TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından 'Deprem Etkisi Altında Mevcut Binaların Performans Değerlendirmesi ve Dikkat Edilecek Hususlar' konulu seminer düzenlendi. Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde Prof. Dr. Özgür Avşar ve Doç. Dr. Ali Bozer, katılımcılara performans analizine ilişkin detaylı teknik bilgiler verdi.

ÇOK YOĞUN İLGİ VAR
Düzenledikleri seminere çok yoğun bir ilgi olduğunu ve bu nedenle odada Hasan Polatkan Kültür Merkezi'ne taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen İMO Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, 'Performans analiz dediğimiz bizim yönetmelikte de tanımlanan mevcut binaların bir deprem esnasında nasıl davranış göstereceğini hesaplamamıza yarayan en detaylı analizdir. Depremden sonra tabi ki farkındalığın da artmasıyla birlikte çok fazla talep oluştu. Biz inşaat mühendisleri olarak vatandaşlarımızın eski evlerinde bu performans analizlerini yaparak deprem esnasındaki davranışlarını ölçüp buna göre güçlendirme veya yıkıp yeniden yapma gibi kararlar vermemiz gerekecek. Bununla ilgili de bu bilgilerin tazelenmesi amacıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden iki değerli hocamız bizi kırmadılar bir seminer vermeyi kabul ettiler' diye konuştu.

'PERFORMANS ANALİZİ YAPTIRMAK İSTİYORLAR'
Bilecik ve Kütahya'da da seminere katılan inşaat mühendisleri olduğunu belirten Kılıç, 'Deprem sonrası performans analizi yaptırmak isteyenlerin sayısında çok büyük bir artış var. Bizim İnşaat Mühendisleri Odamızı da çok arıyorlar. Biz de vatandaşlarımıza yapan firmaları bildiriyoruz. Ama tabi vatandaş şunu da duymak istiyor: Benim binam riskli çıktı. Sonra ne olacak? Bu konuda da devreye artık şu giriyor: Bu bina riskli çıktığı zaman biz bunu nasıl yenileyebiliriz, kentsel dönüşüm mü yapacağız veya bu vatandaşa bir kredi imkanı mı sağlanacak? Onun için şu an tüm siyasilerin ülke çapında seferberlik ilan edip sadece bu konuyu konuşmaları gerekiyor. Eski binası riskli çıkan vatandaşa ne yapabiliriz?' şeklinde konuştu.