Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gökçek, beyin tümörlerinde baş ağrısı, kusma ve nöbet gibi belirtilerin erken tanı açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Beyin tümörleri farklı kaynaklardan oluşabiliyor
Medipol Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamada, beyin tümörlerinin beynin dokusundan, çevresindeki zarlardan veya kafatasından kaynaklanabileceği; ayrıca farklı organlardaki kanserlerin beyne yayılmasıyla da ortaya çıkabileceği belirtildi. Dr. Gökçek, “Basit migren şikayetleri bile zaman zaman ciddi bir tablonun ilk işareti olabilir. Yeni ortaya çıkan baş ağrısına kusma ve nöbetlerin eklenmesi beyin tümörü açısından dikkatle değerlendirilmelidir” dedi.
Metastaz ve farklı kanser türleri beyinde kendini gösterebilir
Gökçek, akciğer, meme ve böbrek gibi organlardaki bazı tümörlerin beyne metastaz yapabileceğini belirterek, bazı kan hastalıklarının (örneğin lenfoma) da beyinde kendini gösterebileceğini ifade etti.
Beyin tümörünün belirtileri
Uzman, beyin tümörlerinin belirtilerinin çeşitlilik gösterdiğini belirterek şunları sıraladı:
Bulantı ve kusma
Baş ağrısı ve baş dönmesi
Sara nöbetleri
Kişilik değişiklikleri
Hafıza ve görme bozuklukları
Anormal göz hareketleri
Kulakta çınlama
Tanıda MR şart
Beyin tümörlerinin doğru şekilde tespit edilebilmesi için MR çekiminin şart olduğunu söyleyen Gökçek, kapalı alan korkusu olan hastalar için tomografinin kısa sürede bilgi verebildiğini, ancak tümörün doğru lokalizasyonu için MR’ın kritik olduğunu vurguladı.
Tedavi seçenekleri ve cerrahinin önemi
Cerrahinin çoğu vakada ilk yöntem olduğunu belirten Gökçek, iyi huylu tümörlerin tamamen çıkarılmasının başarı şansını artırdığını söyledi. Beynin kendi dokusundan çıkan tümörlerde cerrahinin yaşam süresini uzattığını, radyoterapi ve kemoterapinin de tedavi sürecinde uygulandığını ifade etti.
Uzman uyarısı
Dr. Gökçek, uzun süren veya yeni başlayan baş ağrısı, kusma, kulakta çınlama, görme bozukluğu ve nöbet gibi bulgular yaşayanların vakit kaybetmeden uzman değerlendirmesi alması gerektiğini belirterek, erken tanının hayat kurtardığını ve tedavi şansını artırdığını söyledi.



