İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alan Eskişehir, özellikle buğday, arpa ve mısır üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında bulunuyor. 3. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2021 yılında metrekareye 460,3 kilogram yağış alan Eskişehir'de bu miktar yüzde 34 azalarak geçen yıl 303,9 kilogram olarak gerçekleşti. Kentte 2021'in eylül-kasım döneminde metrekareye 138,4 kilogram olarak gerçekleşen yağış, 2022'nin aynı aylarında 35,1 kilogramda kaldı.
DSİ 3. Bölge Müdürlüğünün tespitlerine göre, Eskişehir'in içme suyu ihtiyacının karşılandığı Porsuk Barajı'nda su seviyesi yüzde 36,6 olarak belirlendi. Tarımsal sulama amaçlı barajlardaki doluluk ise Gökpınar'da yüzde 16,2, Beylikova depolamasında 32,6, Çatören'de yüzde 22,7, Kunduzlar'da yüzde 17,8, Aşağı Kuzfındık'ta yüzde 4, Keskin'de de yüzde 4 olarak ölçüldü.

YER ALTI SUYU ÇOK DERİNLERE İNDİ

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, AA muhabirine, son dönemde yağış miktarındaki azalma nedeniyle Batı Anadolu'da orta kurak günlerin yaşandığını söyledi. Son 3 aylık değerlendirmelerde Burdur, Uşak, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırıkkale ve Kırşehir gibi illerin çok şiddetli ve olağanüstü kurak bölgeler olduğunu belirten Zeydan, 'Önümüzdeki günlerde kar yağışı alacağımızı umut ediyorum. Meteorolojiden gelen bilgiler de bu yönde. Hububat ekili alanlarımız karla kaplandığında yeterli suyu alacak ve çıkışlar yaşanacaktır' dedi.

YAĞIŞA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan da geçen yıl kasım ve aralık aylarında beklenen yağışları alamadıkları için kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Yağış azlığının en büyük olumsuz etkisinin hububat üretiminde hissedildiğini belirten Buluşan, 'Çimlenmede olsun veya toprakta tohumun patlaması olsun şu anda yüzde 40, yüzde 50'lerde. Tabii bunu kendi imkanlarıyla sulayan üreticilerimizle gördüğümüzde gayet yüzde 80 seviyesinde hububatın bittiğini görüyoruz.' diye konuştu. AA