Platform adına konuşan Eskişehir Bilecik Veterinerler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, küçükbaş hayvan üreticilerinin zor durumda olduğunu söyleyerek, 'Seslerini duyun' çağrısında bulundu.
Kur artışına bağlı olarak üreticilerin girdi maliyetleri de her geçen gün artıyor. Yüksek fiyalar ise küçükbaş hayvan üreticilerini zor durumda bırakıyor. Eskişehir Tarım Platformu da küçükbaş hayvan Bilecik Vetirenerler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler maliyetleri karşılamaktadır için çareyi damızlık hayvan sayısını azaltma bulduklarını söyledi. Türkiye'de 2021 yılında; 45 milyon koyun, 12 milyon keçi olmak üzere toplam 58 milyon küçükbaş hayvan varlığına sahip olduklarını söyleyen Kızılinler, sayının her geçen gün azaldığına dikkat çekerek, 'Bu durumda 85 milyon vatandaşa düşen hayvan miktarının yok olması demek. Bu Türk halkının sağlıklı et ve süte eldeki parasıyla ulaşamamasıanlamına gelecek. Yem maliyetlerinin azaltacak önlemlerin bir an önce alınmalıdır. Birçok küçükbaş üreticisi damızlık hayvanını beslemeyeceğini düşündüğündensürülerine koç salmadı. Çünkü doğacak kuzularını nasıl besleyeceğini bilemiyor. Kuzu büyütme yeminin çuvalı 400 lira olmuş. Tıpkı evine ekmek götüremeyen anne baba gibiyiz. Tek çare anaç hayvanlarını kesimegönderip ayakta kalmaya çalışmak ya da sektörden ayrılmak.Tek geçim kaynağımızdan vazgeçersek ne yapacağız. Hayatı koyun keçiyle geçirmiş olan insanlar, aileler derin ve büyük bir boşluğa düşecek. Bu büyük bir sosyo-ekonomik soruna yol açacak' dedi.

ÇOBAN BULUNMUYOR
Kızılinler üreticilerin artık çoban bulamadıklarını da ifade ederek, 'Çoban bulamıyoruz Mültecilerle(Afgan, Türkmen gibi) uzun yıllardır hayvan bakıcısı ihtiyacımızı karşılıyorduk. Artık onların da gözü açıldı. Başka sektörlere kayıyor. Ülkemizde yetişmiş eğitimli çobanlar istihdam edilmelidir. Çobanlık mesleğinin teknik tanımı var. Fakat ara eleman çözümü sağlayacak eğitim ve öğretim sistemi mevcut değil. Rasyonel çözümler üretilemiyor. Çobanlık mesleğini gençlere sevdirilmeli ve bu işten para kazanıldığını gösterilmeli' ifadelerini kullandı.

YÜK URETİCİNİN SIRTINDA
Kesim fiyatlarının serbest piyasa ve Et Balık Kurumu aracılığıyla belirlendiğine vurgu yapan Kızılinler küçükbaş kesim fiyatlarının yükünün üreticinin sırtına yüklediğini kaydetti. Kızılinler, '2021 yılında kesilen 5 milyon büyükbaştan 1.460 bin ton et, 18 milyon koyundan 315 bin ton ve 5 milyon keçiden 95 bin ton elde edilmiştir. Kesim fiyatlarının serbest piyasa ve Et Balık Kurumu aracılığıyla belirlendiğinden, üreticinin gerçek maliyetlerinin karşılanmamaktadır. Bugün Tarım Bakanlığı'nın Et Balık Kurumu aracığıyla açıkladığı Küçükbaş kesim fiyatlarının yükünü üreticinin sırtına yüklemektedir. Bu durum tüketiciyi rahatlatırken üreticinin yükünü arttırmaktadır. Bu da üreticinin işin içinden çıkmak için damızlık materyalini kesime sevk etmesine neden olacaktır.

MEZHABA KURULMALI
Kızılinler son olarak üreticinin en önemli probleminin mezhaba olduğunu söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi ve sorumlu kurumlara seslendi. Kızılinler, 'Eskişehir için en önemlisi olarak da 2014 yılında belediyelere ait mezbahaların kapatılmasından beridir üreticinin en önemli problemi olan mezbaha kurulması konusunda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere sorumlu tüm kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.