Alpu Ovası'nın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Gündüzler Köyü'ndeydik. İsmini Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osmangazi'nin abisi Gündüz Alp'ten alan Gündüzler Köyü, halkı bölgeye yapılacak olan termik Santral nedeniyle son derece tedirgin. ESGROUP Koordinatörü ve ESTV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş'ın yönetiminde Gündüzler köyüne giden ESTV ekibi vatandaşlarla görüştü. Gündüzlüler, mahallelerine PTT ve ATM konulmasını acilen istiyorlar. Sağlık Ocağı'nın daha da işler hale gelmesini isteyen vatandaşlar, kapatılan ortaokulun yeniden açılmasını, bozuk yolların da iyileştirilmesi için çalışma başlatılmasını istediler.

ÇİFTÇİLİK ÖLECEK KANSER GELECEK!
Mahalle muhtarı Yavuz Kaya, köydeki en önemli sorunların başında 1974 yılında yapılan eski ilkokul geldiğini söylüyor. Kaya, okulla ilgili şu bilgileri veriyor: '1974 yıllarında yapılmış eski bir ilk okulumuz var. 3 senedir çalışmamaktadır. Ayrıca aşağıda yeni yapılmış bir okul var ama dar, ufak olduğu için öğrencilerimiz otobüslerle şehre gidip geliyorlar. Ortaokulumuz eski, yıkım emri geldi Milli eğitimde daha bir gelişme olmadı. Çevre köylerden gelen öğrencimizde var. O yönden okulla ilgili sıkıntılarımız var. Sağlık ocağımız var. Hemşiremiz var, doktorumuz var. O yönden bir sıkıntımız yok.'
Muhtar Kaya'nın Termik santralle ilgili vatandaşın tedirginliğini ise şu sözlerle anlatıyor:
Termik santralin vatandaşımıza çok zararı olacak. Sadece Gündüzler değil çevre köylerde hepimiz çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bu vatandaş hayvan besleyemedikten sonra ne yapacak. Termik santral geldikten sonra bunlar ölecek. Vatandaşımız sıkıntılı duruma düşecek. Ufak çocuklar dahi hasta olacak. Kanser gelecek. Biz bunları soruyoruz soruşturuyoruz vatandaşlarımız istemiyor. Termik santral hemen yan komşumuzda. Aramızda 3-4 kilometre ya var ya yok.

100 TANE ZARARI 3 TANE FAYDASI VAR!
Gündüzler Derneği Başkanı Selim Kurnaz, köylerinin adının Gündüz Alp'den geldiğini hatırlatarak, 'Ondan dolayıdır ki bizim halkımız vatanını seven, milletini seven, yanlış şeyler olduğunda da karşısında duran milletiz biz. Bu kurulması planlanan termik santral, 2017 senesinde bakanlar kurulu kararıyla büyük ova statüsü kazanmış, verimli arazi üzerine termik santral kurulacak. Termik santral kurulduğunda alttaki sularımız ne olacak? Havamız ne olacak? Suyumuz ne olacak? Yetkililere soruyoruz hiç kimseden cevap alamıyoruz. Milletvekillerimize sorduk, Osmangazi Üniversitesine, Anadolu Üniversitesine çağrı yaptık. Termik santrale karşı sivil toplum örgütleri olarak Çevre ve Yaşam Platformunu (ESÇEP) kurduk. Bununla mücadele etmek için yöredeki halkımıza 14 mahalleyi tek tek gezerek, milletimize bununla ilgili bilgi verdik. Bütün Ak Parti ve CHP milletvekillerine cağrıda bulunduk hatta direk telefonlarından aradım. Harun Bey (Harun Karacan) 'size geleceğiz, Çevre Bakanlığından gelecekler sizi bilgilendirecekler' dedi. 5 aydır bekliyoruz kimseden cevap alamadık. Milletvekillerime buradan sesleniyorum gelsinler bizi aydınlatsınlar. Termik santralin ne olduğunu TEMA Vakfından ve çeşitli bilim adamlarından zararlarını öğrendik. Hatta Google girdiğinizde 100 tane zararı olduğu 3 tanede faydası olduğu yazıyor. Yani biz bunları hep sorduk, diyebilirim ki termik santralin profesörü olduk. Yatıyoruz kalkıyoruz termik santral.

Gündüzler 3 yıldır okulunu bekliyor
Mahallede var olan okul eski olması nedeniyle Milli Eğitim'den gelen yetkililer tarafından eğitime kapatılmış. Yetkililer yeni yapılacak okulun plan ve projesinin hazır olduğunu yapımı için gerekli bütçenin de ayrıldığını söylemişler. Aradan geçen 3 yıla rağmen okul halen yıkılmayı bekliyor.Yıkımı beklenen okulun yerine yapılan prefabrik okulmahallenin 300'den fazla öğrencisi ve civar köylerden gelen öğrenciler için yetersiz olması nedeniyle öğrenciler eğitim için şehir merkezine gitmek zorunda kalıyor. Prefabrik okulda eğitim gören öğrenciler ise sabahçı ve öğlenci olarak ayrılmış. Okulda sık sık öğretmen değişikliğinin de yaşandığını aktaran Gündüzler Mahalle Muhtarı Yavuz Kaya öğrencilerin eğitiminin eksik kaldığını ifade ederek, 'Şehirdeki öğrencilere bakıyoruz, bizim çocuklarımız çok geri kalmışlar' diye konuştu.Velilerden Ayşe Açıkbaş sınıfların az ve ufak olduğunu vurgulayarak 'çocuklar üst üste' dedi.
///
Sulama barajı çiftçiye can suyu olacak
Dağlardan gelen suları değerlendirmek için DSİ tarafından sulama barajı inşa ediliyor. 65 metre yüksekliğinde bentlerin tamamlanması ile baraj su biriktirmeye başlayacak. Biriken su ile yaklaşık 12 bin dönüm arazinin sulanması planlanıyor. Sepetçi'nin bir kısmı, Yakakayı ve Kızılcaören'in bir kısmı bu barajdan faydalanacak. Barajın faaliyete geçmesi ile 2 yılda bir ekilen arazilerin her yıl ürün verir hale geleceği ve verimin artacağı düşünülüyor.
///
Gündüzlerde eksik çok
Gündüzler Mahallesinde henüz kanalizasyon ve doğal gaz yok. Mahalleli sık sık kesilen elektrikten de şikayetçi. Mahallelinin en çok istediği şeylerden biri de postane ve bankamatik. Kapatılan postanelerinin geri açılmasını isteyen 74 yaşındaki Osman Nuri Pehlivan, 'Önceden burada PTT vardı. Telefon faturalarımızı, elektrik faturalarımızı gelip buradan yatırıyorduk, maaşlarımızı buradan çekiyorduk. 74 yaşındayım Eskişehir'e gidip gelmesi çok zor. Otobüsler de çok kalabalık. Bunun için PTT'mizin iade edilmesini istiyoruz' dedi. Mahallelilerden Ali Rıza Aybaş 20 sene önce kanalizasyon ve doğal gaz geleceğinin söylenmesine rağmen bütün köylere geldiğini bir tek kendi köylerinde olmadığını söyledi. Kanalizasyon isteklerini yineleyen Tuncay Kaya ise şunları söyledi: 'Biz emekli insanlarız PTT ve ATM'nin mahallemize gelmesini istiyoruz. Kanalizasyon istiyoruz. Büyükerşen bunu kesin dinlesin. Hocayı çok severim. Hoca bizim yolları yapsın.'

'TEKER PATLAMASINDAN USANDIK'
Her sene hasat zamanı şeker fabrikasına ve borsaya mahsul götürdüklerini anlatan genç çiftçi Harun Esenoğlu en büyük sıkıntılarından birinin bozuk yollar olduğunu vurguladı. Esenoğlu, 'Yolların bozuk olmasından dolayı sürekli tekerlerimiz patlıyor veya römorklarımız makas kesiyor. Bu da bize maddi açıdan zarar veriyor. Her seferinde sıkıntı yaşamaktan usandık. Borsadan sanayiye veya şeker fabrikasından sanayiye uğramak zorunda kalıyoruz' diyerek yolların düzeltilmesini istedi.

Mahallede hayvancılık bitiyor
Tarım ve hayvancılıkla geçinen Gündüzler Mahallesi sakinleri hayvancılığın azaldığına dikkat çekiyor. Mahallede hayvancılıkla uğraşanların emeğinin karşılığını alamadıklarını ifade eden İbrahim Bölükbaş, hükümetten gerekli desteği alamadıklarını sözlerine ekledi. Bölükbaş,'Biz orta ölçekli üreticiyiz. Destekleri büyük üreticilere veriyorlar. Biz altta kalıyoruz, bizim sesimizi duyan yok. Yem pahalı, saman pahalı bizlere destek veren yok. Süt fiyatları da düşük. Yem 60 lira, 1 litre süt verip 1 kilo yem alamıyoruz. Hükümetten destek bekliyoruz. Köyde hayvancılıkla uğraşanda azaldı. Süt toplayıcılığı da yaptım eskiden köyümüzden 10 ton süt çıkıyordu, şu anda 3 ton süt anca var. Üretici kalmadı. Hayvancılık yapan bizler kaldık. Bizde bırakırsak köyde hayvancılık bitiyor. Gençler Eskişehir'e gidiyor. Hayvancılık konusunda destek görseler gençler köylerine dönecek' dedi.

'Köylü gebe hayvanını kesmek zorunda kalıyor'
Süt fiyatlarının düşüklüğüne değinen Fikret Baykır şunları söyledi: 'Süt fiyatlarından memnun değiliz. Süt şu anda 1 lira 22 kuruş. Bakanlık 1 lira 40 kuruş olacak diye açıkladı daha biz sütümüzü zamlı fiyattan satamadan Bakanlık süt tozu ihraç etmeye. 'Süt fiyatlarını düşüreceğiz, süt ürünleri pahalı' diyorlar. Bizim ürettiğimiz süt zaten bize 1 liranın üzerinde mal oluyor. Yem fiyatları pahalı. Fabrika yemi kullanmıyoruz, kendimiz yetiştirirsek bu işin içinden anca çıkıyoruz. 'Bakanlık et, süt fiyatları pahalı' diyor, millet gebe hayvanını kesmek zorunda kalıyor, bakamıyor. Bunun için et, süt fiyatları pahalanıyor. Köyde hayvancılık bitti. 2 bin – 3 bin baş hayvan çıkardı köyden şimdi 500 baş anca vardır.'

Köy yerinde süt bulamıyorlar
Gündüzler mahallesinde hayvancılık yapanlardan biri olduğunu belirten Turgut Aybaş, 'Ben hayvancılıkla uğraşıyorum. Hayvanın pisliği azcık sokağa taşsa belediye gelip ikaz ediyor, ikinciye ceza kesiyor. Komşularda rahatsız oluyor ama burası köy yeri olmak zorunda. Hem hayvancılık yaptırmak istiyorlar hem de bize zorluklar çıkarıyorlar. Dışarıya açılma gibi bir şansımda yok zaten köy yeri burası nereye açılayım. Avlumuza kuyu açamıyoruz, yolun kenarına açalım diyoruz ona da müsaade etmiyorlar. Belediye vidanjör gönderiyor ama taşıma suyla değirmen dönmüyor. Vidanjöre her gelişinde 60-70 TL ödüyorum, benim gücüm yetmiyor. Belediye bedava göndersin o zaman vidanjörünü. Zaten mahallemizde bir ben kaldım. Köy yerinde mahalleli alıyor eline kovayı komşu komşu geziyor süt bulmak için. Dağdan kazma, kürek kazarak su getirdik. Şimdi Ziraat Odası falan kendi getirdiğimiz sudan hayvan başı yayım parası, suya çıkarma parası alıyor. Yaşım 32 bütün yatırımımı hayvancılık üzerine yaptım. Böyle giderse bırakacağım. Ben 2 günde bir zabıta ile uğraşamam ki' diyerek isyan etti.

Gündüz Alp'in ismi bu mahallede yaşatılıyor
Oğuzların Kayı Boyundan Ertuğrul Beyin oğlu ve Osmanlı Devletinin Kurucusu Osman Beyin kardeşi Gündüz Alp Eskişehir yöresini bugünkü Gündüzler Mahallesinden yönetti. Eskişehir Sancak Beyliğini yapan Gündüz Alp,Donamiş savaşında bugün Gündüzler Mahallesi sınırları içerisindeki türbenin bulunduğu yerde ölmüş fakat İnögöl'de babası Ertuğrul Gazi'nin yanına gömülmüştür.

Gündüzler ahalisi santral istemiyor!

Her hafta ES TV Mahallenizde isimli programla birlikte mahallelere gidiyor, mahallelinin dertlerini dinliyor ve yetkililere ulaştırmaya çalışıyoruz.
Bu hafta ziyaret ettiğimiz mahalle Tepebaşı Belediyesi'ne bağlı Gündüzler Mahallesiydi.
Biliyorsunuz…
Söz konusu mahallenin önemli bir özelliği var.
Eskişehir'e kurulması planlanan kömürlü termik santralden en çok etkilenecek mahallelerden bir tanesi.

*
Şimdi dilerseniz, Gündüzler ahalisinin istek, beklenti ve şikayetlerini maddeler halinde sıralayalım…

*
Mahallede bulunan okul 3 yıldır kapalıymış. Mahallede bulunan 300 öğrenci güçlük yaşıyormuş. Çevre köylerden gelen öğrenciler de varmış. Okul olmadığı için taşımacılıkla her gün şehre gidip geliyorlarmış.