Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan Nadir Toprak Elementleri ve Seyitgazi ilçesindeki ETİ Maden Kırka Boraks Tesisleri'nin çalışmalarına her fırsatta vurgu yapan Başkan Çekiç, Togg'da kullanılacak lityum pil ve bataryaların üretiminde Eskişehir'in büyük pay sahibi olduğunu söyledi.
Eskişehir'de çıkan neodimyum cevherinin tonu 50 dolara satılırken, işlenerek Nadir Toprak Elementi'ne dönüştürüldüğünde tonunun 193 bin dolarlara satıldığını ifade eden Başkan Çekiç, şunları kaydetti: 'Yeşil enerjinin geleceğini stratejik madenler belirleyecek. Türkiye'mizde; güneş, elektrik, rüzgar, hidroelektrik santralleri gibi çevreci enerji kaynakları mevcut. Ülkemizin kurulu gücünün yüzde 55'ini bu çevreci kaynaklardan sağlıyoruz. Türkiye stratejik madenlerde önemli pay sahibi. Son dönemlerde Eskişehir ilimize bağlı Beylikova ilçemizde Nadir Toprak Elementleri bulundu. Onun haricinde dünya rezervlerinin yüzde 72'si olan bor minerali de Eskişehir'de bulunmakta. Bu ürünlerden daha önce hammadde, cevher olarak ihracatımızı yaparken artık bu ürünleri işliyoruz. Geleceğin madenciliğinde bu stratejik madenler önemli pay sahibi olacak. Bu madenlere örnek verecek olursak; lityum, kobalt, nikel, bakır, alüminyum gibi madenler. Eskişehir'de bulunan ETİ Maden Kırka Bor İşletmesi'nde yılda 600 ton lityum işleyerek elektrikli, yerli ve milli akıllı cihazımız Togg'un pil bataryasında kullanacağız. Bu yıllık kapasite Kayseri ilimizdeki ASPİLSAN'da işlenip; elektrikli araçlar, mobil cihazlar gibi tüm teknolojik cihazlarda kullanılacak. Gerçekten muazzam.

İŞLEDİĞİNDE 193 BİN DOLAR
Dünyanın en büyük ikinci Nadir Toprak Elementi Rezervi Eskişehir'imizde. Bunu her fırsatta dile getiriyorum. Dünyanın en büyük rezervi Çin'de ve dünya pazarının yüzde 95'i Çin'e bağımlı durumda. Yüksek teknolojiyle iş yapmak isteyen bütün ülkeler Çin'in eline bakıyor yani. Biz şu an Beylikova ilçemizde Nadir Toprak Elementi cevherini bulduk. 694 milyon ton rezervimiz var. Çok muazzam bir olay. Şu anda pilot tesisi üretime başlıyor. İnşallah yakında devreye girecek. 2023 yılında pilot tesis yıllık 1200 ton kapasiteyle çalışmaya başlayacak inşallah. En büyük ihtiyacımız olan şey teknoloji. Ülkemiz şu an için bu teknolojiye sahip değil ancak teknoloji transferi görüşmeleri devam ediyor. Devletimizin destekleriyle bu da kısa sürede aşılacak ve madenimizi işleyerek başka ülkelere ihraç edeceğiz. Örneğin, neodimyum cevherinin tonu 50-60 dolara satılırken, Nadir Toprak Elementi'ne dönüştürüldüğünde tonu 193 bin dolara satılıyor. Madenciler olarak ülkemizin geleceği için çalışmalarımıza durmaksızın devam edeceğiz.' HM