60 yıl önce iş için Avrupa’ya giden Emirdağlıların hikayesini anlatan ‘Emirdağ- Belçika Emek Yolculuğunun 60’ıncı Yılı’ fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, Emirdağ Birlik Beraberlik Platformu Başkanı Habib Umutoğlu ve etkinlikler koordinatörü Ahmet Urfalı gibi önemli isimler yer aldı.

Sergi, 1960'lı yıllarda Avrupa'ya, özellikle Belçika'ya göç eden Emirdağlıların yaşadıklarını ve anılarını yansıtırken, ziyaretçilerine o dönemin tarihine dair dokunaklı kesitler sunuyor. Sergi, 18 Ekim Cuma tarihine kadar açık kalacak.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GÖREVİNİ YAPAMAMIŞTIR

Geçmişte yaşananlardan ders alınması gerektiğini ifade eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “60 yıl önce en yetenekli ve becerikli insanlarını kaçırsan bir ülke Atatürk’ün söylediği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşamamıştır. Bu yaşanan göç Türkiye Cumhuriyeti’nin görevini yapamamasının tescilidir. Bundan ders çıkaralım ve sergiyi de ona göre gezelim. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

HASRETLE GEÇEN 60 YIL

Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Emirdağlıların hikayelerini gençlere iletmek için yola çıktıklarını ifade ederek, “Bu yıl, Emirdağlı hemşehrilerimizin Belçika’ya emek göçünün 60’ıncı yılını anıyoruz. Gurbeti sılaya çeviren Emirdağlıların, hasretle geçen 60 yılın hikayelerini gençlerimize aktarmak istedik. Özellikle gençlere bu hikayeleri ulaştırmak istememizin sebebi, şu anda Belçika’da yaşayan ve Eskişehir’e sık sık gelen Emirdağlı hemşehrilerimizin, öz kimliklerine daha sıkı bağlarla sarılmaları gerektiğine olan inancımızdır” dedi.

İŞÇİ OLDUĞUMUZ ŞEHİRLERDE İZ BIRAKTIK

Göçün ardından Belçika’nın başkenti Brüksel şehrinde çeşitli ilçelerde Belediye Başkanlığı görevinde bulunan kişilere vurgu yapan Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik gelecek ay yapılacak serginin duyurusunu da ESTV ekranlarından yaptı. Tetik, “Bu sergide, ilk göç eden insanların, bindikleri otobüslerin ve yaşadıkları zorlukların izlerini gördük. 60 yıl önce büyük bir cesaretle yola çıkanların bir kısmı bugün iş adamı, bir kısmı ise siyasetçi oldu. Göçün zamanlamasının ne kadar doğru olduğunu, bugün Brüksel’de en büyük belediyenin başkanının bir Türk, Hasan Koyuncu olduğunu görmekle daha iyi anlıyoruz. Aynı şekilde, Emir Kır’ın da başarısını kutluyorum. Avrupa’da birçok belediyeye meclis üyelerimizin girdiğini görmek gurur verici. İşçi olarak gittiğimiz şehirlerde artık iş dünyasında ve siyasette iz bıraktık. Gelecek ay, Eskişehir’de Can Müzesi'nde büyük bir sergi açacağız. Bu sergi için Kent Konseyi’nin verdiği destek ve Ahmet Kapanoğlu’na teşekkür ederim. Tüm Eskişehir halkını ve Emirdağlı hemşehrilerimizi orada görmek istiyorum” diye konuştu.

EMİRDAĞ ÇOK SAYIDA GÖÇ VERMİŞTİR

Emirdağ Birlik Beraberlik Platformu Başkanı  Habib Umutoğlu ise şunları söyledi: “Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda gurbetçimiz var. Avrupa’nın hemen her şehrinde, özellikle Belçika, Fransa, Almanya, Danimarka ve Hollanda’da Emirdağlı hemşehrilerimiz yaşıyor. Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi, çok fazla göç vermiş bir Anadolu şehri ve biz de bu göçün anısına bu sergiyi düzenledik. Sergimiz daha önce Ankara’da düzenlendi, önümüzdeki hafta ise Afyon’da 10 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak. Aralık ayında da Hollanda Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde büyük bir organizasyon planlıyoruz ve tüm büyükelçiler ile Eskişehir’den konuklarımızı davet edeceğiz. Bu sergi, gurbeti vatan eden ilk nesillerimizin; büyüklerimizin, annelerimizin, babalarımızın fotoğraflarını ve yaşam öykülerini içerecek.”

GURBETÇİLER ESKİŞEHİR’E KATKI SAĞLIYOR

Sergiye danışmanlık yapan etkinlikler koordinatörü Ahmet Urfalı ise gurbetçilerin Eskişehir ekonomisine sağladığı katkıyı dile getirdi. Urfalı, “1964 yıllarında Belçika hükümeti tarafından düzenli göç kapsamında Emirdağlı hemşehrilerimiz özellikle kömür ocaklarında çalışmak üzere Belçika’ya alındı. Zamanla, bu işçiler ailelerini de yanlarına getirmeye başladılar. Kadınların da katılmasıyla birlikte göçün yönü değişti ve çocuklarla birlikte Belçika’ya yerleşmeler hızlandı. Bugün resmi kayıtlara göre Belçika’da 350 bin Türk yaşıyor ve bunların 190 bini Emirdağlı. Bu gurbetçi kardeşlerimiz Eskişehir ekonomisine önemli katkılarda bulunuyorlar. İş yerlerini burada açıyorlar, evlerini buradan alıyorlar ve otomobillerini buradan temin ediyorlar. Bu ekonomik katkı, Eskişehir’in kalkınmasında büyük rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

"Ezilen tüm uluslara esin kaynağı oldu!" "Ezilen tüm uluslara esin kaynağı oldu!"

Kaynak: HABER MERKEZİ