Eskişehir’de bazı vatandaşlar, sağlık problemlerine bitkisel çözümler bulmak için aktarlara gitmek yerine yapay zekaya danışmaya başladı. Ancak uzun yıllardır aktar olarak hizmet veren Metin Ağılönü, bu durumun ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti.

"Yeni sağlık sorunlarına yol açabilir”

Dünya genelinde ve Türkiye’de yapay zekanın kullanımının giderek arttığını belirten Ağılönü, “Vatandaşlar yapay zekadan aldıkları genel cevaplarla kendilerine bitkisel tedavi uygulamaya çalışıyor. Ancak sağlık sorunları kişiye özeldir; rahatsızlığın kaynağı ve bireysel durum mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yapay zekanın verdiği genel öneriler yanlış doz veya yanlış kullanım riski taşır ve yeni sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi. Ağılönü, bitkisel tedavilerde doğru ölçülerin hayati önem taşıdığını vurguladı: “Örneğin bir çay için biz bir tutam bitki önerirken, yapay zeka sadece ‘demlenerek içilebilir’ diyebilir. Bu durum doz aşımına ve vücudun fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle hastaların aktarların önerdiği ölçülerde bitkisel ürünleri kullanmaları gerekir.”

Eskişehir’de park çilesi: Sürücüler isyan etti!
Eskişehir’de park çilesi: Sürücüler isyan etti!
İçeriği Görüntüle

Ayrıca yapay zekaların ‘halüsinasyon’ denilen yöntemle yanlış bilgiler üretebildiğini belirten Ağılönü, “Bazı yapay zeka içerikleri, sanki bir aktarla röportaj yapılmış gibi sunuluyor ve insanlar yanlış yönlendiriliyor. Bu durum hastalıkların artmasına yol açabilir. Yapay zekaya tam güvenmek yerine birebir uzman aktarlara danışmak, doğru bilgi ve kesin ölçü miktarlarını öğrenmek açısından çok daha güvenli bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA