KORONAVİRÜS SALGINI
Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan korona virüsü, ülkemizde de can almaya başladı. Türkiye dahil tüm ülkeler gerekli tedbirler alınıyor, çok sayıda kişi karantina bölgelerinde tedavi altında tutuluyor. Can kayıplarının artmasından endişe edilirken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Meltem Hüner, koronavirüs ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ELLERİNİZİ 20 SANİYE YIKAYIN
Ellerin 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini ifade eden Dr. Hüner, 'Bu virüsler bol su ve sabun ile parçalanıp ölüyorlar. El yıkama için antiseptik sabunlar da şart değil. Normal su ve sabunlar ile bu virüsten 1 dakika içinde kurtulabiliyoruz. Eğer el yıkama için su veya sabun bulunmuyorsa, alkol bazlı el dezenfektanlarıyla da virüs bir dakika içinde parçalanıyor' dedi.
HASTA KİŞİLER MASKE TAKMALI
Hasta olmayan kişilerin maske kullanmasını önermediklerini ifade eden Dr. Hüner, 'Sağlıklı kişilerin maske takmasını önermiyoruz. Hasta değilsek yolda gezerken, bir yere giderken maske takılmasına gerek yok. Ancak bulaşıcı bir virüsü olan hastaya bakım vereceksek, ona 1 metreden fazla yaklaşacaksak maske kullanmamız gerekir. Bunun dışında maskeyi hastalığın saçılmasını, bulaşmasını önlemek için öneriyoruz. Dolayısıyla hasta kişilerin maske kullanması gerekiyor' dedi.
TEK KULLANIMLIK MENDİLLER
Hasta kişilerin tek kullanımlık kağıt mendil kullanması gerektiğini vurgulayan Meltem Hüner, 'Hasta kişiler normalde öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil kullanmalıdır. Eğer kağıt mendil yoksa dirsek içi ile ağız ve burnunun kapatmalı' diye konuştu.
BİZE BULAŞMAZ DİYEMEYİZ
Virüsün bölünebilmek için canlı bir hücreye ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Dr. Hüner, genetik yapısı nedeniyle Türklerin virüse karşı dayanıklı olduğuna dair sözler hakkında şu açıklamada bulundu: 'Virüsün canlı hücrelere girmesi için tanıması gereken birtakım reseptörler var. Bu reseptörler, anahtar kilit ilişkisinde olduğu gibi birbirine bağlanarak hücre içine girebiliyor. Virüsün hücre içinde enfeksiyona neden olup kendisini çoğaltması için genetik yapıyı tanıması gerekiyor. Bu genetik yapıya sahip kişilerde enfeksiyonun gelişmesi bekleniyor. Türklerde bu genetik yapının daha düşük olduğu söyleniyor ama bu demek değildir ki enfeksiyon kapmayacağız. Çünkü hepimizin ayrı bir genetik yapısı var. Bunların hepsinin araştırılması gerekir. Bu virüs bize bulaşmaz diye bir şey söyleyemeyiz.'
VİRÜSÜN TÜRLERİ OLABİLİR
Hayvanlarda insana henüz bulaşmamış koronavirüs türlerinin olabileceğini vurgulayan Enfeksiyon Uzmanı Dr. Hüner, 'Bu virüsün yabani hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaştığı söyleniyor. Koronavirüsün bir aşısı da yok. Şu anda aşı çalışmaları devam ediyor ama bunların bir yıldan önce sonuçlanmasını beklemiyoruz. Dolayısıyla bu virüsler mutasyon geçirerek diğer insanlara bulaşıyor. Ama birçok insana henüz bulaşmamış ve hayvanlarda olan korona virüsü var' dedi.