ES TV'de yayınlanan Açıkça programında ilaç yokluğu hakkında konuşan 9. Bölge Bilecik Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Metin Kamış, 'Bin civarında ilaç bence şu an yokta. Vardır ama talebi karşılamıyordur. Sağlık için zaruri bir şey. 2 tane var deyip geçiştiremezsiniz' dedi.

GÜNCELLEME İŞE YARAMADI
9. Bölge Bilecik Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Metin Kamış, ES TV ekranlarında yayınlanan Açıkça programında Ali Baş, Meltem Karakaş ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı. İlaç fiyatlarında güncelleme yapılmasına rağmen ilaç yokluğunun önüne geçilemediğini söyleyen Kamış, 'Bu en son 2022 yılında temmuz ayında bir güncelleme geçirdi. Bu kararnameye göre Türkiye'deki ilaçların fiyatı Avrupa'daki en ucuz 5 ülkenin fiyatının belirlenip ortalamasının alınıp bunun da yüzde 35-40 altında bir fiyatlandırma yapılıyor. Böyle olunca her sene şubat ayında bu fiyatlar güncelleniyor. Şubat ayının güncelleneceği için öncesindeki ekim kasımdan başlayıp ilaç yokluğu hep oluyordu. Biz buna alışmıştık. Ona göre stoğumuzu takip ediyorduk. Ama bu sene anormal bir şekilde 2020'nin ekim kasım ayından beri bu ilaç yokları bitmedi. 2021 şubatta güncelleme geldi yine bitmedi. 2009'dan beri olmayan bir şey oldu ve temmuz ayında bir güncelleme daha yaptı bakanlık. İlaç kuru 6.29'du 7.86'ya çıkarttı. Yüzde 25 zam yaptı ilaca' diye konuştu.

VATANDAŞA HİSSETTİRMEMEYE ÇALIŞIYORUZ
Eczacıların olabildiğince ilaç yokluğunu vatandaşa hissettirmemeye çalıştığını ve gün içerisinde sürekli aralarında ilaç trafiği yaşandığını anlatan Kamış, 'Eskiden pahalı ilaçlarda yoklar yaşıyorduk. Kanser, astım, şeker ilaçlarıydı. Olabildiğince ihmal edilmemesi gereken ilaçlar. Şimdi artık öyle bir noktaya geldik ki en basit ateş düşürücü, ağrı kesici şurupları, antibiyotikleri bulamıyoruz. Eczaneye sabah 2-3 tane gönderiyor depo. O eczanenin o gün belki o ilaçtan satacağı 25 tane. Gelen ilk 3 ya da 4 hastaya veriyor reçete yazılanları. Geri kalan kısma yok demek zorunda kalıyor. Biz bu ilaç yokluğunu vatandaşa hissettirmemeye çalışıyoruz olabildiğince. Gün içerisinde o kadar çok o hastaların işini çözmeye çalışıyoruz ki. İlaç yoklarının önüne geçilmesi yakın gelecekte olacak gibi gözükmüyor' ifadelerini kullandı.

NÖBETÇİ ECZANE SAYISI 9'A ÇIKACAK
'Vatandaşa eczane eczane ilaç arattırılıyor' diyen Kamış, 'Çünkü orada yoksa bir süre sonra öbür eczanede de bitiyor. Bakanlık bir kılavuz yayınladı. Biz sağlık müdürlüğü ile görüşmüştük bununla ilgili. 6 idi nöbetçi eczane sayısı. Malum bu sene çok büyük bir salgın var. 7'ye çıkartabileceğimizi söyledik. Bakanlığın yayınladığı kılavuza göre Eskişehir'de ocak 25'ten sonra nöbetçi eczane sayısı 9 olacak. Ama siz ne kadar artırırsanız arttırın, isterseniz 19 yapın ilaç yoksa vatandaş eczana eczane gezer sadece' diye konuştu.

İLAÇ EURO KURU REELE YAKIN OLMALI
3-4 ayda bir ilaca zam yapılması gerektiğini kaydeden Kamış, 'Öncelikle bu ilaç fiyat kararnamesinde devam edilecekse, bu ilaç euro kurunun reele çok daha yakın olması gerekir. Yıl içerisinde belli dönemlerde güncelleme yapılırsa, firmalar fiyatını değişecek diye, zam gelecek diye ilaçları yoka çekmezler. 3-4 ayda bir zam gelirse sürekliliği devam eder. Böylece ilaç yoka girmez' dedi.

YERLİ İLAÇ SANAYİYE DESTEK OLUNMALI
'Yerli ilaç sanayiye destek olmak lazım' diyen Kamış, 'Yüzde 80'ini dışa bağımlı olan bir ilaç piyasasında siz ne kadar kararname düzenleyin, zam yapın global şirketlerin isteği karşında diretemezsiniz. Mustafa Nevzat diye bir firma vardı mesela. Şu anda yabancı. İsmi Türk sadece. Abdi İbrahim kaldı sadece. Bu çok ciddi bir sıkıntı. Barış halinde böyle. Allah korusun savaş halinde çok büyük sıkıntı. Sonuçta dünyada ilk 3 petrol, silah ve ilaç. En büyük ekonomi bu üçü arasında dönüyor. Siz ekonomide yer almak istiyorsanız, söz sahibi olmak istiyorsanız yerli ilaç sanayiyi teşvik etmeniz lazım' diye konuştu.

ELİMİZDEKİ DEĞERLERİ KORUMALIYIZ
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nin kapatılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Kamış, 'Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi diye bir kurum vardı bu ülkede ve zamanında Çin'e grip aşısı gönderiyorduk. Bu kurum 2014'te kapandı. Böyle bir kurumun kapatılmasını ben anlayabilmiş değilim. Bu kurum pandemide çok işimize yarardı. Bir alt yapısı var. Aşı üretiliyor, ilaç üretiliyor. Elimizdeki değerlere biraz da sahip çıkmak, korumak gerekiyor. Yatırıma teşvik etmek gerekiyor ki, insanlar bu alana yönelsinler' şeklinde konuştu.

ECZACILAR DAR BOĞAZDA
'Eczacılar ekonomik anlamda gerçekten dar boğazda' diyen Kamış, 'Çünkü şöyle bir şey var: Biz diğer ticaretle uğraşan insanlar gibi istediğimiz fiyata ürünü satamıyoruz. Bakanlığın belirlediği bir fiyat var. Ama giderlerimiz sürekli artıyor. Mesai arkadaşlarımızın maaşları, doğal gaz faturalı, elektrik faturaları, kiralar absürt derecede artarken bizim karlılığımız sadece ilaçtan gelen bir kar. Ayrıca bir meslek hakkımız yok. Amerika'da, Avrupa'daki ülkelerde meslek hakkı diye bir şey var. Reçete başına bir bedel alıyorlar. Bizde de var ama çok cüzi. Bunlar olmadığı için meslektaşlarımdan ciddi anlamda sıkıntı çekenler var. Türkiye'deki eczanelerin yüzde 40'ı krediyle, yüzde 20'si de 2 krediyle ayaktalar şu anda' ifadelerini kullandı.

60 TANE ECZACILIK FAKÜLTESİ VAR
Türkiye'de 60 tane eczacılık fakültesi olduğunu ve bu sayının çok fazla olduğunu belirten Kamış, 'Ben 1997 yılında fakülteye girdiğimde eczacılık fakültesi sayısı 7 idi. 2001 mezun oldum 8 oldu. 2019'da 42 idi. Şu anda 60. Her sene 3 bin 500 eczacı mezun oluyor. kadar fakülteye gerek yok. Gerekli istihdamı sağlayamıyorsunuz kamu olarak, bu kadar eczaneye de mezuna da gerek yok diye.' dedi.

ÜLKENİN BAŞ EDEMEYECEĞİ MEBLAĞ DEĞİL
SMA hastası çocuklara gen tedavisinde kullanılan Spinraza ilacı hakkında da konuşan Kamış, 'Bu ilaç çok yeni bir molekül. FDA'dan da onay almış bir molekül. Bu ilaç ülkemize neden gelmiyor? Bunu başta sormak lazım. Sayın Bakan ya da bir bürokrattı tam hatırlamıyorum. Tam karşılığı alamamış, deneme aşamasında ki öyle değil; çocuğu olan insanlar çok daha fazla empati yapacaktır. Sizin hayatınızdaki en değerli varlığınızın bir ihtimal dahi olsa yaşama şansı var. Siz bunu ülkeye ne olursa olsun fiyatı getirmek zorundasınız. Ve bu ilacı uygulamak zorundasınız: İlacı uygulanan çocuklar belli, uygulanmayan çocuklar belli. Bu açıklamayı yapan zata sormak lazım, aynı şey başına gelse aynı cevabı mı verirdi acaba? SMA hastası çocuklarımız konusunda çok hassasım. Koskoca ülkenin baş edemeyeceği bir meblağ değil. Bunun önü alınır. SMA testleri yapılır evlilik öncesi vs ama olmuş artık. Bir can var ortada' diye konuştu. hm