Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan, Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nda sektörün sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Kalkan, yaptığı değerlendirmede esnafın yaşadığı ekonomik zorlukları dile getirerek, bu yılın sektör adına kötü geçtiğini belirtti.

Başkan Cengiz Kalkan, geçen seneye oranla daha mobilyacıların işlerinde düşüş yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Ağustos ayının başlarındayız. Biz normalde bu aylarda çok daha pik işler yapıyorduk. Şu an ki yaptığımız işlerin 3-4 katı üzerinde iş yapıyorduk. Bizim için 2024 yılı çok verimli bir yıl olarak geçmiyor. Özellikle mobilyacılar adına zorlayıcı bir yıl oluyor. Arz talep dengesinde de bir azalma var. Maliyetlerin çok yüksek olduğu bir zamandayız. Biliyorsunuz en son elektrik faturalarına yüzde 38 zam geldi. Bu zam oranıyla beraber bırakın buna maliyetleri ekleyebilmeyi, günü kurtarır işler yapmaya başladık. Yine mağazacılarımız beklentinin üzerine çıkamadılar. Beklentilerini karşılayamadılar. Ağustos ayı gurbetçilerimizin Eskişehir’e sürekli akın akın geldiği bir ay. Ama bunun da karşılığını henüz alamadık. Sektör olarak çok sıkıntılı bir dönemdeyiz.”

Ekonomik sorunlarla beraber artık tadilat sezonunun açıldığına dikkat çeken başkan Cengiz Kalkan: “Bizim en çok şu anda işi iyi görünen sektörümüz döşeme sektörü oldu. Döşeme sektöründe insanlar ellerindeki koltukları yenileyemediği için yüzlerini, süngerlerini değiştirip, kaplatıp tekrardan kullanmaya devam ediyorlar. Belki ilk bakışta ekonomik olarak görünüyor ama imalat anlamında bizim için zorlayıcı bir dönem oldu" ifadelerini kullandı.

Ara sokaklarda Eskişehir'e yakışmayan görüntü! Ara sokaklarda Eskişehir'e yakışmayan görüntü!

" ZANAATKAR ANLAMINDA BÜYÜK SIKINTIYA GİRECEĞİZ"

Ailelere buradan seslenmek istiyorum diyen  Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan, ailelere çocuklarının meslek seçiminde mobilya sektörünün sunduğu fırsatları göz önünde bulundurmalarını önererek şunları söyledi: “Yaklaşık olarak 5-10 yıl sonra özellikle zanaatkar anlamında çok büyük sıkıntıların olduğu bir döneme gireceğiz. O zaman marangoz bir çocuk yada mobilyacı bir çocuk, yetişmiş bir eleman, bugünün altını ne kadar değerliye o kadar altın niteliğinde olacak. Evet şu an atölyelerimizde, fabrikalarımızda nitelikli eleman eksiğimiz çok büyük. Özellikle mobilya sektörü olarak. Biz bununla alakalı meslek liselerimizle de müdürlerimizle de istişareler ettiğimizde onlar da bize haklı olarak çok fazla tercih edilmediyen grupta göründüğümüzü söylüyorlar. Ben ailelere özellikle çocukların geleceği için planlamalarında mobilya sektörüne çocuklarını yönlendirmelerini bu konuda bir altın bilezik edinmelerini tavsiye ediyorum.”

Mobilyacılara uygulanan KDV indiriminin şu an ki ekonomi içinde bir şeye yaramadığına da değinen Başkan Cengiz Kalkan, cümlelerini şöyle noktaladı: "Devlet tarafından KDV indirimimiz devam ediyor. Ama bu şu anda hiçbir esprisi kalmayan bir duruma geldi ekonomik şartlardan dolayı. Ekonomik şartlardan dolayı biz mobilyacılar olarak ezilen grupta kaldık. Kaygıdan ziyade ümitvari olmak istiyoruz. Bugünden kaygılıyız yarından ümitli olmak istiyoruz.”

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ - M. ANIL AKSOY