LÖSEV, 26.yılında Eskişehir'de özel fotoğraf sergisi açtı! LÖSEV, 26.yılında Eskişehir'de özel fotoğraf sergisi açtı!

Epilepsi, beynin elektriksel aktivitesindeki anormal bir artışın neden olduğu nöbetlerle kendini gösteren bir hastalık olarak biliniyor. Uzman Nörolog Dr. Buket Kanat, epilepsi hastalarının, nöbetleri kontrol altında tutabilmek için bazı önemli stratejiler benimsemeleri gerektiğini belirtti.

Alkol ve aşırı kafein tüketimine dikkat

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, epilepsi hastaları için önemli olduğunu söyleyen Kanat, “İlaçların aksatılması veya doz atlanması, nöbet riskini artırabilir. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Uykusuzluk ve düzensiz uyku da, epileptik nöbetlerin tetikleyicilerinden biridir. Bu nedenle, epilepsi hastalarının her gün yeterli uyku alması ve düzenli bir uyku ritmi oluşturması oldukça önemlidir. Stres, epileptik nöbetleri tetikleyebilen diğer faktörlerden biridir. Stresle başa çıkmak için nefes egzersizleri, meditasyon veya yoga gibi gevşeme tekniklerinden faydalanmak epilepsi hastaları için yararlı olabilir. Bunun yanında alkol ve aşırı kafein tüketimi, beyin aktivitelerini etkileyebilir ve nöbet riskini artırabilir. Bu nedenle, epilepsi hastalarının bu maddeleri tüketirken dikkatli olması önerilir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, epilepsi hastaları için oldukça önemlidir. Ketojenik diyet gibi bazı özel beslenme programlarının epilepsi tedavisinde destekleyici olabileceği gösterilmiştir, ancak her diyet programı herkese uygun olmayabilir, bu nedenle doktor tavsiyesi ile hareket edilmelidir” dedi.

"Güvenli bir çevrede olmaları önemli"

Epilepsi rahatsızlığı olan kişilerin güvenli çevrede olması gerektiğini belirten Kanat, “Epileptik nöbetler aniden gerçekleşebilir, bu yüzden hastaların güvenli bir çevrede olmaları önemlidir. Özellikle evde ve iş yerinde kesici, yanıcı ya da yüksekten düşme riski oluşturabilecek unsurlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, yüzme gibi riskli aktivitelerde yalnız kalmamaya özen gösterilmelidir. Epilepsi hastalarının kendilerini daha güvende hissetmeleri ve gerektiğinde yardım alabilmeleri için aile üyeleri veya arkadaşlarına durumları hakkında bilgi vermeleri yararlı olabilir. Ayrıca, epilepsi hastalarına yönelik destek gruplarına katılmak da psikolojik olarak rahatlatıcı olabilir. Epilepsi ile yaşamak, bazen dikkat ve özen gerektirse de bu kuralların uygulanması ile hastalar hayatlarını daha güvenli ve konforlu bir şekilde sürdürebilirler. Unutulmamalıdır ki her epilepsi vakası farklıdır, bu nedenle kişisel tedavi planları için mutlaka nöroloji uzmanınıza danışmalısınız” ifadelerini kullandı.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi, beyin hücrelerinin anormal elektriksel aktiviteleri sonucu ortaya çıkar. Nöbetler, bu anormal elektriksel boşalmalar sonucu beynin belirli bölgelerinde meydana gelir ve hastanın bilinç kaybı, kasılmalar veya anormal davranışlar gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu nöbetler genellikle aniden başlar ve bazı durumlarda kontrolsüz hale gelir.

Kaynak: HABER MERKEZİ