Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) milletvekillerinin sorularını yanıtladı. HPV (Human Papilloma Virüs) aşısının ücretsiz olarak uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin konuşan Memişoğlu, sürecin bilimsel kurul değerlendirmesinde olduğunu ifade etti. Memişoğlu, “Bilimsel kurul çalışıyor. Karar veremediği için de biz bunu uygulamaya karar verilinceye kadar sokmayacağız. Komisyon kararına göre hareket etmeyi doğru buluyorum. Biz başlatacağız diye söyledik ama bilimsel kurul ‘bir dakika’ dedi.” ifadelerini kullandı.

“Siyasi değil bilimsel karar”

Türkiye’nin HPV taraması yapan sayılı ülkelerden biri olduğunu belirten Memişoğlu, şu ana kadar 1 milyon 760 bin HPV taraması yapıldığını açıkladı. Türkiye’de görülen HPV tipleri ile kanser ilişkisine yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Bakan, aşı kararının tamamen bilimsel verilere dayanacağını kaydetti. Memişoğlu, “Türkiye’nin HPV tipleri ile kanser oluşturma arasındaki ilişki netleşmemiş durumda. Öyle olunca ilişkisi olmayan HPV tipinin kanserleşmenin oluşmadığı bir toplumda aşı yapıp yapılmayacağını bilimsel kurul karar verir, siyasi etmenler karar vermez.” dedi.

Eskişehir'de kaldırım işgali isyan ettirdi: Tepkiler büyüyor!
Eskişehir'de kaldırım işgali isyan ettirdi: Tepkiler büyüyor!
İçeriği Görüntüle

Aşı karşıtlığı ve yerli aşı mesajı

Kovid-19 sonrası aşı karşıtlığının arttığını belirten Memişoğlu, Türkiye’nin yerli aşı üretimi için 13 farklı aşı planladığını ve yakın zamanda ihale sürecinin başlatılacağını söyledi. Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ifade eden Memişoğlu, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek için yeni aile sağlığı merkezlerinin inşa edildiğini de açıkladı. HPV aşısına ilişkin nihai kararın ise bilimsel kurulun değerlendirmesinin ardından verileceği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi