Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik oda binasında yaptığı açıklamada, internet ortamında yayımlanan konut ilanlarında yapılan fahiş fiyat artışlarına ve tapuda düşük bedel gösterilmesine karşı uyarılarda bulundu. Çelik, Mayıs ayı sonunda yapılan yönetmelik değişikliğiyle birlikte, konut piyasasında yeni bir denetim sürecinin başladığını açıkladı.
"Hem alıcılara hem de satıcılara cezalar kesiliyor”
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, “Mayıs ayı sonunda yapılan yönetmelik değişikliği ile birlikte, internet ortamında yayımlanan taşınmaz ilanlarında, genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışları yasaklandı. Bu tür artışlarda bulunan taşınmaz sahiplerine idari para cezaları uygulanmaya başlandı. Elektronik ortamda yayımlanan ilanlara yönelik ihbar, inceleme ve analizler neticesinde, yönetmelik değişikliğinin ardından 21 taşınmaz sahibinin ilan fiyatlarını ekonomik göstergelerle uyumsuz şekilde artırdığı tespit edildi. Bu kişiler hakkında 200’er bin lira para cezası uygulandı. Konuya ilişkin vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldık. Tapuda, belediyelerin belirlediği rayiç bedel üzerinden satışlar yapılmakta. Ancak devlet, yapay zeka destekli sistemler aracılığıyla bu satışları analiz ederek, satış bedelinin gerçek piyasa değerinden düşük olduğunu tespit edebiliyor. Satıştan 3, 5 ya da 6 ay sonra yapılan bu incelemeler sonucunda, hem alıcılara hem de satıcılara cezalar kesiliyor” diye konuştu.
"Artık bu sistem değişti"
Devletin amacının hem tüketiciyi hem de gayrimenkul danışmanlarını korumak olduğunu söyleyen Çelik, “Tapuda satış bedeli düşük gösteriliyor. Devlet artık verilen ilanlardaki fiyatlarla tapudaki satış bedelini karşılaştırıyor. Eğer arada ciddi bir fark varsa, bu fark ceza olarak hem alıcıya hem de satıcıya yansıtılıyor. Elektronik ilan sistemleri artık bakanlık tarafından düzenli olarak denetleniyor. Eskiden gayrimenkulün belediye rayiç bedeline bakılarak bir satış değeri belirleniyor, tapu harçları da buna göre hesaplanıyordu. Ancak artık bu sistem değişti. Bakanlık bu işlemleri incelemeye alıyor ve satıştan aylar sonra bile vatandaşlara vergi dairelerinden çağrı yapılarak ceza tebliğ ediliyor. Bu cezalar hem alıcıya hem de satıcıya uygulanıyor. Müteahhitler hala satış fiyatını kendileri belirleyebiliyor; ancak belirlenen fiyat piyasa gerçekliğinden uzak ve aşırı yüksekse, buna da ceza geliyor. Örneğin, ortalama rayiç bedeli 2 milyon lira olan bir ev için 4 milyon lira istenirse, bu aradaki fark devlet tarafından ceza konusu yapılıyor. Yani 2 milyon liralık bir daireyi 500 bin liraya satan da, 4 milyona satan da cezai yaptırımla karşılaşıyor” ifadelerini kullandı.