UZAKTAN EĞİTİME KATILIM YÜZDE 6
Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar, Eğitim Bir Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından 81 ilde devlet okullarında farklı branşlarda ve farklı düzeylerde çalışan toplam 14 bin 943 öğretmene uygulanan araştırmanın sonuçları ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan araştırmanın pandemi döneminde eğitimde yaşanan sıkıntılara ilişkin önemli verileri ortaya koyduğuna dikkat çeken Akar, 'Öğrencilerin tümünün canlı derslere katıldığını belirten öğretmen oranı yüzde 6'dır. Öğretmenlerin yüzde 39'u canlı derslere öğrencilerin yarısından fazlasının katılım sağladığını, yüzde 55'i ise yarısı ve daha azının katılım sağladığını ifade etmiştir. Daha açık ifade ile öğretmenlerin yüzde 55'i öğrencilerin yarısının dersleri düzenli olarak takip edemediğini ifade etmiştir. Öğretmenleri uzaktan eğitim ile ilgili olarak en çok zorlayan hususların neler olduğuna bakıldığında; araştırmaya katılan öğretmenlerin dörtte üçü, öğrencilerin teknolojiye erişmede yaşadıkları güçlüklerin en temel sorun olduğunu, beşte ikisi ise öğrencilerin dijital okuryazarlığının zayıf olmasını ifade etmişlerdir' dedi.

MOTİVASYON KAYBI OLUŞTU
Uzaktan eğitimin bir yıla yaklaşması nedeniyle öğrencilerin ciddi bir motivasyon kaybı içinde olduğunu belirten Akar, 'Çok çeşitli nedenler dolayısıyla öğrencilerin önemli çoğunluğunun uzaktan öğretim etkinliğine katılmamış olması, ciddi bir öğrenme kaybının önemli göstergesidir. Buna ilaveten, bir yandan dersleri düzenli olarak takip eden ve öğrenen az sayıda öğrenci, diğer yandan ise bu müfredata erişemeyen büyük orandaki öğrencinin varlığı var olan eğitimsel eşitsizlikleri daha da derinleştirmiştir. Bundan dolayı, özellikle dijital araç ve imkanlara sahip olmayan, ailesi çalışmak zorunda olan öğrenciler dikkate alınarak yüz yüze eğitim her zaman en temel politik öncelik olmalıdır' şeklinde konuştu.

ETKİN STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ
Önceliğin bir an önce okulların açılması olması gerektiğini vurgulayan Akar, önerilerini şu şekilde sıraladı: 'Okulların yüz yüze eğitime açık olarak eğitimin sürdürülmesi temel politik öncelik olmalıdır. Başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim çalışanları aşılamada öncelikli grup olmalıdır. Benzeri görülmemiş zamanlar, benzeri görülmemiş çözümler gerektirir. Pandemik öğrenme kaybını azaltmak için kapsamını anlamalıyız. Pandemik öğrenme kaybını telafi için herkesi kapsayan ulaşılabilir ve etkin stratejiler geliştirilmelidir. Pandemi sonrası dönemde herkes için kaliteli eğitim temel öncelik olmalıdır' ifadelerini kullandı. MERT ERGENÇ