüş düzenlendi. ESPARK AVM önünden başlayan ve Adalar Porsuk Mevkii'nde sona eren yürüyüşe yüzlerce kadın katıldı. 'İstanbul Sözleşmesi'ni uygula', 'Yaşasın kadın dayanışması', 'Kadınlar artık susmayacaklar' sloganlarının atıldığı yürüyüşte kadınlar, kadına yönelik şiddetin artık son bulmasını istedi.

ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERDİ
Yürüyüş sonrasında EDKP adına basın açıklasını okuyan Mizgün Teymur, 'Pandemi süreciyle beraber yine ilk önce kadınlar işten çıkarıldı, çıkarılmayanların payına ise günlük 39 TL ile yaşam savaşı vermek düştü. Bu süreçte birçok kadın mobbing ve taciz mağduru oldu. Pandemide kadına yönelik şiddet ve istismar vakaları artış gösterdi. Pandeminin getirdiği temizlik algısıyla beraber; evden çalışma, sokağa çıkma yasakları gibi nedenlerle kadınların ev içi emek yükü ağırlaştı, EBA anneliği kadınlara nefes alacak alan bırakmadı' diye konuştu.

ÇÖZÜM YAN YANA OLMAK
Dayanışme ve mücadele çağrısı yapan Teymur, 'Bizler ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamaları; işten çıkarılmada kod 29 ile ahlaksızla suçlandığımız bir çalışma hayatını istemiyoruz. Her alanda cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi için bütünlüklü politikalar istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansın, kadına yönelik şiddetle ilgili acil eylem planı açıklanmasın istiyoruz. 6284 Sayılı Şiddet Yasasındaki eksikler giderilsin uygulamadaki sorunlar çözülsün istiyoruz. Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için taleplerimizin arkasındayız. Tek çözümün yan yana olmak, dayanışmak ve direnmek olduğunu biliyoruz ve bunun gereğini yapıyoruz' şeklinde konuştu. HM