GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen'in Covid-19 testinin pozitif çıkmasından kaynaklı Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Meclis gündeminin 7'inci maddesi olan yol harcamalarına katılma payı alınmasına ilişkin ret oyu verdiklerini söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, vatandaştan asfalt parasının alınmaması gerektiğini ve bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Birsen, asfalt parası ödeyen vatandaşların mahkemeye başvurduklarını, belediye meclisinin bunları göz önünde bulundurarak karar alması gerektiğini ifade etti.

BOŞUNA POPÜLİZM
Durmuş'a yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mazota, elektriğe çok ciddi zamlar geldiğini ve belediyenin bütçesinin sıkıntıya girdiğini söyleyerek, 'Bunu her dönem tartışıyoruz. Bu boşuna popülizm. Arkadaşlar köprüden geçenden, geçmeyenden para alırken, doğal gazı, elektriği 5'e katlarken sesi çıkmıyor, burada asfalt parasını tartışıyor. Kanun çok net. İstemiyorlarsa kanun çıkarsınlar. Bunun parasını almasınlar desin. Sayıştay borcun varsa bunu alacaksın diyor. Belediyenin görevi asfalt, yol yapmaktır. Mazot parası katlanmışsa bu parayı almıyorum diye belediye meclisi bir karar alamaz. Belediyenin geliri çok iyi olur o zaman anlaşılır. Elektrik, mazot giderleri 3'e katlanmış, dövizli borçlanmışız döviz katlanmış. Bunların tamamından hükümetin uygulamalarından kaynaklı zarara uğramışız bunlara sesi çıkmıyor. Ama burada asfalt parasına karşı çıkıyor' diye konuştu. İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ'DEN KARŞI OY
Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı Kesin Hesabı'na verecekleri karşı oy gerekçesini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, 'Gider bütçesi gerçekleşme bütçesine baktığımızda toplam ödeneğin 1 milyar 365 milyon lira olduğunu ve bu rakamın ancak 978 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 62.5'te kaldığını görüyoruz. Bu önemlidir. Geçen ay yapılan meclis toplantısında kullanılmayan ödeneklerin gelecek yıla devredildiğini söylemişti. Bu ödeneklerin ne kadarının kullanılacağını inşallah hep beraber göreceğiz. Belediyemiz kısa vadeli borçlarını ödeyemez durumdadır ve çalışma sermayesi dediğimiz günlük ve aylık işlerin yürütülemeyeceğini göstermektedir' dedi.

HİZMETLER ORTADA
CHP Meclis Üyesi Mustafa Önder ise, 'Kriz edebiyatından bahsedildi. Bu kriz edebiyatını bizler yapmıyoruz. Maalesef ki bizlere ekonomiyi dayatan, bu duruma getirenler edebiyatı yapıyorlar. Bizler kesinlikle edebiyat yapmıyoruz. Örneğin üst yöneticilerin enflasyon edebiyatı yaptığı gibi. Bu kente 23 yılda ne kadar hizmet verildiği ortada. Anadolu'nun kıraç toprağı Eskişehir'imize ne kadar turist geldiği ortada. Eser üretilemiyor, atıl hizmetler deniyor. Zannediyorum karıştırılıyor. Artvin, Rize havaalanının ne kadar atıl olduğu ortada. Keşke 60 tane havaalanı yapılacağına bir tane uçak fabrikası yapılsaydı, havaalanı da arkasından gelirdi. 2018'den bu yana hem kurumların hem vatandaşların nasıl borçlandırıldığını görüyoruz' şeklinde konuştu.

DOSYA HALA İLLER BANKASI'NDA
Şubat ayında asfalt ve yol yapımı için İller Bankası'ndan 15 milyon lira kredi çekmek istediklerini ve mecliste oy birliğiyle kabul edildiğini söyleyen Arslan, dosyanın hala İller Bankası'nda durduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı Kesin Hesabı oy çokluğu ile kabul edildi. HM