Canlı yayına TV SEN Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, TV SEN Genel Başkan Vekili ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş, Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Güzbey, Yönetim Kurulu Üyesi Osman Çiftçi katıldı. Canlı yayında Türkiye'nin dört bir yanından telefon bağlantıları gerçekleştirildi. Programda TÜRKSAT'a dolar bazında ödenen kira bedellerinin çözümü noktasında görüşler masaya yatırılarak hükümet yetkililerinden çözüm istendi. Ortak canlı yayın TV SEN'in Ankara'daki Genel Merkez binasından yapıldı.

SORUNUN KAYNAĞI KİRALARIN DOLAR ÜZERİNDEN ALINMASI
Sendika Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, 'Bugüne kadar var olma sebebimiz olan sadece izleyicilerimizin sorunlarını gündeme taşıdık. Yüzlerce yardım kampanyası düzenledik. Birçok hastaya derman olduk, sorunlarını çözdük. Hemşerilerimizin sorunlarının çözülmesinde yardımcı olduk. Seçim çalışmalarında da siyasilerin seçim propagandalarını yapmalarını yerelle ilgili neler yapacaklarını açıklayacakları mecralar olduk. Bugüne kadar hiç kendimizi kendi sorunlarımızla sizleri meşgul etmedik. İlk defa bununla ilgili karşınızdayız. Şimdi bizim ana sorunlarımızdan biri olan konuya değineceğim. Son 20 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ilgisiyle yapmış olduğu yatırımlar teknolojik gelişmeler, özellikle savunma sanayimizin gelişiminde çok önemli role sahip olan yöneticileri ise en alt milimlerden yetişerek gelmiş, sektörünün tecrübeli isimlerinden oluşan ülkemizin gururu, göz bebeği ve şirketlerinden biri olan TÜRKSAT'ın kiracısı durumundayız hepimiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın almış olduğu karar ile döviz ile sözleşme yasağı olarak adlandırabileceğimiz bir sözleşme ilişkisinden kaynaklanan para borçlarının, yabancı para veya yabancı paraya endeksli olarak kararlaştırmasını yasaklayan düzenleme 2018 tarihinde 30.534 sayılı resmi gazetede 85 sayılı cumhurbaşkanı kararıyla belirtilen haller dışında kendi aralarındaki sözleşmelerde ve bu sözleşmelerden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerinden döviz cinsinden yerelden başladığını ve yapmış olduğumuz zorunlu yayınlarıyla ülkemizde son 20 yılda yapmış olduğu hizmetleri, ülkemizin kılcal damarlarına kadar tanıtılmasına hizmet eden bizler TÜRKSAT'ta ödemekle yükümlü olduğumuz kiraların dolar cinsinden alınması bizleri ödeme sıkıntısına hatta yayın hayatlarına son verme neticesine kadar getirmiştir' dedi.

DEVLETİMİZE GÜVENİMİZ TAM!
'Son 10 gün içerisinde 3 meslektaşımız televizyon kanallarının yayın hayatlarına son vermiştir' diyen Başkan Kaya, 'Talebimiz ise bizim gözbebeğimiz olan TÜRKSAT'a ödeme yükümlülüklerimizi sorunsuz zamanında yerine getirebilmek için ödemelerimizi yıllık TEFE, TÜFE oranında belirlenen fiyat artışıyla cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınlamış olduğu kararnamedeki gibi TL cinsinden ödemek istemekteyiz. Yani her yıl bizim ne ödeyeceğimiz belli olsun. Herhangi bir kur artışından düşüşünden etkilenmeyelim. 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi her zaman devletin ve milletinin yanında olan televizyon kanallarının yayın hayatlarına devam edebilmeleri için devletimizin bu duruma el koyması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bizler Anadolu'nun vatan sevdalılarıyız. Biliyoruz ki devletimiz büyüktür ve bu sorunları çözeceğine güvenimiz tamdır. İnşallah bu yayının da sonunda devletimizin de desteğiyle yayın hayatına son veren kanallarda aramıza geri dönemli' ifadelerini kullandı.

ENDİŞE DUYUYORUZ
TV SEN Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Güzbey ise, 'Terzi kendi söküğünü dikemez demiştim. Birazda biz kendi derdimizi söylemek için aslında utandık. Yerelde böyle bir şey var, kendi derdinizi çok anlatmak istemezsiniz. Şimdi bu gelinen noktada özellikle son 2 buçuk, 3 yıldan itibaren gerçekten Türkiye bütün dünyada olduğu gibi çok çetrefilli konularla uğraşıyor. Sadece bu Türkiye'de değil dünyanın her yerinde önemli sıkıntılar çekiliyor, bunun farkındayız. TÜRKSAT'ta giderlerinin birçok kısmının dolarla ve euro ile yaptığı için belki biz dolar alacağız demeleri doğru olabilir. Acaba bugün TÜRKSAT bizden kaç lira üzerinden uydu parası alacak diye düşünür, endişeli hale geldik. İşte Okan beyin söylediği gibi maalesef üç yayın kuruluşu hayatını sonlandırdı. İnşallah onlarda dönerler. Çünkü yayına çıkmak, bir marka oluşturmak, hiç de kolay değil' dedi.

İDARİ DÜZENLEMELER YAPILSIN
TVSEN Yönetim Kurulu Üyesi Osman Çiftçi, 'Ben Kayseri'den katılıyorum. Benim televizyon kanalım uyduda değil. Kablo TV'deyiz ama yine TÜRKSAT'tan hizmet alıyoruz. Aradaki farkı vurgulamak açısından da önemli. Biz Kablo TV lisans bedelimizi öderken TÜRKSAT'a kiralama bedelimizi öderken Türk lirası üzerinden ödüyoruz. Ama uydu televizyonları dolara endeksli. Doların bir tık altına sabitlenmiş olarak ifade edebiliyor. Oysaki dolar arttıkça kirada artıyor. Burada istenen sayın genel başkanımızın söylediği gibi TEFE, TÜFE'ye endekslenmiş bir artış, ama kimse burada demiyor ki aman yerel televizyonlar kira ödemesin demiyor. TÜRKSAT'ın 15 Temmuz hain darbe girişimindeki kahramanca mücadelesi sonucunda Türkiye'deki televizyonların susmaması noktasındaki mücadelesini hepimiz biliyoruz. Ama TÜRKSAT'ta biliyoruz ki işinin ehli insanlar. O nedenle aslında bizim seslenişimiz TÜRKSAT'a ama TÜRKSAT'ın da ne yapacağı belli. Bir takım idari düzenlemelerin olması gerekiyor' diye konuştu.

HİÇ BİR YARDIM ALAMADIK!
TV SEN Genel Başkan Vekili Özgür Fetih Demirdaş, 'Sorunlarımızın olduğunu, bunun çözülmesi gerektiğini, çözülmezse neler olacağını hem sendikada hem kendi bölgelerimizde en yetkili organlara bildirdik. Gelinen noktada sorunlar çözüldü mü? Maalesef çözülmedi. Maalesef üç tane kanal kapandı. Şu anda Türkiye'de 70 ilde yayın yapıyorken, şu zamanda 35, 36 ilde yayın yapıyor. Her geçen gün bu kapanmalar ekran kararmalar devam edecek. Biz madem milliyiz, yerliyiz biz niye dolar ödüyoruz. Pandemi süreci geçirdik biliyorsunuz. Çok ciddi sorunlar yaşadık. Televizyonlar bir yardım aldı mı? Maalesef hiçbir şey alamadık, hiçbir yardım alamadık. Bugün gelinen nokta ne çalıştıracak personel bulamıyoruz. Personel durmuyor artık. Eskiden kapılarda kuyruklar vardı. Kimler kimler arardı, bunu alın, bunu işe alın diye. Bugün gelinen nokta çoğu personelimiz ya belediye girdi, ya kamuya işe girdi. Benim şuanda kendi elemanım bir tane kameramanım Diyanet TV'ye girdi. Neden? Bakamıyoruz, utanıyoruz. Gerçekten utanıyoruz. Biz başka işler yapıyoruz. Ticaretler yapıyoruz. Ama burada kazandığımızı buraya taşımak bu iş doğru değil' dedi.

SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAK İÇİN SENDİKA KURDUK!
'Biz dünya kadar insanın sorununu taşıyoruz ekrana. Kendi sorunumuzu çözemiyoruz ya çözemiyoruz' diyen Demirdaş şöyle devam etti: 'Bakın çözüm bulamıyoruz. Anlatmak sorun değil. Biz bugün sendika kurduk niye kurduk? Kendi sorunlarımıza çözüm bulabilmek için. Daha iyi yayın yapabilmek için. Daha doğru haber yapabilmek için. Ne olacak ben zor durumda kalırsam, siz zor durumda kalırsanız. Ne yapacaksınız? Sizin kadar dünya kadar değerli arkadaşımız sektörü bıraktı, bakın terk etti. Onun için bizim burada çok acil olarak yetkililerden destek almamız lazım'

BİZLERE SAHİP ÇIKILSIN
Demirdaş, 'Tabi ki kiralarımızı ödeyelim. Burada bütün kanallar devletine, milletine, vatanına saygılı sahip çıkan insanlar. Biz aynı zamanda kamu görevi görüyoruz. Bizim hiçbir yayınımız yalan değil. Hiç kimseye yalan atamayız, iftira atamayız, karalama yapamayız. Biz facebook yayıncılığı yapmıyoruz. Bizim söylediğimiz yazdığımız her şey kesinlikle bağlayıcılığı vardır. Biz dikkat ediyoruz. Ama biz burada bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Niye üç kanalımız kapandı, daha da çok kapanacaktır. Göreceksiniz ve göreceğiz de. Eğer bizim sorunlarımız çözüm olursa tabi ki kapanmaz. Biz kötüye gidiyoruz. Onun için yetkililerden şunu istiyoruz. En azından ödediğimiz kiraların TL cinsinden olmasını istiyoruz. Dünya kadar fonlanıyor bir sürü bir şey. Biz bununla ilgili en azından bir kamu spotunun paraya dönüşmesi lazım. Bugün gazetelere basın ilan aracılığıyla her ay belli bir rakam ödeniyor. Rakamlar önümde Eskişehir bölgesinde 2020 yılında aylık 46 bin lira ortalama basın yayın desteği olmuş. 2021 yılında ortalama 56 bin lira bu rakamlar resmi. O bölgeyi söylüyorum. Ama bugün televizyonlara maalesef. 66 televizyon için bugün yıllık 20 milyon TL destek istiyoruz. 20 milyon TL. herhangi bir kamu bankasının reklam bütçesi bunun iki katıdır. Sizi temin ederim böyledir. Ama bu bütçelerde veriliyor ama bize gelmiyor. Maalesef gelmiyor. Ajansa veriliyor. Ama bize yüzde 10'u gelmiyor. En azından şunu yapsınlar biz bir sendika kurduk, burası resmi bir kurum gibi. Efendim bir kamu reklamı eğer yerel medyaya verilecekse, buraya evrilsin. İkinci, üçüncü, beşinci yerlere gelmesin efendim bizim istediğimiz bu. Biz çok şükür dediğim gibi vatanımıza milletimize bağlı kiralarını ödeyen hiç bir şekilde isyan etmeyen ama biz derdimizi dile getirmek zorundayız. Bakın biz personelimizi çalıştıramayacak duruma geldik. Çok net söylüyorum. Neden? Para kazanamıyoruz. Son üç yıldır belli pandemi süreci. Destek alabildik mi? alamadık. Artan döviz kurları, nasıl çıkacağız biz bu işten. Çözüm çok kolay bakın 20 milyonu konuşuyoruz yıllık, 66 kanal için. Bu 20 milyon bize destek olarak gelse emin olun biz bugün bunları konuşmazdık' ifadelerine yer verdi.

YETKİLİLER SESİMİZİ DUYACAKTIR!
Demirdaş, ' Bugün televizyonlara verilen bir sürü açılışlar var, kamu spotları var, bir sürü reklamlar var ama bunlar A kişisi, B,C,D bize ne kalıyor yüzde 10 kalıyor. Bunları herkes biliyor. Buyurun Basın İlan Kurumu gibi gazetelere verilen bu ikinci seçenek. Nedir ikinci seçenek, bugün gazeteler için basın ilan kurumu var değil mi? söyledim 2020 için gazete başına verilen Eskişehir için aylık 46 bin. 2021 için 56 bin. Televizyona hiçbir şey yok. Şu yapılabilir, kamu spotlarıyla bu şekilde bir paraya dönse böyle bir destek olsa biz bugün bunları konuşmayız. Biz kendi derdimizi anlatamadık çünkü. Bakın personel bulamıyoruz ya, kalifiyeli eleman bulamıyoruz. Milletvekilleri arardı ya bu işe girsin diye. Bugün bizde bütün kalifiyeli elemanlar ya belediyeye giriyor ya kamuya giriyor ya da sanayiye. Biz nasıl yayın yapacağız, biz halkın sesiniz nasıl duyuracağız. Devletin hükümetin yaptığı icraatları nasıl anlatacağız. Kime anlatacağız. Sonuçta biz sıradan bir iş yapmıyouz. Ben en kısa zamanda yetkililer sesimizi duyacaktır' diye konuştu.

CANLI YAYINA KİMLER KATILDI?
45 yerel televizyonunun katılımıyla yaklaşık 3 saat süren canlı yayın programına TBMM Anayasa Komisyon Başkan Vekili Ali Özkaya, Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Bağımsız Denizli Milletvekili Teoman Sancar katılarak değerlendirmede bulundu. Vekiller Ankara'da meclis kürsüsünde yerel televizyonların sesi olacaklarını sorunları aktaracaklarının sözünü verdi. HM