Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, basın mensuplarıyla bir araya gelerek kent gündeminde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Çelik, hem Odunpazarı Belediyesi’nin Erenköy, Huzur ve Çankaya ve Alanönü Mahalleleri’ndeki imar revizyon planı kapsamında hem de Yeşiltepe, Fevzi Çakmak ve Şarhöyük mahallelerindeki imar alanlarında kat artışı yapılması gerekliliğine dikkat çekti. Öte yandan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’in geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu yeni arsalar üretilmesine ilişkin görüşlerine katıldığını belirten Çelik, belediyelerle bu konuda görüşmeler yapıldığını belirtti.

"DEPREM RİSKİ BAKIMINDAN 2'NCİ SIRADA!"

Ticaret Odası Başkanı Metin Güler geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu yeni imar planları ve yeni arsalar üretilmesi gerekliliğine ilişkin, “Müteahhitler yüzde 50-55’le masaya oturur hale gelmiş. Maliyet bu oranda olunca satış fiyatı yüksek tutuluyor, bu da kira fiyatlarına yansıyor. İnşallah belediyeler de bu durumu fark eder” ifadelerini kullanmıştı. Güler’in açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, “Gayrimenkul piyasasında arsa payı, gayrimenkulün bir bileşenidir. Arsa üretimi, şehrimizde uzun süredir yapılmıyor. Şehrimiz tek merkezli bir şehir olduğu için arsa üretimi şart. Bu da fiyatlara etki edecektir. Bu nedenle, söylenenler son derece yerindedir diyebilirim. Bu konuda belediyelerle görüşmeler yapıyoruz ancak bizim gözlemimiz, belediyeler şehir merkezindeki eski konutların dönüşümünden yana. Yani büyümeye değil, mevcut yapıların dönüşümüne öncelik veriyor gibiler. Biz bunu da destekliyoruz. Şehrimiz deprem riski bakımından 2’nci sırada yer alıyor. Vatandaşlar bitişik nizam ve 50,60 yıllık binalarda oturuyor. Bu evlerin hızlı bir şekilde dönüşmesi gerekiyor” diye konuştu.

4 KAT İMAR VERİLMESİNİ ELEŞTİRDİ 

Eskişehir’deki kaldırım işgalinin sonu gelmiyor! Eskişehir’deki kaldırım işgalinin sonu gelmiyor!

Odunpazarı Belediyesi’nin, Erenköy, Huzur ve Çankaya ve Alanönü Mahalleleri’ndeki imar revizyon planı kapsamında 4 kat imar verilmesini eleştiren Çelik, Yeşiltepe, Fevzi Çakmak ve Şarhöyük Mahalleleri için de kat artışı yapılması gerektiğini belirtti. Çelik, “Müteahhitler de bu konudan memnun değil ve haklılar. 40-50 katlı yapıların inşa edildiği, denizin altından trenin geçtiği bir teknolojide bu alanlara 5 ya da 6 kat imar verilebilir. Proje ona göre çizilir, beton ona göre atılır. Böylece hem vatandaşların gayrimenkulleri değerlenir hem de müteahhitlerin bu işe girmesi sağlanabilir. Çünkü 4 katta maliyet kurtarmıyor. Yeşiltepe, Fevzi Çakmak ve Şarhöyük mahalleleri hâlâ 2 kat imarlı. Müteahhitler bu durumdan da şikayetçiler ve yine haklılar. Çünkü orada inşaat ürettiklerinde müteahhitlere kar payı kalmıyor. Bu dönüşümün sağlanabilmesi için, müteahhitlere kar payı bırakacak şekilde imar hakkının en az 1 ya da 2 kat artırılması gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ