TEDAVİ ORANI YÜKSEK
Uzun süre ayakta durarak çalışan birçok kişinin mücadele ettiği varis rahatsızlığı, tüm hastalıklarda olduğu gibi ileri evrelerde insan hayatını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşabiliyor. Hem genetik hem de topuklu ayakkabı kullanımından dolayı kadınlarda daha çok görülen varisler, gerekli ultrason görüntülemelerinin ardından uygun tedavi ile sorun olmaktan çıkıyor. Fakat dikkat edilmeyen ve ileri evrelere ulaşan varislerin sonucunda, toplardamarda biriken kanın pıhtılaşarak akciğere sıçramasıyla hayati riskler oluşturduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Taner Şaşırtan 'Erken teşhiste tedavi oranı daha fazla oluyor' dedi.

3'TE 1'İNİ KAYBEDİYORUZ
Akciğer pıhtısıyla hayati risklerin oluştuğunun altını çizen Dr. Şaşırtan, 'Gerekli önlemler en baştan alınmadığı takdirde ileriki süreçlerde varisler can sıkıcı durumlar oluşturabiliyor. Toplardamarda biriken kan pıhtılaşıp akciğere atabiliyor. Bu da hayati risk oluşturuyor. Günümüzde akciğerine pıhtı atan hastaların 3'te 1'ini kaybediyoruz. Ani ölüm dediğimiz olaylar gelişebiliyor. Bazen nefes darlıkları oluşabiliyor. Ayrıca iyileşmeyen yaralar oluşmasına neden olabiliyor' dedi. Varisin toplumda çok fazla önemsenmeyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Şaşırtan, bu nedenle hastaların en ileri safhada ve iyileşmeyen yaralarla hekime başvurduğunu söyledi.

GENETİK YATKINLIK ETKEN OLUYOR
Varislerin genel olarak yaşla değil de genetik yatkınlık ve yaşam biçimiyle alakalı olarak oluştuğundan bahseden Dr. Şaşırtan, varislerin kadınlarda daha çok görüldüğünü belirtti ve 'Yani hormonal etkileri bile var. Bazen regl döneminde bile artan varisler var. Genetik yatkınlık kadınlarda daha fazla. Ayakta durmak, topuklu ayakkabı giymek de risk faktörlerinden. Bazen çok erken yaşlarda başlıyor, yapısal bir hastalık olduğu için yaştan ziyade genetik yatkınlık etken oluyor' dedi. İHA