Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, diyabetin dünya genelinde ve Türkiye'deki önemli bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkat çekerek, tedavi edilmediği takdirde 2035 yılında Türkiye'deki diyabet hastası sayısının 12 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti. Dr. Damkacı, özellikle tip 2 diyabetin yaygınlaşmasının sebeplerini; kentleşme, yaşlanan nüfus, düşük fiziksel aktivite, kötü beslenme alışkanlıkları ve obezite gibi faktörlerle ilişkilendirdi. Ayrıca, diyabetin erken teşhis ve uygun bakım ile kontrol altına alınabileceğini ve bunun kişilerin yaşam kalitesini artırabileceğini ifade etti.

Dr. Damkacı, dünya çapında 2021 itibarıyla 537 milyon yetişkinin diyabetle yaşadığını, bu sayının 2030 yılında 643 milyon, 2045 yılında ise 783 milyona çıkmasının tahmin edildiğini belirtti. Diyabetin, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla birlikte, önemli ölüm nedenleri arasında yer aldığını vurguladı. Avrupa'da 60 milyondan fazla diyabetli birey olduğunu, bunların 32 milyonunun Avrupa Birliği ülkelerinde yaşadığını aktaran Dr. Damkacı, diyabetin yönetimi için Türkiye'de kapsamlı bir strateji ve önleme programı uygulandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın, diyabetin önlenmesi ve yönetimi konusunda bir dizi strateji geliştirdiğini belirten Dr. Damkacı, bu stratejilerin başında, diyabetin önlenmesi, erken teşhis, etkin tedavi ve çocukluk çağında diyabetin tedavi edilmesi gibi hedeflerin olduğunu ifade etti. Ayrıca, obezite ile mücadele etmek amacıyla "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" gibi projelerin de yürütüldüğünü belirtti.

Bu açıklamalar, diyabetin küresel sağlık üzerindeki etkilerini anlamak ve etkili mücadele yöntemleri geliştirmek için gerekli farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Her gün 1 fincan türk kahvesi içmenin faydaları Her gün 1 fincan türk kahvesi içmenin faydaları

Kaynak: İHA