TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubelerinin; ülkemiz raylı sistemler sektörüne katkı sağlamak, sektörün çalışanlarının ve paydaşlarının sorunlarını tartışmak, çözüm önerilerinde bulunmak üzere bilimsel ve kamusal bakış açılarıyla düzenlediği Raylı Sistemler Kongre ve Sergisi açılış konuşmalarıyla başladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin raylı sistemler tarihine bakıldığında, bu sistemlerin inşasında çok mesafe kat edemediğini söyledi. Türkiye’nin 1950’lere kadar olan Demirağlar ile örülme hamlesinin 1950’lerden sonra sekteye uğradığını belirten Yener, 2000’li yıllardan itibaren ise ulaşımın tamamının ticarileştiğini vurguladı. Yener, “Kısaca, demiryolu yük ve yolcu taşımacılığı özel demiryolu işletmelerine açılmaktadır. TCDD şebekesi yenileme ve bakım-onarım hizmetlerinin kâr amaçlı özel kesim eliyle yürütülmesi esas olacaktır. Yanlışlık bütçelerde de devam ettirilmekte; karayolu taşımacılığına, bu alandaki müteahhitlere öncelik ve ayrıcalık veren bir politika izlenmektedir” dedi.

ESTRAM SERÜVENİNİ ANLATTI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce’nin de katıldığı kongrede bir konuşma yapan Başkan Büyükerşen ise, ESTRAM’ın serüvenini anlattı. 1999 yılında göreve geldiklerinde şehrin en önemli sorunlarından birisinin toplu ulaşım sistemi olduğu söyleyen Büyükerşen, “ESTRAM bugün toplam 55 kilometrelik hatta 20'den fazla mahalleye hizmet verirken, 47 adet aracı bulunmaktadır. Söylemek istediğim şey şudur; şehir içi hafif raylı sistemler dünyanın gelişmiş ülkelerinde ve şehirlerinde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Sağlıklıdır, güvenlidir, konforludur. İlk hatların döşenmesi sırasında, başka nedenlerle de olsa, halk üzerinde olumsuz bir hava estirilmek istense de sistemin hizmete girmesinden sonra değeri kısa sürede anlaşılmıştır” dedi. Kongreyle ilgili ES TV’ye değerlendirmede bulunan Büyükerşen, “Bu neye benziyor biliyor musunuz? Uzunca bir süre bitkisel hayata girip, sonradan sağlığına kavuşup uyanan insanlara benziyor. Yeni uyanıyoruz, uyanmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİYE KATKI SUNACAĞIZ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Nezihe Hanecioğlu ise “İlk defa Eskişehir’de 3 oda beraber bu kongreyi gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da dönüşümlü olarak ev sahipliği yaparak kongrenin gelişmesi, Türkiye ve Eskişehir sanayisine katkıda bulunması için çalışmalarda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

3 AYRI DİSİPLİN BİR ARADA

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Kılıç da raylı sistemlerin tüm ülkelerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirterek, “İnşaat mühendislerinin de, elektrik mühendislerinin de, makina mühendislerinin de  ortak disiplinle çalışacağı en önemli projelerden birisidir raylı sistemler projeleri. Şu an kongreye katılım çok iyi durumda. Eskişehir’de dünyaya örnek gösterilen bir raylı sistem var. Bunu da Eskişehir’e getiren Yılmaz Büyükerşen de bizimle beraber. Bu da çok önemli bir nokta… Hedeflediğimiz, 3 mühendislik disiplinin bir araya gelerek daha iyiyi nasıl başarabileceğini tartışmak” dedi. Konuşmalar sonrasında kurdele kesilerek Raylı Sistemler Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Kongre bilimsel toplantılarla devam etti.

Çöpten insan kafatası çıktı! Çöpten insan kafatası çıktı!

M. ANIL AKSOY

Editör: Tuğçe Kaş