Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu, Türkiye'de yapı denetimin özellikle imalatlarda formalite olarak görüldüğünü belirterek yönetmeliğin değişmesi gerektiğin söyledi.

TAKİPLERİ YAPILMALI
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 11 ilde büyük yıkım ve son verilere göre 45 bin 968 vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından yapı denetim yönetmeliği tartışmaları sürüyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Nezihe Hanecioğlu, 2001 yılında kabul edilen kanun ile düzenlenen yapı denetim sisteminin TMMOB'un ve bağlı odaların görüşlerinin alınmadan hazırlandığını söyledi. Haznecioğlu, 'Ülkemizdeki yapı denetim uygulaması, ağırlıkla yapı denetimine indirgenmiş olması ve diğer imalatlardaki denetimin formaliteyi tamamlama olarak görülüp yeterince önem verilmemesi nedeniyle sağlıklı ve konforlu bir yapı beklentisini karşılayamamaktadır. Kaba inşaat yapım sürecinde kullanılan malzeme niteliği sıkı takipte iken, ince işlerdeki imalat süreçleri ve malzeme niteliklerinin aynı hassasiyetle takibine yönelik düzenlemelere yer verilmemiştir' dedi.

TMMOB'A YER VERİLMELİ
Yapı denetimin kamusal bir hizmet olduğunu vurgulayan Haznecioğlu, '4708 sayılı Yasada ise denetim sistemi ticari şirketler üzerinden kurgulanmıştır. Yasada işveren yapı sahibi iken, uygulama sürecinde, denetlenmesi gereken müteahhitler işveren durumuna gelmiş olduğundan bu şirketler denetim hizmetini yeterince yerine getirememektedir. Bu bağlamda yapı denetim sistemi ülkemizdeki yapı üretim sürecinin sorunlarına çözüm olamamıştır. Yapı denetim ile ilgili yönetmeliklerin yeniden oluşturulması ve uygulamaların denetlenmesinde TMMOB'a daha etkin yer verilmesi gerekmektedir' şekline konuştu.