TASLAKTAN ÇIKARILDI
Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek, 'Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik' taslağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kuyumculardan istenen 500 gram altın teminatı maddesi ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini ve ilgili maddenin küçük kuyumcularda oluşturacağı mağduriyetten söz ettiklerini belirten Arıyürek, Bakanlığın maddeyi taslaktan çıkardığını kaydetti. Taslağın öncesinde kendilerine gönderildiğini ifade eden Arıyürek, 'Taslağın içinde kuyumculardan 500 gram altın teminatı vardı. Seçtiğimiz 8, 10 tane oda başkanı Ticaret Bakanımız ile yaptıkları görüşmede bunun meslektaşlarımıza darbe olacağı ve 500 gram altınla iş yapan bir sürü meslektaşımızın bu işleri bırakmak zorunda kalacaklarını anlattıklarında Bakanımız bu 500 gramı taslaktan kaldırdı. Bakanımıza buradan çok teşekkür ediyoruz' dedi.
LİSE MEZUNU ŞARTI
Taslağın içindeki diğer maddelerden de söz eden Arıyürek, 'Tabi bu taslağın içinde bizim için iyi olan taraflar da var, böyle olmasın dediğimiz konular da var. Mesela bu kuyumculuk yasasında bizlere yetki belgesi verilecek. Bu da İl Ticaret Müdürlüğü eliyle verilecek. Biz de diyoruz ki, kuyumcular bu işin erbabı. Bu iş kuyumcular odası, kuyumcular derneği ile birlikte verilsin istiyoruz. Ayrıca lise mezunu isteniyor kuyumculukta. Fakat bizde babadan oğula geçen bir meslek olduğu için çoğu lise mezunu değil. Biz de bu konuda yeni açacak kişilerde lise mezunu şartı aransın istiyoruz. Eskiler de aynı şekilde devam etsin istiyoruz. Ayrıca dükkanların 20 metrekareye çıkarılması var. Biz bunları şu anki kuyumcular değil de yeni açılan kuyumcular için istedik. İnşallah bir ortak yolda buluşacağız. Bu tasarı bizler için çok iyi. Çünkü altın fiyatları arttığı için sahtekarlıklar çok arttı. Bunun denetiminin kuyumcular odasının eliyle yapılması çok iyi olacak. İnşallah bizim istediğimiz gibi bir yasa çıkar' diye konuştu.
HERKES BEKLEMEDE ŞU AN
Satışlarında hala bir hareketlilik olmadığını da söyleyen Arıyürek, 'Hala daha vatandaşlarımız tereddütlü. Pandemi bitmiş değil çünkü. Vaka sayıların arttı. İnsanlar acaba biz 50 kişiyle düğün yaparsak bizim daha önce taktığımız altınlar bize geri gelmez diye bunu bir sene ertelemek isteyebiliyor. Herkes beklemede şu an. Daha neyin ne olacağı belli değil. Herhalde ramazan bayramından sonra bu pandemide sıkıntılar biterse düğün mevsimi başlar' şeklinde konuştu. SAMET KILIÇ