Fuara katılan Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Harun Çelik Türkiye'nin millileştirme, yerlileştirme ile ilgili son yıllarda büyük bir ivme kazandığını ifade ederek, 'Savunma sanayi alanında adeta dünyaya örnek oluyoruz.' dedi.

ENDÜSTRİ FUARI AÇILDI
Eskişehir ETO TÜYAP Fuar Merkezi'nde Endüstri, Ar-Ge Sanayi ve Teknoloji Fuarı'nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılışa Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Harun Çelik'in yanı sıra Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Organize Sanayi Başkanı Nadir Küpeli ve iş insanları katıldı. Fuarda aralarında Aselsan, TEI, TUSAŞ, Roketsan ve Havelsan'ın yanı sıra 14 farklı ülkeden 157 katılımcı yer aldı. Fuarda açılış konuşmasını TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü yaptı.

25 BİN'İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü fuara 25 bin civarında ziyaretçi beklediklerini kaydederek, 'Fuara geçtiğimiz yıl yurtiçi ve yurt dışından 20 bin civarında ziyaretçi gelmişti. Bu yıl yapılan etkinlikler, pazarlama iletişim faaliyetleri neticesinde yaklaşık 25 bin üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz. İkili iş görüşmeleri konusunda özellikle Ticaret odamızın çok büyük destekleri var. Fuarımızda özellikle gençlerimizin önünü açacak, gençlerimizin önemli projelerini göreceğiniz ürünler sergilendi. Ben fuarın hazırlanmasında emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Fuarın sektöre, ülkemize hayırlı uğurlu olması diliyorum' dedi.

TEKNOLOJİ İHRACATINI ARTIRMAK İSTİYORUZ

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ileri teknoloji vurgusu yaptı. Küpeli, 'İnşallah Türkiye'de yüzde 3 civarında olan yüksek teknoloji ürünü ihracatımızın rakamını ilk başta 5, 6 ve daha yüksek rakamlara ulaştırmak istiyoruz. Tüm firmalara çok teşekkür ediyorum, Eskişehir'in sınır patlamasına neden olan bu fuarların yaşatılması gerekiyor. Bugüne kadar çok başarılı fuarlar yaptık, bundan sonra da daha başarılarını yapacağımızdan da çok eminim' diye konuştu.

ÜRETEN ESKİŞEHİR, BÜYÜYEN TÜRKİYE

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş Eskişehir Sanayi Odası olarak üreten Eskişehir, büyüyen Türkiye sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, 'Önemli bir dönemeçteyiz. Yaklaşık bin üyemiz ve 7 milyar dolara yakın ciromuz, 4 milyarı bulan ihracatımızla üretmeye devam edeceğiz. Bize de güçlü kılan bu anlamda fuarın tertiplenmesi düzenlenmesi açısından emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum' ifadelerini kullandı.

14 ÜLKE 157 KATILIMCI

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler 14 farklı ülkeden 157 katılımcının fuarda yer aldığını belirterek, 'Almanya'dan, Amerika'da, Belçika'dan, Çin'den, Fransa'dan, İngiltere'den, İsveç'ten, İsviçre'den, İtalya ve Japonya gibi birçok ülkeden gelen şu an itibariyle katılımcımız var. Macaristan ve yine Dominik, Birleşik Arap Emirlikleri'nden diplomatik temsilcilerimizde fuarımıza ziyaret etmek adına buraya geldiler. Demek ki şu çıkıyor ortaya… Hep yapılan işin nitelikle kalite itibariyle daha üste taşımak için de hedeflerimiz devam ediyor Ben öncelikle Savunma Sanayi Başkanımız başta olmak üzere, çok değerli dostlara yürekten teşekkür ediyorum. Çok uğraş var ve fuara kimin desteği varsa hepsinden Allah razı olsun' şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal üretimde katma değer vurgusu yaptı. Ünal, Katma değeri yüksek ürünler üretmek ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Ben tüm katılımcılara uluslararası düzeyde katılan tüm firmalara katılımcılara çok teşekkür ediyorum İleriki yıllarda daha da güçleneceğimiz, daha büyük Türkiye için el birliğiyle katma değeri yüksek ürünlere iyice konsantre olmamız gerektiğini düşünüyorum' dedi.

GURUR DUYUYORUZ

Savunma Sana Başkan Yardımcısı Harun Çelik, 'Ülkemizle ilgili son senelerde Türkiye'nin nasıl bir ivme kazandığına hepimiz şahitlik ediyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerde, savunma sanayi alanında adeta dünyaya örnek oluyoruz. Dünya Türkiye'yi konuşuyor. Bundan da biz sizlerin sayesinde gurur duyuyoruz. Sizlerin verimli üretimleri sayesinde hepimiz Türkiye'nin büyümesine, savunma sanayinin gelişmesine, tüm dünyaya örnek model olması yolunda emin adımlarla, kendimizi bilerek yaptığımız ürünlerin sahada nasıl bir etki gösterdiğinin farkında olarak güzel güzel yolumuza devam ediyoruz. Ben tüm Eskişehir'de gençlerimizi, üniversite talebelerimizi bu fuara davet ediyorum. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak Eskişehir'e çok teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki geçen sene 600 kadar ikili görüşmeler oldu, bu sene başkanımızla da değerlendirirken toplantı öncesinde, bu sayının 800' çıkacağını umut ediyoruz' dedi. 14 Ülkeden 157 katılımcının yer aldığı fuar 21 Ekim tarihine kadar açık olacak. HM