Şoförler Odası Başkanı Kadir Ağır, Eskişehir’de korsan taksicilikle mücadelede yeni bir döneme girildiğini belirterek, dijital platformlar üzerinden yapılan ruhsatsız yolcu taşımacılığına yönelik cezaların ciddi oranda artırılacağını söyledi.

Korsan taşımacılığın önüne geçmek için ağır yaptırımların hayata geçirileceğini vurgulayan Başkan Ağır, “Geçtiğimiz aylarda kentte 25 korsan taksinin yakalandı. Bayağı da ceza aldılar, 60 gün araçlarını bağlattık. Şu andan itibaren gelecek yeni sistemle birlikte cezalar geçen seneye göre daha da artacak. Korsan taşımacılık yapana 46 bin lira ceza yazılıyordu, şu anda 1 milyonun üzerinde ceza yazılacak. Bu da caydırıcı olacak. Ruhsatsız yolcu taşımacılığı artık bitme noktasına geldi. Biz uygulamalar üzerinden yapılan taşımacılığı istemiyoruz. Çünkü vergisi yok. Birinin arabasında eşyasını unutması halinde, biz istediğimiz gibi mesaj atıp ulaşabiliyor, bulabiliyoruz. Onların kim olduğu belli değil, yolcunun can güvenliği yok. Biz mesleğimizi sürdürmek istiyoruz.Yani devlet kazansın, bizden vergi alsın diyoruz” diye konuştu.
KAMERA ZORUNLULUĞU ŞART
Bu senenin sonuna kadar 2024-2025 model taksilerde kamera zorunluluğu geleceğini aktaran Ağır, “Onun haricinde model model takvim koymuşlar; 2026’ya, 2027’ye ve 2028’e kadar. Kamera şart aslında ama sistem henüz oturmadı. Şimdi 800 Euro’lardan, bin Euro’lardan bahsediliyor. Burada kimin ne yapacağı belli değil. Kamera sistemleri tek çatıdan mı izlenecek, belediye mi girecek bu işin içine, emniyet mi girecek? Şu an bunun çalışmaları var. Kamera sistemi olsa bu bizim de elimizi kolaylaştıracak, emniyetin de elini kolaylaştıracak. Araç içinde ‘taciz etti’ deniyor, ‘taksici hakaret etti’ deniyor. Bazı kötü niyetli müşteriler para vermemek için hakaret ediyor. Bunları neyle tespit edeceksin? Kamerayla tespit edeceksin” dedi.



