Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, ABD ve Almanya'daki gıda güvenliği vakaları üzerinden, gıda güvenliğinin dünya genelindeki önemine dikkat çekti. ABD’de kabak çekirdeğinde Salmonella, Almanya’da ise toz zencefilden Bacillus cereus tespit edilerek ürünlerin toplatılması, gıda güvenliğinin ne denli kritik bir konu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Sırma, Salmonella bakterisinin kümes hayvanlarının bağırsaklarında bulunduğunu, bu bakterinin kötü hijyen koşulları ve eksik işleme yüzünden tarımsal ürünlere kadar yayılabileceğini vurguladı. Salmonellanın en çok kümes hayvanları ve kesimhanelerden kaynaklandığını belirten Sırma, "Salmonella, gıda kaynaklı zehirlenmelerin ana sebeplerinden birisidir. Kötü kesimhane şartları ve yanlış hijyen uygulamaları ile bu bakteriler, toprak ve su vasıtasıyla tarımsal ürünlere geçebilmektedir," dedi.

Salmonella'nın hayatın bir parçası olduğunu ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehlikeli olduğunu ifade eden Sırma, ABD'de bir firmanın, organik pazarda satılan kabak çekirdeğinden Salmonella tespiti yaparak geri çağırma işlemi başlattığını belirtti. Aynı şekilde, Almanya'da bir Türk baharatçısının toz zencefilinde Bacillus cereus bulunarak geri çağırma işlemi yapıldı.

Türkiye’de Geri Çağırma Uygulaması Zayıf

Türkiye’de gıda güvenliği ve ürün geri çağırma konusunda eksikliklerin olduğunu dile getiren Sırma, "Dünyada firmalar geri çağırma yaparak, güçlü bir gıda güvenliği sistemine sahip olduklarını gösteriyorlar. Ancak Türkiye'de geri çağırma işlemleri neredeyse hiç yapılmıyor. Bu, hatasız üretim yapıldığı anlamına gelmiyor," dedi. Ayrıca, gıda güvenliği konusunda güçlü bir izlenebilirlik sisteminin önemine dikkat çeken Sırma, “Ürünlerin hangi markete, bakkala, köye ulaştığını izlemek zor. Başarılı bir izlenebilirlik ve geri çağırma sistemi kurulmazsa, tüketicilerin sağlığı tehlikeye girebilir,” şeklinde konuştu.

Gece terlemeleri ne zaman ciddiye alınmalı? Gece terlemeleri ne zaman ciddiye alınmalı?

Sırma, Türkiye’deki firmaların da dünya genelinde olduğu gibi güçlü gıda güvenliği sistemlerine yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti. Gıda güvenliği konusunun, hem üreticiler hem de tüketiciler için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA