BİLİMİN YOLUNDAN AYRILMAYALIM
Eskişehir- Bilecik Tabip Odası Başkanı Muharrem Şenel, ES TV'de yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu. Gazeteciler ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve Sonhaber Muhabiri Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtlayan Şenel, kaldırılan Covid-19 Tedbirlerini ve Kaymaz Mahallesi'ndeki ÇED toplantısında yaşanan olayları değerlendirdi.

REHAVET HAVASINA GİRİLDİ

Covid -19'un bitmediğin söyleyen Eskişehir- Bilecik Tabip Odası Başkanı Muharrem Şenel, 'Covid devam ediyor ama sanki bir emirle Covid'in bittirilmesi istenilmiş gibi bir hava estirildi ve olmaması gereken rehavet havasına girildi' dedi. Vaka sayılarının azaldığını fakat yine de tehlikenin bitmediğini söyleyen Şenel, 'Aslında Covid-19 bitmedi. Bittirilmek isteniyor, yalnız yanlış bir yoldayız. Örneğin dördüncü Pik'in sonunda tedbirlere devam edilerek süreç sürüyordu.Şuanda herhangi bir, sadece hastanelerde ve toplu ulaşım araçlarında maske zorunluluğu var ve bunlara da pek dikkat edilmiyor' dedi.

BUGÜNE KADAR HEP HAKLI ÇIKTIK
Umarım biz yanılıyoruzdur ama bu güne kadar genel olarak konuşayım; Türk Tabipleri Birliği olarak biz keşke yanılsaydık hiçbir konuda yanılmadık. Nerede bir uyarı yaptıysak hep haklı çıktık. Nerede hangi konuya parmak bastıysak bizim dediklerimiz oldu. Keşke bizi dinleselerdi. Ama biliyorsunuz bizi baştan beri dinlemiyorlar işte Bilim Kurulu, kuruldu. Bu Bilim Kurulu'nun içinde ne Türk Tabipleri Birliği temsilcileri var, ne Sağlık Meslek Örgütlerinin temsilcileri var, ne Uzmanlık derneklerinin temsilcileri var, kendi seçtikleri kişiler var' şeklinde konuştu.

EYLÜL EKİM'DE ZİRVE YAPABİLİR
Okullarda maske takılmamasını değerlendiren Başkan Şenel, 12 yaş altının aşı olmadığını hatırlatarak, okullarda maske takmanın önemli olduğunu söyledi. Başkan Şenel '6'ıncı pik'in olma ihtimali var mı?' sorusuna ise, 'Bilimsel yayımlarda Eylül-Ekim ayında bir yükseliş olabilir deniliyor, umarım yanılıyorlardır. Umarım yanılıyoruzdur' dedi.

AŞI YAPTIRANLAR AZALDI
Aşının çok önemli olduğunu fakat son aylarda aşı yaptıranların sayısının azaldığını söyleyen Şenel, 'Bugünlere buna rağmen geldiysek yine aşı sayesinde geldik eğer ki bu aşılar bulunmasaydı. Ben şuan ki durumu aklıma bile getiremiyorum' dedi. Şenel, 'Biz şimdi ne yapıyoruz. Diğer ülkeleri örnek aldık, diğer ülkelerde maske kalktı diyoruz. Ama onların yüzde 70 civarında aşılama oranı var. Birde bizim handikabımız daha var, örneğin biz ne ile başladık, Sinovac aşısı ile başladık, Sinovac aşısını şuanda bir koruyuculuğu kalmadı. Onun üzerine kimisi Sinovac yaptırdı. Kimisi MNR aşıları dediğimiz biontech aşısı yaptırdı. Bence bir 6'ıncı pik olasılığında Sinovac aşısı yaptıranlar bile riskli şuanda hiç yaptırmamış gibi hatırlatma dozu yaptırmayanlar, aşıyı ret edenler risk altında. 12 yaş altındaki çocuklar hastalık yönünden riskte ebeveynler işte dedeleri, nineleri bulaş yönünden riskte inşallah bittiği günleri görürüz' şeklinde konuştu.

BAŞARI ÖYKÜSÜ YAZDIK
Şenel, 'Türk Tabipleri Birliği olmasa bir çok şey gizli kalacaktı.Biliyorsunuz başta vaka sayılarıyla oynadılar, vaka sayılarını çok çok az gösterdiler sonra biz bunları ortaya çıkardığımızda işte vaka sayısı değil, hasta olanların sayısını veriyorduk dediler, sonra bir revizyon yaptılar, vaka sayılarını vermeye başladılar daha sonra bize de tabi ki belediyeler aracılıyla olsun,başka kaynaklardan olsun bu mezarlıklara defnedilen vatandaşlarımızın istatistikleri gelmeye başladı onlar ile karşılaştırıldı.Ama buradan ne sonuç çıktı.Kesinlikle ve kesinlikle 3 katı olması gereken rakamlar 3'te biri oranında yansıtıldı. Buradan bir başarı öyküsü yazıldı' dedi.

VARYANTIN GÜCÜ AZALDI
Eskişehir- Bilecik Tabip Odası Başkanı Muharrem Şenel, 'OMİCRON varyantının özelliği biraz daha hafifledi evrim geçire geçire. Birazda muhtemelen aşıların sayesinde bu süreç içinde varyantın gücü düştü. Ama daha sonra güç kazanabilir tekrar evrimleşip, daha kötü bir şekilde karşımıza çıkabilir. Bu kadar her şeyi bir anda bırakmayalım' dedi.

ÇANAKKALE'NİN ATTIĞI GELİP, ESKİŞEHİR'E POSASI BIRAKILACAK
Kaymaz Mahallesi'nde yapılan ÇED toplantısındaki gerginlik hakkında da konuşan Muharrem Şenel, 'Ton üzerinden yaklaşık günde 30 kamyon oradan malzeme gelecek toprak ile karışık ve burada da siyanürle yapılıyor, Çanakkale'nin madeni Eskişehir'de işlenecek ve atığı, posası burada kalacak. En kötü yanı bu idi. Atığı posası havaya karışacağı siyanürü, Kaymaz'da bir deprem bölgesiymiş, işte herhangi bir depremde havuzda oluşacak çatlaklardan bu siyanür atık suların toprağa karışmasıyla oranın bitkilerin, ağaçların, doğal ortamın kirleneceği canlılığını kaybedeceği sonra kuşların, yabani hayvanların bu siyanür yüzünden ölebileceği sonuçlarını doğuruyor' dedi.

BİZ HALK İÇİN ORADAYDIK

Toplantıda kendilerine hakaret edildiğini söyleyen Şenel, 'Biz oraya halk için gidiyoruz. Halktan hemen hemen kimse yoktu. Saysak 3-5 kişi halktan vardı. Onlarda konuştular zaten bize hiç konuşma sırası gelmedi ama orada çalışanlar onlar doldurmuştu. Burada en önemli şey ekmek sanki biz onların ekmeği ile oynamaya gitmişsiz gibi empatiye girmişler. Sanki biz çok yüksek ses çıkarınca orası iptal edilecek oradaki altın madeni kapatılacak, oradakiler işsiz kalacakmış gibi, bizi düşmanmış gibi göstermişler, savunmaya falan kalktılar ama Allahtan herhangi bir şey olmadı. Ben ucuz atlattık diye düşünüyorum' dedi.

GÜNÜ KURTARIYORLAR

Eskişehir- Bilecik Tabip Odası Başkanı Muharrem Şenel, 'Kaymaz'da umarım her şey yoluna girer. oradaki halka şunu söylemek istiyorum. Bizler o halk için, çolukları çocukları için oradaydık ama çalışanlara da üzülüyoruz. Sadece onlar günü kurtarmaya çalışıyor, bence onları ve halkımızı böyle fakirleştirip, bu duruma getirenler utansın diyorum' şeklinde konuştu. HM