'ARTTIRMAYI DESTEKLİYORUZ'
Müdür Ender Muhammed Gümüş, kadın kooperatiflerine ve kadın üreticilere yönelik Devlet Teşvikleri Bilgilendirme Seminerinde bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda 2021 yılında kadınlar adına yürüttükleri projeler ve etkinliklerden bahseden Gümüş, müdürlük olarak üreten kadınlar ve örgütlerini pozitif ayrımcılık yaparak desteklediklerini belirtti. Yaptığı sunumda dünyada gayrisafi hasılanın yüzde 37'sinin kadınların emeğinden geldiğini aktaran Gümüş, dünyada tarımsal iş gücünün yüzde 43'ünü kadınların oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 29,4'ünün kadınlardan oluştuğunu dile getiren Gümüş, 'Ülkemizde tarım sektöründe istihdam edilen kadın oranı yüzde 26,1'dir. Yaklaşık yüzde 32 istihdam oranı olan Eskişehir ilimizde, kadınlarımızın üretimdeki payını daha da arttırmak adına Bakanlığımızın destekleme politikası ve imkanları çerçevesinde üreten ve üretme isteğinde olan kadın girişimcilerimizi ve kadın örgütlerimizi Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak pozitif ayrımcılık yaparak destekliyoruz' dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN PLAKET ALDI
Üreten kadınları desteklemek adına 2021 yılında gerçekleştirilen projelerden bahseden Tarım ve Orman İl Müdürü Gümüş, '2021 yılında; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü - Orta Asya Bölge Alt Ofisi (FAO- SEC) işbirliği ile pilot il seçilen Eskişehir'de uygulanan 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında kadınlarımız ve kadın örgütlerimize yönelik eğitimler, işletme ziyaretleri ve teknik inceleme gezileri düzenledik. Tarım ve Orman Bakanlığımızca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde kadın üreticilerin yer aldığı 'Tarımda 21 Özgün Kadın' organizasyonu kapsamında 'Ben Yaptım Sen de Yaparsın' sloganıyla Ankara'da program düzenlendi. İlimizden Tarımda 21 Özgün Kadın'dan biri seçilen üreticimiz Hayriye Kuşçu'ya Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli tarafından plaket verildi' diye konuştu.

'GEREKEN YOLLAR ANLATILDI'
Bakanlık olarak kadınları desteklemek maksadıyla yeni bir adımın atıldığı 'Kız Kardeşim' projesinin de ilk uygulandığı illerden birinin Eskişehir olduğunu ifade eden Müdür Gümüş, kırsalda kadınların güçlendirilmesi, tarımsal üretimin artırılması, kaliteli ürün elde edilmesinin öncelikli amaçları olduğunu belirtti. Proje kapsamında Eskişehir'de Kadın Girişimcilere Mentorlük desteği verildiğini dile getiren Gümüş, 'Kız Kardeşim projesi kapsamında ulusal ölçekte bir market zincirinin Orta Anadolu Bölge Direktörü kadın girişimcilerimize rehberlik ediyor. Şu ana kadar Tepebaşı, Mihalgazi, Sarıcakaya, Sivrihisar, Kaymaz, Eskişehir Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortakları ve Eskişehir Kadın Çiftçiler Derneği üyelerinden oluşan 14 kadın girişimciye ticari faaliyetlerinde nasıl güçlenebilecekleri, satış-pazarlama alanlarında rekabet yeteneklerini nasıl artırabilecekleri konularında kritik bilgilendirmeler yapıldı. Yine bu proje kapsamında 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde S.S. Eskişehir Sarıcakaya ve Mahalleleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Eskişehir Kadın Çiftçi Derneği Başkanları ödüllendirildi. Proje ile kadın çiftçilerimiz ve girişimcilerimiz aldıkları eğitim ve edindikleri tecrübelerle yerel market ve restoranlara artık sipariş hazırlamaya başladılar' ifadelerini kullandı. İHA