ES TV ekranlarının canlı yayın konuğu olan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, göreve geldikleri günden bu yana tek tek hayalleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Seçimden sonrada kaldıkları yerden durmadan yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Güler, 'Hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz' dedi.

PANDEMİ ATLATTIK
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ES TV ekranlarının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Güler, Açıkça programında Ali Baş, Arif Anbar, Meltem Karakaş'ın sorularını cevapladı. 1 Ekim Cumartesi günü tek liste olarak gireceği seçim hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Güler, '41 tane farklı komitede yeni seçilecek arkadaşlarımızla beraber bir dönem daha devam edeceğiz' dedi. Seçimlerin önemine değinen Güler, ETO üyelerinin memnuniyetinin seçimlerde çok büyük rol oynadığını söyledi. Komitelerde toplamda 250'ye yakın kişinin görev yaptığını belirten Güler, 'Aslında Ticaret odası zor bir dönem atlattı. Pandemi ile birlikte son yüzyılda dünyanın yaşamadığı şeyleri birlikte yaşadık. Üyemizin sorunlarını dertlendik, kentin sorunlarını da dertlendik' dedi.

FİRMALAR İYİYE GİDİYOR
Pandemi sürecinden sonra esnafın toparlanmaya başladığını belirten Güler, 'Baktığımız zamanda o dönem itibariyle çok kayıplarımız oldu. Kapanan iş yerlerimiz oldu. O dönemden beri kendini toparlayıp çalışan çok firmamız var ama iyiye gidiyor. Hizmet sektörü bu yaz dönemini iyi geçirdi' ifadelerini kullandı.

SAYGI DUYUYORUZ
İnşaat Komitesinin ayrı bir liste yapmasının sorulması üzerine Başkan Güler, 'Burası demokratik bir ortam. Herkes istediği şekilde sandığa listesini koyup seçime girebilir. Bunla alakalı herhangi bir demokratik olarak da sorun yok bakıldığı zaman. Tabi onun dışında biz karşı liste konusunda veya bağımsız liste noktasında çıkan arkadaşlarımıza her türlü desteği sağlıyoruz. ister istemez kendilerini tekrardan biz burada görev yapma arzusunda oldukları için böyle bir fasılla yola çıkmaları gerekiyordu. Bu çıkışlar var onu söyleyeyim. Saygı duyuyoruz' dedi.

BEN İCAT ETMEDİM
'Metin Güler baskın seçim yapıyor' iddialarına yönelik ise Başkan Güler şunları söyledi: 'ETO Borsalar Birliği'nin çatısı altında bulunan tüm kurumlarda seçim takvimleri bellidir. Bu Metin Güler'in icadı değil. Sistem der ki bize dört yıl bittikten sonra o yılın 10'uncu 11'inci ayında Ekim ve Kasım aylarında seçim yapılır der. Mevzuatta belirlenmiş. Benim yarın seçim yapma demeye ne yetkim var ne de karar alma yetkim var. Mevzuat var yasa var kanun var. Eğer bunu söyleyenler bir sitem içerisindeyse bunu fevkalade bilmeleri gerekiyor. Siz eğer sisteme, mevzuata hakim değilseniz bu yorumu yapma durumundasınız. Bizle aynı tarihte belki Türkiye'de 40 tane odada seçim var. Birçok kent 1'iyle 11'inci ayın sonuna kadar bu seçimi yapmakla zorunlu kanunen.'

HAYALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK
ETO olarak koydukları hedefleri tek tek hayata geçirdiklerini söyleyen Güler, 'Bir hedef koymadan plan yapmadan altını doldurmadan hamle yapmıyorum açıkçası. Bunun finansın, sürdürülebilirliğine bakıyorum bunun gerçekleşme oranına bakıyorum. Tabi koyduğunuz her planı hayata geçirme ihtimaliniz yok. Tabi ki bizim de eksilerimiz var burada. Koyduğumuz projelerde bir takım gecikmeler oldu. Koyduğumuz hedeflerde zamanlama olarak o süre içerisinde hayata geçiremedik ama sonuç itibariyle seçim öncesinde verdiğimiz tüm vaatleri hayat geçirmenin mutluluğu içerisindeyim' dedi.

ESKİŞEHİR HALKI DA YARARLANACAK
ETO Avantaj Kart yapılanması hakkında da bilgi veren Güler, binin üzerinde üyenin bunu kullanmak için talepte bulunduğunu söyledi. Çalışmaları ilk olarak üyelere yönelik yaptıklarını fakat bunu ilerleyen zamanlarda Eskişehir halkına da sunmayı amaçladıklarını belirten Güler, 'ETO Avantaj indirip sisteme ulaşmanın ne kadar avantajlı olacağını iletmiş olayım sizin aracılığınızla. Odamızın her türlü organizasyon içerisinde fuara gideceksiniz girin sisteme vize alacaksınız sisteme girin bir eğitime katılacaksınız sisteme girin. Odanın da işleyişi itibariyle odamızın da her türlü organizasyon şemasına ulaşabilecekleri bir sistem. Hem avantaj tarafı hem hizmet tarafı var bakıldığı zaman' dedi.

FUARLAR EKONOMİYİ CANLANDIRIYOR
Bugüne kadar 21 fuar düzenlediklerini söyleyen Güler, bugüne kadar bir milyon 200 bin kişinin geldiğini söyledi. Kentte ilk olarak konaklamadan başlayan ve daha sonra yeme içe sektöründe de büyük hareketlilik yaşandığını söyleyen Güler, fuar dönemlerinde ekonominin çok canlandığını ifade etti.

DİSCOVER ESKİŞEHİR
Discover Eskişehir (Eskişehir'i Keşfet) projesini anlatan Güler, Discover Eskişehir ile genç ve yeni nesil yatırımcılara ulaşmayı, ticaret ve turizm bakanlığının desteğiyle de sağlık turizmi kümelenmesi kurmayı hedeflediklerini belirtti. Güler, 'Eskişehir'de sağlık turizmi yapacak, sağlık turizmi belgesine sahip firma sayımız az şimdi bunları artırmak için uğraşıyoruz. Şuan sayımız 9 bunu 15 -20-25 çıkarmanın yöntemlerini şuanda zorluyoruz' dedi.

HÜKÜMET MÜDAHALE ETMELİ
Kira artışları ile ilgili planlamanın şart olduğunu söyleyen Güler, 'Konutta planlama içerisine girdi ama burada iş yerlerinde de büyük sıkıntılar var. Düşünün ki bir yerde kiracısınız ve çok anormal bir kirayla şuan itibariyle kapınız çalınıyor. Ve o kirayı da ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsunuz, dava konuları ortaya çıkıyor. O orada oturan kiracının mutsuzluk içerisinde o işi yürütme şansı olmaz yani o yüzden bu dönem bence biraz hükümetinde bu işe müdahale edip, bu kiracı ve kiralayan arasındaki sistemi bir noktaya bağlaması gerekiyor' şeklinde konuştu.

YANSIMAMASI MÜMKÜN DEĞİL
Esnafa da yüzde 25'lik sınırın uygulanabileceğini kaydeden Güler, '3 çıpa birden değerlendirilmesi gereken konu şimdi tabi konutun dışında, sanayi tarafında yüzde 50 gibi bir doğalgaz zammı, yüzde 50 bir elektrik zammı bir de işçiliğe gelen kimine göre yüzde 30 işte kimine göre yüzde 3, kamuya göre yüzde 40 böyle bir denklem içerisinde birim maliyetlerini bu maliyetten yansımaması mümkün değil' dedi.

SİYASETE GEREK YOK
Belediye başkanı ya da milletvekilli olma düşüncesinin olup olmadığı sorulan Güler, konuya şu şekilde yanıt verdi: 'İnsanlar veya toplum sizi o işe layık görüyorsa aslında bu çok değerli ve anlamlı. Kendi adıma söylüyorum bunu; insanlar tarafından sevilmek, önemli görevlere layık görülmek gerçekten beni de onure ediyor.' HM