Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nun 1’nci yılını tamamlaması nedeniyle Ankara’da düzenlenen toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. İnönü Adliyesi’nin ocak ayı içerisinde faaliyete geçmesini beklediklerini söyleyen Günaydın, “Bu çerçevede savcılarımızın ve hakimlerimizin yeniden atandığını görüyoruz. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Adalete erişimi kolaylaştırmak adına İnönü Adliyesinin ocak ayı içerisinde faaliyete geçmesini bekliyoruz. 2026 yılında idari yönden de yargı hizmetlerinin etkin ve erişilebilir şekilde sunulması hukuk devletinin temel gereğidir. Yargılama harç ve giderlerinin de vatandaş lehine makul bir seviyede olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
MAHRUM BIRAKILDILAR
Genç avukatların Bağ-Kur prim desteğiyle ilgili uygulamanın 1 Ocak itibarıyla sonlandırılacağını belirten Günaydın, “1 yıllık bir destek vardı, bizim amacımız bunun en az 2 veya 3 yıl olmasıyken maalesef bu haktan da mahrum bırakıldılar. Bu konuda özellikle Eskişehir milletvekillerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Bu uygulamadan vazgeçilmesi konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum. Sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde avukatlarımız görevlendiriliyor. Buradaki ücretler, harcanan emek ve sarf edilen mesaiye rağmen asgari ücret tarifesinin çok altında belirleniyor ve bu ücretlerin çok geç ödendiğine tanıklık ediyoruz. 2026 yılındaki bu uygulamanın en azından asgari seviyede olmasını ve sunulan hizmetin kamu hizmeti olması sebebiyle KDV’nin kaldırılmasını ya da daha düşük bir oranda olmasını talep ediyoruz” dedi.
KABUL EDİLEMEZ
Bir önceki dönem baro başkanı Avukat Mustafa Elagöz’ün yargılandığı davaya yönelik de konuşan Günaydın, “Bir hakimle görüşmek istemesi ve odasında kalmasıyla ilgili iddia edilen bir tartışma nedeniyle yargılama devam etmektedir. Savunma makamı, yargının 3 temel unsurundan biridir. Baro başkanının meslektaşlarının sorunlarını çözmek için görüşme isteği kanuni bir görevdir. Bu yargılamanın mart ayına ertelenmiş olması sebebiyle sürecin takipçisiyiz. Meslektaşımızın beraat etmesi gerektiğini düşünüyoruz; çünkü iddia edilen suçun unsurları oluşmamıştır. Hakim odasının bir iş yeri sayılarak ‘iş yeri dokunulmazlığının ihlali’ ile suçlanması kabul edilemez. Yargının hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde beraat kararı vereceğine inancımız tamdır” açıklamasında bulundu.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE DE AZALTILMALI
Hukuk fakültelerine giriş barajının 125 binden 100 bine alınmasına yönelik de yorum yapan Günaydın, “Geçen yıl yüzde 40 oranında da bir azalma olmuştu kontenjanlarda. Bu da olumlu gördüğümüz bir gelişme ama bu azalmanın sadece devlet üniversitelerinde olduğunu görüyoruz. Vakıf üniversitelerinde de aynı kontenjan azaltımına gidilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Hukuk fakültelerinin de 75 bin hatta ilk 50 binde olması gerektiğini düşünüyorum ki eğitim kaliteli bir yapıda olsun. Hukuk eğitiminde kaliteyi artırmamız gerekiyor. Bunu çözdüğümüz noktada da güçlü bir savunma, nitelikli bir hukuk eğitiminden geçecektir" dedi.



