Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yetenek Her Yerde” temalı “Bölgesel Kariyer Fuarları”, bütün üniversitelerin öğrencilerini ve mezunlarını ülkemizin lider kurum ve kuruluşlarıyla bir araya getiren etkinliklerden biri de bu sene Anadolu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İKAF'24 (İç Anadolu Kariyer Fuarı 2024) adı ile 28-29 Şubat 2024 tarihinde, 12 paydaş üniversite ve çeşitli meslek odalarının iş birliğinde gerçekleştirilmiştir. Fuar kapsamında kişisel ve mesleki gelişim etkinlikleri, seminerler, bilgilendirme oturumları, atölye çalışmaları, mülakat simülasyonları gibi etkinlikler ile gençler bir araya gelmiştir.

İKAF'24 ün ilk gününde "Demir Çelik Sektörünün İstihdama Katkısı" sunumu ile Bozüyük OSB’de yer alan Bilecik Demir Çelik’in Fabrika Müdürü Uğur CENGİZ, Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü’nde yoğun bir katılım ile gerçekleşen etkinlikte “Nitelikli İstihdam” vurgusu yapmıştır. “İstihdam sadece her kademe de çalışan sayısının yeni yatırımlarla ve hacimsel büyüme ile artması değildir. Çalışana, üreticiye ve ülkeye değer yaratmadaki katkı düzeyinin,  gelişmiş sanayilerle karşılaştırmalı olarak artması asıl hedef haline gelmiştir. İş gücünün yani istihdamın niteliği, iş gücü içinde entelektüel birikim düzeyi ve gelişme potansiyeli hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Çelik sektöründe iş gücünün niteliği süreç içinde değişime uğramış, kaba emeğin, deneyime dayalı ustalığın payı azalarak, mavi ve beyaz yaka çalışanlar; akıllı sistemlerin, termodinamik modellerin, dijital proses ve haberleşme sistemlerinin oluşturduğu ekosistemin ayrılmaz parçası haline gelmiştir. Bu değişim diğer birçok üretim dalında olduğu gibi,  çelik endüstrisinin beyaz ve mavi yaka çalışandan beklentisini de değiştirmiştir” demiştir.  

Yeni dönem beyaz yaka istihdamında aranan özelliklerin ise;

  1. Gelişme ve değişme potansiyeli,
  2. Entelektüel vizyon sahibi olma,
  3. Dijital okuryazarlık ve yabancı kaynakları kullanabilme potansiyeli,
  4. Sorgulayıcı ve özgür iradeli bireyler olabilme,
  5. Veri analizi, istatiksel modellemeler, termodinamik verilerin analizi, dijital ikiz ve dijital ekosistemlere uyumlu olabilmek,
  6. Çevre ve iş güvenliği ve çağdaş yönetişim ilkelerine uyum sağlayabilmek, iklim değişimi ve toplumsal sorumlulukların gerektirdiklerini doğru algılamak.

olduğu vurgusu Sn. Cengiz tarafından yapıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ