Nisan ayında yaşanan don olayları, ardından gelen kuraklık ve kolonilerdeki yüksek kayıplar, bal üretimini ciddi şekilde düşürdü. Arıcılar Birliği Başkanı Yılmaz Aşçı, 2025 yılında arı üreticilerinin beklediği kazancı sağlayamadığını aksine zarar ettiğini belirtti. Arıcılıkta sürdürülebilirliğin tehlikeye girdiğini ve desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Aşçı, bir kavanoz balın üretim maliyetinin 325 TL olduğuna dikkat çekerek bu fiyatın altındaki balların güvenilir olmadığını ifade etti.

"Bu yıl arıcılarımız para kazandı diyemeyiz"


2025 yılının verimli geçmediğine dikkat çeken Aşçı, “Daha sezon başında, nisan ayında yaşanan don olayları çiçekleri vurdu. Doğanın kendini toparlaması zaman aldı ve bu dönem arılarımızın gelişme dönemine denk geldi. Arılar yeterince güçlenemediği için bu durum bal, polen ve arı sütü dahil tüm üretim alanlarımıza olumsuz yansıdı. Ardından gelen kuraklık tabloyu daha da kötüleştirdi. 2024 sonbaharı çok kötü geçmişti, 2025’te bunu fazlasıyla hissettik. Verimlerimiz ciddi şekilde düştü. 2024 kışında arıcılarımız çok büyük kayıplar yaşamıştı. Sonbaharda yağış olmayınca genç arı nüfusu yeterince oluşturulamadı ve yüksek koloni kayıplarıyla karşılaştık. Tüm bunlar 2025 yılı için olumsuz bir tablo ortaya koydu. Elbette yer yer iyi üretim yapılan lokal bölgelerimiz oldu ama bunlar çok sınırlı kaldı. O yüzden bu yıl arıcılarımız para kazandı diyemeyiz, hatta birçoğunun zarar ettiğini söyleyebiliriz. Bu durum arıcılık adına sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.


2026 yılı beklentilerini de dile getiren Aşçı, “Maliyet artışları sonbaharla birlikte başladı, hasat dönemine kadar bu maliyetlerin nasıl şekilleneceğini göreceğiz. Temennimiz artmaması yönünde ancak ülkemizdeki mevcut enflasyon koşulları göz önüne alındığında maliyetlerin artacağı da aşikar. Bu yıl yağışlar 2024’e göre geç gelmesine rağmen fena değildi. 2024 çok daha kötüydü. Bu yağışlarla birlikte arıcılarımız genç arı popülasyonunu kovanlarında oluşturabildi. Bu kış çok büyük bir sıkıntı beklemiyoruz. İnşallah baharda da ne dolu olayı yaşarız ne de kuraklık. Biraz mesafe kat edebilirsek sezonun iyi geçeceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Eskişehirspor'da o isimler sahada olamayacak!
Eskişehirspor'da o isimler sahada olamayacak!
İçeriği Görüntüle

Tüketici daha uygun fiyata ulaşacak


Birlik olarak arıcılığın tanıtılması ve sektörün ileri bir noktaya gelmesi için çalıştıklarını söyleyen Aşçı, arıcılık fuarları, eğitim programları ve panellerle yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Kente kazandırılması beklenen yeni bir tesisin de müjdesini veren Aşçı, şu açıklamalarda bulundu: “Kentimizde hem girdi maliyetlerini düşürmek hem de tüketicinin daha uygun fiyatlarla kaliteli bala ulaşmasını sağlamak amacıyla bir tesisleşme çalışmamız var. Bu tesiste arı yemi ve bal paketleme çalışması üzerine yoğunlaşacağız. Bunu başarırsak arıcılarımızın ürünlerini tüketiciyle doğrudan buluşturabileceğiz. Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte yürüttüğümüz bir protokol var. İnşallah önümüzdeki bal hasadına yetiştirmeyi hedefliyoruz. Böylece Eskişehir halkına daha güvenilir ürünleri daha düşük maliyetle sunmayı amaçlıyoruz. Tarih ve açılacak bölgeyi ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ