Eskişehir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Anadolu Üniversitesi’nin işbirliğiyle organize edilen etkinlik, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Etkinliğe Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Etkinlikte konuşan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Dr. Nimet Altıntaş, “Bu çalıştayla, Aleviliğin önemli sembollerinden biri olan Seyid Sücaaddin Veli’yi bir kez daha gündeme getirerek, alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla bu değeri yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Çalıştay sonunda, katkılarından dolayı Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Prof. Dr. Haşim Şahin ve Alevi Bektaşi İnanç Önderi Sayın Mehmet Demirtaş’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Eskişehir'de okul velilerinden ders süresi değişikliğine tepki! Eskişehir'de okul velilerinden ders süresi değişikliğine tepki!

Bu anlamlı etkinlik, Seyid Sücaaddin Veli'nin öğretilerinin günümüzdeki önemini vurgularken, Eskişehir’in kültürel mirasına değerli bir katkı sağladı.

"Çok önemli bir sempozyumdu"

Açılışta konuşma yapan Prof. Dr. Haşim Şahin, Eskişehir’de ilk kez gerçekleştirilen bu tür bir akademik etkinliğin önemine değinerek, “Seyid Sücaaddin Veli Anma, toplumun çerçevesinde akademik bir çalıştay gerçekleştiriyoruz. Kendisine dair çok sayıda etkinlik düzenleniyor ama bu çerçevede akademik bir etkinlik yanılmıyorsam bu şehirde ilk kez düzenleniyor. Benim mezun olduğum Eskişehir'e kendi adıma bir katkı olarak da düşünebiliriz daha önce Osmanlı Beyi’nin sempozyumunu yapmıştık burada. Çok geniş ve çok önemli bir sempozyumdu ve Osmanlı Devleti'nin kurulduğu şehir olma özelliğine sahip Eskişehir, bu açıdan baktığımızda sadece Osmanlı kuruluşunun değil haçlı seferlerinin durdurulduğu bir şehir olma özelliğini taşıyan bir şehirdeyiz. Seyit Battalgazi'yi düşündüğümüzde Yunus Emre'yi ve Nasrettin Hoca'yı düşündüğümüzde aslında muazzam bir kültürle aslında Anadolu'yu mayalayan kültür ve iç içe olduğumuzu böylesine önemli bir şehirde, böylesine önemli bir bölgede yaşadığımızı görüyoruz” dedi.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Dr. Nimet Altıntaş, etkinliğin alevilik ve bektaşilik inancının Anadolu ve Balkanlardaki tarihsel ve kültürel boyutlarını anlamak adına önem taşıdığını belirterek, “Bugün Alevi Bektaşi yolunu Anadolu ve Balkanlarda yaşatan faaliyetleriyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Başkanlık olarak bugüne kadar Aleviliği ve Bektaşiliği, inançsal ve tarihsel boyutu başta olmak üzere çok çeşitli yönleriyle araştırmayı ve aydınlatmayı amaç edinen pek çok bilimsel toplantı düzenledik. Yaptığımız bu çalışmalara bildiğimizi eklemek, aleviliğin sembol bir değeri olan Seyid Sücaaddin Veli’yi alanında uzman akademisyen ve araştırmacılarımızın kıymetli katkılarıyla bir kez daha almanın mutluluğunu yaşamaktayız” diye konuştu.

"Dönüm noktası olmasını diliyorum"

Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Sücaaddin Veli'nin Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Seyyid Battal Gazi gibi bugün de saygı ve minnetle anıldığını söyleyerek, “Ülkenin türlü alanlardaki üretildiği kadar yetiştirdikleri kişiler önemlidir. Sınırları, dilleri, zamanları aşan kişisel milletlerin olduğu kadar insanlığın da minnettarlığıdır. Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Seyit Battal Gazi ve bugün saygıyla, hayırla yad ettiğimiz Sücaaddin Veli' medeniyetimizin yüzyılları aydınlatan ışığı olmuştur. Kültür ve medeniyet tarihinin içerisinde çok önemli yeri olan büyük bir şahsiyettir. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki akademik çevrelerin bugüne kadar yeterli adımları atmadığını gözlemliyorum. Günümüzde Sücaaddin Veli'nin yaşamı, öğretileri ve günümüze yansımaları üzerine onlarca hatta yüzlerce yüksek lisans ve doktora çalışması yapılmış olduğunu görmeyi beklerdi. Bugünkü çalıştayın bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Üç üniversitemiz başta olmak üzere üniversitelerimizin farklı disiplinler bağlamında Sücaaddin Veli üzerine tez çalışması yapmasını arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Bütün veliler bizim baş tacımızdır” 

Açılış konferans konuşmasını yapan Alevi Bektaşi İnanç Önderi Sayın Mehmet Demirtaş, alevilik inancının temelleri ve birlik ruhunun önemine dair mesajlar vererek, “Maide Suresi 35. ayette şöyle der: Ey inanan insanlar! Birlikte olun. Beraber olun. İyilikler yapın. Hakka hizmet edin. O size Allah'a götürecektirler. Inşallah öyle olur. Bu çalışmalardan güzel şeyler ortaya çıkar. Yaşantıya bakıldığında her oluşumun bir çatısı vardır. Aileyi, anne, baba, çocuk oluşturur. Çatı altında toplanılır. Şirketler, kurumlar, Alevilikte de aynıdır. Aleviliğin çatısıda hak Muhammed Ali'dir. Bunları sevmeyen, arkasından gitmeyen, alevi olamaz. Ancak Arkasından giden onlar için mücadele edenler alevi olur. Sücaaddin Veli onların soyundan gelen bir veli, nurun bir parçasıdır. Hazreti Ali'nin ve Hazreti Peygamber'in soyundan gelmektedir. Etki alanı 12. yüzyıl ve 15. yüzyıl arasındadır. Bütün veliler bizim baş tacımızdır” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ