Oktay ve Dönmez, termik santraldeki işçilerle yemek yedikten sonra yetkililerden brifing aldı. Brifingin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Fuat Oktay, böylesi muhteşem bir tesisin atıl kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Seçim çalışmaları çerçevesinde bölgede yaptıkları çalışmalarda gündemlerine gelen Yunus Emre Termik Santrali ile yakından ilgilenmek istediklerini anlatan Oktay, şöyle konuştu: "Tüm tarafların kazanacağı da bir çözüm oluşsun arzusundaydık. Gerek burada tesis sahiplerinin, işletmecinin, işverenin gerek çalışanlarımızın gerek yereldeki bölgemizin kalkınmasına katkı verecek bir çözümü bulmuş durumdayız. İki üniteden oluşan bir tesis ve Eskişehir'in yüzde 75 enerji ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükteki bir tesisi düşünün. Dolayısıyla 1 Haziran itibariyle işletmeye alıyoruz. Hemen akabinde de ikinci ünitenin işletmeye alınması çalışmaları devam ediyor. Temmuzdan itibaren de yine hem halihazırdaki tüm çalışanlarımız işbaşı yapıyor ve temmuz itibariyle de yine ilave her ay 100'er kişi olmak üzere de ekime kadar da ikinci ünitede devreye alınmış olacak."

TÜM TARAFLAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU

 Oktay, termik santral ile Mihalıççık ilçesi arasındaki yolun daha kısa şekilde yapılmasıyla ilgili bir konunun gündeme geldiğini belirterek, söz konusu işleme ilişkin tüm tarafların elini taşın altına koyduğunu bildirdi. Bölgenin sorunlarıyla alakalı yakından ilgili olduklarını ve çözmeye dair ciddi fırsatlar bulunduğunu aktaran Fuat Oktay, "Sadece bu enerji alanında da değil. Tüm alanları değerlendirmekle ilgili burada güzel bir çalışmamız var. Tüm ilgili arkadaşlarımızla, vekillerimizle, mülki idarelerimizle, belediye başkanlarımızla, ilgili bakanlıklarımızda koordinasyon içerisinde çalışıyoruz" dedi.

BİN 250 İSTİHDAM HEDEFİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de söz konusu tesisin 2016 yılında tamamlanmasına rağmen çeşitli teknik ve hukuki nedenlerden dolayı bir türlü tam kapasite çalıştırılamadığını, an itibarıyla önemli bir aşamaya geldiğini bildirdi. Yunus Emre Termik Santrali'nin TMSF'ye devrolduğunu hatırlatan Dönmez, şöyle konuştu: "Artık işletme sahibi daha önceden ücretsiz izin verilen personeli de tekrar davetiye göndermek suretiyle tesise çalışmaya davet etmiştir. Önemli bir kısım işçimiz de bu davete icabet ederek tekrar tesiste çalışma iradesini ortaya koymuşlardır. An itibariyle şu anda müessesemizde 850 çalışanımız var. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren her ay 100'er kişi olmak üzere toplamda 1250 kişiye ulaşacak şekilde bir istihdam planlaması olacak." 

YEREL KALKINMAYA DESTEK OLACAK

Bakan Dönmez, bakanlığının yerli kaynakları sonuna kadar kullandırmak gibi bir hedefinin olduğuna değinerek, şunları kaydetti: "Burası da son dönemde işletmeye alınmış olan tek yerli kömür santralimiz. İki ünite var. Her bir ünite 145 megavattan oluşuyor. Toplamda yılda 2 milyon 170 bin kilovatsaatlik bir elektrik üretimi olacak. Kabaca 2,2 milyon kilovatsaat diyebiliriz. Bu büyüklük Eskişehir'deki elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 75'ini karşılayacak kapasite demektir. Yıllık 2,1 milyon ton kömür üretimi olacak yine buradaki madende. İlk etapta kömür ihtiyacını karşılamak üzere Çayırhan'da elektrik üretim alanı şirketimizin maden işletmesinden kömür tedarik edilecek. İleride de buradaki maden ocakları tam faal hale getirilmiş olacaktır. İnşallah bu tesis bölgede yerel kalkınmaya da ciddi anlamda gerek üretim gerek istihdam anlamıyla da katkı sağlayacak bir tesistir." Oktay ve Dönmez'e Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, eski MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Mihalıççık Kaymakamı Ozan Bozçalı, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız ve diğer ilgililer eşlik etti.

Editör: Tuğba Akıncılar