Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, ES TV'de yayınlanan 'Açıkça' programının konuğu oldu. Gazeteciler ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve Sonhaber Gazetesi Muhabiri Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtlayan Şanlı, belediyenin çalışmalarını ve ülke gündemini değerlendirdi.

SAVURGANLIK YAPMIYORUZ

2014 yılında göreve geldiğinde Han Belediyesi'nin 1 milyon bütçesi 1 milyonda borcu olduğunu söyleyen Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, borçları tamamen sıfırladıklarını söyledi. Belediye ekonomisini son derece özenli yönettiklerini söyleyen Başkan Şanlı, 'Çoğu insan diyor ki, ya belediye borçsuz olur mu diyor? Şimdi bu bir aile bütçesi gibidir. Yani sizin bütçeniz ne ise belediyenin bütçesi de aynıdır. Yani savurganlık yaparsak ne yaparsak o zaman belediyeyi idare edemez duruma geliriz. Yani bizim belediyemizin borcu yok' şeklinde konuştu.

26 EYLÜL'DE FESTİVAL VAR

Göreve geldikleri andan itibaren sanat ve kültür işlerine de büyük önem verdiklerini belirten Başkan Şanlı, 'Biz festivaller yapıyorduk. Han'da Sanat ve Dostluk Sempozyumu yapıyorduk. 6 kez yaptık ama bu pandemiden dolayı 2 yıldır yapamıyoruz. İnşallah bu Eylülün 26'sından itibaren bir hafta boyunca yine Han'da bu gerçekleştireceğiz' dedi.

HAYVANCILIĞI TERK EDİYORLAR

Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, 'Küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılık yapıyorlar. Hemşerilerimiz şu anda hayvancılığı terk ediyor. Bir çuval yem 300- 350 lira böyle olunca o da bir hafta yeter o nedenle sıkıntılı bir ekonomik bunalım geçiriyoruz. Türkiye'de olduğu gibi bizim ilçemizde de bu durum böyle' dedi.

KADINLAR EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Belediye bünyesinde Hanımeli Kadın Kooperatifi kurduklarını bu kooperatif sayesinde kadınların ev ekonomisine katkı sağladıklarını belirten Başkan Erdal Şanlı, kadınların lavanta yağından sabun yaptıklarını söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlara 5'er kovan arı verdiğini hatırlatan Başkan Şanlı, kadınları daha çok üretime katmak istediklerini söyledi.

KAMP ALANI RENK KATACAK

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Frig Vadisi'nin kalbi olan Yazılıkaya'ya, içerisinde tüm imkanların bulunduğu bir kamp alanı oluşturup ücretsiz olarak hizmete açtı. Kamp alanının ilçeye büyük katkı sağlayacağını söyleyen Başkan Şanlı, 'Bizim orada 'Sufi Yolu' Hıristiyanların haç yolu, şimdi onlarda geçiyor oradan bize ev pansiyonculuğu soruyorlar, burada kalalım diyorlar. Önümüzdeki günlerde 1-2 evde, ev pansiyonculuğuna başlıyoruz. Osmangazi Üniversitesi,Büyükşehir Belediyesi, Han Belediyesi ortak ev pansiyonculuğu projemiz vardı.Pandemiden dolayı kesintiye uğramıştı.Şimdi artık pandemi bittince şuanda devam edeceğiz' dedi.

HAN ASLINDA BİR AÇIK HAVA MÜZESİ

Han'ın adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyleyen Şanlı, 'Yeraltı şehri, Akhisar Kalesi, yakınımızda Başaran Mahallesi Kilise kalıntıları. Yani bizim Han aslında bir açık hava müzesi. Şimdi bugün Kapadokya baktığın zaman kaya ve mağaralar var. Yani doğal bir şey yok ama burada dağlık bölgesi dediğimiz hem dağlar, orman, doğa, tarih, kültür hepsi bütünleşmiş bir yer. Ama buraya Kültür Bakanlığı'nın destek vermesi lazım. Tarih yok oluyor, kültür yok oluyor eriyor' diye konuştu.

VATANDAŞ HİZMET ALSIN
TOKİ'nin Han'a konut yapacağını dair iddialara cevap veren Başkan Şanlı, belediye olarak tüm hazırlıkları imar planlarını çıkardığını söyledi. 150 konut, 2 park, alışveriş merkezi ve bir camiden oluşan alan için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını fakat bir grubun 'Erdal Şanlı döneminde TOKİ ev yaptı demeyelim' diye söylentiler çıkardıkları için projelere engel olunduğunu söyledi. 'Bizim için kim tarafından yapılıp, yapılmadığı o kadar önemli değil' diyen Başkan Şanlı, 'Yeter ki vatandaşımıza hizmet gitsin' dedi. Başkan Şanlı, ayrıca 2023 yılında Han'a doğalgaz geleceğini söyledi.

EVİ TEPESİNE GÖÇECEK
Merkezi hükümete çağrıda bulunan Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, 'Han ilçemizin yüzde 50'si sit alanı. Yani ikinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı. Şimdi bu vatandaşımız perişan, vatandaş evimizi düzeltelim diyor, ama biz belediye olarak izin veremiyoruz. arada koruma kurları var. Şimdi adamın evi tepesine göçecek yaptıramıyor bizde üzülüyoruz. Tabi vatandaş Kültür Bakanlığını veya koruma kurulunu bilmiyor ki,direkt yerel belediyeyi görüyor, biz tam tampon durumundayız. Herkes bize saldırıyor. Han'da da 150 tane konut yapsa o bölgede yaşayan,vatandaşlara dağıtsa ne yapacak orayı da temizle bir daha devlette rahat etsin, vatandaşta rahat etsin, bizde rahat edelim' şeklinde konuştu.

BETONLAŞMADAN YORULMUŞ İNSANLAR
Han'ın nüfusunun 2 bin 100 kişi olduğunu söyleyen Başkan Şanlı, çoğu vatandaşın İstanbul Kartal'da yaşadığını belirtti. Doğalgaz sorunu nedeniyle ilçe halkının kışın İstanbul'a gittiğini belirten Şanlı, yazın halkın geri geldiğini söyledi. 'Doğalgaz gelse vatandaşlar biz İstanbul'a gitmeyiz diyorlar, çünkü artık o betonlaşmadan yorulmuş insanlar memleket özlemiyle' diyen Başkan Şanlı, sit alanlarının işleri zorlaştırdığını söyledi.